Με την κάθε πλευρά να χαράσσει τις γραμμές άμυνάς της ενόψει της έκθεσης που αναμένεται να συντάξει ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε για το Κυπριακό, τις διαρροές για το τι συνέβη στο Κραν Μοντάνα να συνεχίζονται και την Τουρκία να εξακολουθεί, άλλοτε δια στόματος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κι άλλοτε διά στόματος Μπιναλί Γιλντιρίμ να ομιλεί για Σχέδιο Β’ και να απειλεί ενόψει της γεώτρησης της Total στο Οικόπεδο 11 σε λίγες ημέρες, οι εξελίξεις στο Κυπριακό αναμένονται δύσκολες και οι προβλέψεις μάλλον παρακινδυνευμένες.
Ενόχληση υπάρχει επίσης στη Λευκωσία για τη στάση της Βρετανίας τις τελευταίες ημέρες, ιδιαίτερα από τον υφυπουργό Εξωτερικών Άλαν Ντάνκαν. Ο κ. Ντάνκαν φέρεται να είχε μάλιστα και έντονη στιχομυθία με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά κατά τη διάρκεια του περίφημου δείπνου της 6ης Ιουλίου. Ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης μεταβαίνει μάλιστα στο Λονδίνο την Τρίτη 11 Ιουλίου για συνομιλίες.
Ο κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ανέπτυξε το βράδυ της Δευτέρας 10 Ιουλίου τις απόψεις και την επιχειρηματολογία του για τα όσα συνέβησαν στο ελβετικό θέρετρο από τις 27 Ιουνίου ως τις 7 Ιουλίου. Ο κ. Αναστασιάδης παρουσίασε μία σειρά θέσεων που δύσκολα θα μπορούσαν να γίνουν δεκτές από τη Λευκωσία και την Αθήνα, όπως τη διατήρηση της Συνθήκης Εγγυήσεως και της Συνθήκης Συμμαχίας (με παράλληλη κατάργηση του τριμερούς στρατηγείου), τη σημαντική μείωση των τουρκικών στρατευμάτων με την έναρξη εφαρμογής της λύσης και στη συνέχεια στη συμφωνία για περαιτέρω μείωση ώστε ελληνικά και τουρκικά στρατεύματα να έχουν το ίδιο ύψος.
Όπως είπε διεφάνη κατά τη διάρκεια του περίφημου δείπνου της 6ης Ιουλίου ότι η Άγκυρα δεν ήταν διατεθειμένη να μετακινηθεί από θέσεις που είχαν και στο παρελθόν εκφραστεί. Επέμενε σε μεταβατική περίοδο 15 ετών και σε μόνιμη παρουσία στρατευμάτων στο νησί με βάση ένα συμφωνημένο αριθμό για έλληνες και τούρκους στρατιώτες.
Όπως διευκρίνισε, «εκείνο που θα ήθελα να καταστήσω σαφές σε όσους κακόβουλα διοχετεύουν μηνύματα ότι τάχα η ελληνοκυπριακή πλευρά ευθύνεται για το ατυχές αποτέλεσμα, αλλά και ειδικότερα προς την Τουρκία, πως η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί μία λύση μέσα στις παραμέτρους που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας αν:
Πρώτον, τερματιστούν από την πρώτη ημέρα εφαρμογής της λύσης οι Συνθήκες Εγγυήσεως και Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος επέμβασης. Δεύτερον, εξευρεθεί αποτελεσματικός μηχανισμός εφαρμογής και παρακολούθησης της λύσης, με βάση την ολοκληρωμένη πρόταση που έχουμε υποβάλει. Τρίτον, συμφωνηθεί χρονοδιάγραμμα πλήρους αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων με βάση την πρόταση που έχουμε υποβάλει».
Την ίδια στιγμή, ο τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν και ο Πρωθυπουργός Γιλντιρίμ ξεκίνησαν τις ρητορικές επιθέσεις εναντίον της γεώτρησης της γαλλικής Total στο Οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ. «Ορισμένες ενεργειακές εταιρείες συμμετέχουν σε ανεύθυνες ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν, όπως μετέδωσε πρακτορείο το Reuters.
Από την πλευρά του, ο κ. Γιλντρίμ προειδοποίησε τη Λευκωσία να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες στο θέμα των υδρογονανθράκων, λέγοντας στη διάρκεια ομιλίας του σε ενεργειακό συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη ότι «οι υδρογονάνθρακες γύρω από την Κύπρο ανήκουν και στις δύο πλευρές του νησιού. Η ελληνοκυπριακή ηγεσία πρέπει να ακολουθήσει εποικοδομητική στάση αντί να θέτει εμπόδια στην ειρήνη» πρόσθεσε. «Συμβουλεύουμε τη Λευκωσία να απέχει από μονομερή μέτρα στην Ανατολική Μεσόγειο» συμπλήρωσε ο τούρκος Πρωθυπουργός.
Παράλληλα, το θερμόμετρο έχει ανεβεί και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την επίθεση της Άγκυρας εναντίον του Νίκου Κοτζιά ότι εκείνος ευθύνεται για την αποτυχία των συνομιλιών και τη διπλή απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, πρώτα μέσω ανακοίνωση και στη συνέχεια τη Δευτέρα μέσω του ίδιου του κ. Κοτζιά. Στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής που συνεδρίασε το απόγευμα της Δευτέρας πάντως διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων, ενώ ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει τη Βουλή την Τρίτη 11 Ιουλίου για τις συνομιλίες της Ελβετίας.
«Η Τουρκία ομολόγησε ότι μας «δούλευε» πέντε μέρες ότι δεν μπορεί, δεν θέλει ή δεν προτίθεται να κάνει αυτόν τον συμβιβασμό μόλις ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αποφάσισε τον υποτιθέμενο συμβιβασμό να τον βάλει στο χαρτί καθώς ο κ. Τσαβούσογλου παρίστανε ότι ήταν έτοιμος να συμβιβαστεί» υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών.
Ο κ. Κοτζιάς περιέγραψε επίσης αναλυτικά τα γεγονότα: «Η Τουρκία κατέθεσε στην Ελβετία ένα χαρτί μισής σελίδας πανομοιότυπο με το κείμενο που κατέθεσαν οι Τουρκοκύπριοι. Σε αυτό επεδίωκε να διατηρήσει και τα επεμβατικά της δικαιώματα και τις συνθήκες συμμαχίας και εγγυήσεων. Στη συνέχεια υποτίθεται ότι έγινε πιο ευέλικτη και ότι θα δεχόταν συμβιβαστικές λύσεις. Όταν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, όπως λέει και η ανακοίνωση που εκδώσαμε ως Υπουργείο Εξωτερικών, προχθές, αποφάσισε να καταγράψει σε μια μικρή παράγραφο τις συμφωνίες, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη τις συζήτησεις, η
Τουρκία είπε ότι δεν είναι σε θέση να κάνει συμβιβασμούς και ότι επιδιώκει να διατηρήσει το παράνομο, ενάντια στο διεθνές δίκαιο, αναχρονιστικό δικαίωμα να επεμβαίνει στην Κύπρο».