Μέχρι πότε θα παίζουν με την Παιδεία;

Οι επαναλαμβανόμενες αντιφατικές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας για τις αλλαγές στην εκπαίδευση

Οι επαναλαμβανόμενες αντιφατικές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας για τις αλλαγές στην εκπαίδευση μόνο σύγχυση και νέα προβλήματα δημιουργούν αντί να διευκολύνουν την αναγκαία συναίνεση στον ευαίσθητο αυτό χώρο.

Την ώρα που υποτίθεται ότι βρίσκεται σε διάλογο ένα σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στο Πανεπιστήμιο ο κ.Γαβρόγλου το πρωί δηλώνει ότι το σημερινό καθεστώς των πανελλαδικών εξετάσεων θα είναι παρελθόν και το βράδυ ανακοινώνει ότι επιβάλλονται γενναίες μεταβολές στο Λύκειο.

Θα καταργηθούν οι πανελλαδικές αλλά «αυτό όμως δεν θα γίνει σε μια μέρα, και για κάποιο χρονικό διάστημα που δεν θα ξεπερνά τα τρία χρόνια θα υπάρχει ένα μικτό σύστημα που βαθμιαία θα μας οδηγήσει στο νέο σύστημα».

Αφού κατήργησαν το μόνο νόμο που είχε γίνει δυνατόν ,για πρώτη φορά,να ψηφιστεί από τη συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής,άρχισαν πάλι τους πειραματισμούς, τις συντεχνιακές και κομματικές μεθοδεύσεις για να διατηρήσουν ένα πολλαπλά αποτυχημένο και προβληματικό σύστημα διοίκησης των ανώτατων ιδρυμάτων.

Αντί να κοιτάζει το μέλλον ο υπουργός Παιδείας προσπαθεί με κάθε τρόπο να ξαναγυρίσουμε στις πιο μελανές στιγμές του παρελθόντος.

Αρνείται να δει τι συμβαίνει γύρω μας, πώς λειτουργούν με επιτυχία τόσα άλλα πανεπιστήμια στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο και προσπαθεί να διατηρήσει τον κομματικό εναγκαλισμό σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Την ώρα που η Κύπρος που λίγα χρόνια πριν δεν είχε πανεπιστήμια, κατάφερε να δημιουργήσει επιτυχημένα πανεπιστήμια,προσελκύοντας φοιτητές από πολλές χώρες, εμείς κοιτάμε πώς θα κρατήσουμε τα ΑΕΙ περίκλειστα.

Τους απαγορεύουμε να αξιοποιήσουν ακόμα και την περιουσία τους για να αποκτήσουν έσοδα μη τυχόν και δυσαρεστηθούν κάποιοι καταληψίες και οι συμπαραστάτες τους.

Έχουμε καταφέρει εν έτει 2017 να συζητάμε ακόμα για το άσυλο και για θέματα που σε άλλες χώρες έχουν λυθεί εδώ και δεκαετίες.

Αρνιόμαστε να αποδεχθούμε την αυτονόητη σύνδεση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και της έρευνας με την οικονομία και τις παραγωγικές ανάγκες της χώρας και μετά αναρωτιόμαστε γιατί οι νέοι φεύγουν τρέχοντας στο εξωτερικό.

Η κυβέρνηση και ο κ.Γαβρόγλου έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στην κομματική τους πελατεία,στη μειοψηφία που θέλει τα πανεπιστήμια κέντρα ιδεολογικής και πολιτικής σύγκρουσης.

Όσα νομοσχέδια κι αν ετοιμάσουν με αυτή τη λογική το αποτέλεσμα δυστυχώς θα είναι το ίδιο.

Να συζητάμε και τα επόμενα χρόνια γιατί κυριαρχούν οι μετριότητες, οι συντεχνίες και να αναρωτιόμαστε γιατί χάνουμε τη μια ευκαιρία μετά την άλλη για να αποκτήσουν οι νέοι την εκπαίδευση που δικαιούνται και τους αξίζει.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.