Καινούργιο κεφάλαιο ανοίγει για τα κρασιά Semeli με την υλοποίηση της νέας επένδυσης στο οινοποιείο της επιχείρησης στη Νεμέα, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, που προστίθενται στα ήδη 12 εκατ. ευρώ επενδεδυμένα στο οινοποιείο την τελευταία δεκαπενταετία.
Μπορεί η επένδυση να φαντάζει μικρή, αλλά είναι μία από τις μεγαλύτερες στον χώρο του κρασιού, τονίζει ο κ. Κώστας Γιαννακόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης.
Η επένδυση αυτή αφορά την αναβάθμιση του χώρου παραγωγής με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και σύγχρονα συστήματα οινοποίησης που θα αναδείξουν το οινοποιείο σε σημείο αναφοράς τόσο για την Ελλάδα όσο και για το εξωτερικό.
Συγχρόνως στο πλαίσιο αυτής της επένδυσης θα πραγματοποιηθούν αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις για να δημιουργηθούν στους χώρους του οινοποιείου ένα σύγχρονο εκθετήριο και πωλητήριο κρασιών και ξεχωριστοί χώροι γευσιγνωσίας, εκπαίδευσης και παρουσίασης των προϊόντων. Στις πτέρυγες δεξιά και αριστερά του οινοποιείου θα δημιουργηθούν σύγχρονες σουίτες για τη φιλοξενία επισκεπτών. Το πνεύμα της επένδυσης συνάδει με την ανάπτυξη του οινοτουρισμού στην περιοχή.
Οταν ο Δίας συνάντησε τη θνητή Σεμέλη, γεννήθηκε ο θεός του κρασιού Διόνυσος. Αυτός είναι ο μύθος πίσω από τα φερώνυμα κρασιά που συμπλήρωσαν 38 χρόνια γευστικής πορείας.
Πρώτος στόχος οι εξαγωγές
Φέτος λοιπόν η Σεμέλη κατάφερε να εξαγάγει το 15% της παραγωγής της και έχει θέσει ως στόχο το ποσοστό αυτό να ανέλθει στο 30%. Βασικές αγορές του εξωτερικού αποτελούν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ελβετία, η Νορβηγία, το Βέλγιο, η Πολωνία, η Κύπρος, η Κίνα, η Σιγκαπούρη κ.ά.
Στα σχέδια της εταιρείας συμπεριλαμβάνονται ο διπλασιασμός των ιδιόκτητων αμπελώνων της και η βιολογική καλλιέργεια. Οπως παρατηρεί ο κ. Γιαννακόπουλος, ο μόνος τρόπος ασφαλούς διείσδυσης στις διεθνείς αγορές είναι η ποιότητα, η συνέπεια και το value for money. Είναι πολύ δύσκολο για τα ελληνικά οινοποιεία να ανταγωνιστούν κολοσσούς όπως τα γαλλικά κρασιά και τα καλιφορνέζικα ή τους οίνους της Χιλής και της Αυστραλίας με τους τεράστιους κλήρους που επιτρέπουν έναν πολύ καλό συνδυασμό ποιότητας και τιμής. Γι’ αυτό και αποτελεί άθλο η πορεία ορισμένων ελληνικών κρασιών στις αγορές του εξωτερικού.
Φέτος τα κρασιά της Σεμέλης κυριολεκτικά σάρωσαν τα βραβεία σε κορυφαίους διεθνείς διαγωνισμούς κερδίζοντας 41 υψηλότατες διακρίσεις. Ανάμεσά τους ο Ορεινός Ηλιος Λευκός 2016 που απέσπασε την ύψιστη διάκριση Λευκού Ξηρού Οίνου στον διεθνή διαγωνισμό Challenge International du Vin 2017 στη Γαλλία, τα 6 μετάλλια του Semeli Aetheria 2016 σε διεθνείς διαγωνισμούς και το χρυσό μετάλλιο του κορυφαίου διαγωνισμού στον κόσμο Decanter 2017 που απέσπασε το Semeli Thea Mantinia 2015.

HeliosPlus