Η γερμανική ατμομηχανή τρέχει ασταμάτητη λίγο πριν από τις εκλογές που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο.
Οι εξαγωγές προϊόντων από τη Γερμανία προς κάθε γωνιά του κόσμου έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το εμπορικό πλεόνασμα της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε νέα σύγκρουση το Βερολίνο με τις ΗΠΑ, αλλά και χώρες της ΕΕ, που θεωρούν ότι η Γερμανία αναπτύσσεται εις βάρος των άλλων.
Είναι ενδεικτικό ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επανέλαβε τις εκκλήσεις του προς την Άνγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να αλλάξουν πολιτική και να ανοίξουν τις κάνουλες των χρηματοδοτήσεων για να αυξηθούν οι εγχώριες επενδύσεις και οι εισαγωγές.
Κάτι τέτοιο λέει το ΔΝΤ θα ενίσχυε την οικονομία άλλων χωρών – κυρίως όσων έχουν σήμερα προβλήματα – καθώς θα μπορούσαν να πουλήσουν περισσότερα προϊόντα στη γερμανική ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά, αντί να αγοράζουν μόνο από αυτήν εμπορεύματα «Made in Germany».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μαΐου που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι εξαγωγές της Γερμανίας έφτασαν σε αξία τα 110,6 δισ. ευρώ. Πρόκειται για αύξηση κατά 14,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Το πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου έφτασε τον Μάιο τα 22 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι ήταν 20,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής Αρχής της Γερμανίας, Destatis.
Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Μπούντεσμπανκ, που επικαλείται η Destatis, το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας ανήλθε τον Μάιο σε 17,3 δισ. ευρώ. Την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο ήταν 17,9 δισ. ευρώ.
Τον Απρίλιο του 2017 το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας ήταν 14,9 δισ. ευρώ.
Είναι ενδεικτικό ότι οι εξαγωγές της Γερμανίας σε χώρες εντός και εκτός ΕΕ ανήλθαν το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2017 στο ιλιγγιώδες ποσό των 531 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, 313 δισ. αφορούν εξαγωγές σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τη μεγαλύτερη αύξηση ως ποσοστό όμως κατέγραψαν οι εξαγωγές προς χώρες όπως η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία, καθώς ανήλθε σε 17,3% σε σύγκριση με πέρυσι.
Το ΔΝΤ προβλέπει ότι φέτος η πραγματική ανάπτυξη στη Γερμανία θα ανέλθει σε 1,8%. Το Ταμείο επικαλείται για την πρόβλεψη αυτή εκτιμήσεις για αύξηση της εσωτερικής ζήτησης και περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η ανάπτυξη στη Γερμανία θα επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο το δεύτερο φετινό τρίμηνο. Το πρώτο τρίμηνο η ανάπτυξη είχε ανέλθει σε 0,6%.