Η κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη κατά τη διάρκεια της κύησης μπορεί να εκθέτει τα παιδιά μετέπειτα σε κίνδυνο συσσώρευσης περιττών κιλών, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, με επικεφαλής την βιοστατιστικολόγο Σέριλ Ρίφας-Σίμαν, παρατήρησαν ότι τα 8χρονα που έπιναν τουλάχιστον μισό αναψυκτικό με ζάχαρη την εβδομάδα ζύγιζαν τουλάχιστον 907 γραμμάρια περισσότερο αν οι μητέρες τους έπιναν πάνω από δύο ζαχαρούχα ροφήματα την ημέρα κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου της κύησης.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η μητρική κατανάλωση ζαχαρωδών αναψυκτικών ήταν αυτή που επηρέαζε το βάρος του παιδιού και όχι η διατροφή του.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ειδικοί ρώτησαν περίπου 1.100 εγκύους να αναφέρουν τι κατανάλωναν, κατά τη διάρκεια κάθε τριμήνου, την περίοδο 1999-2002. Οι επίτοκοι διάλεξαν από ομάδες προϊόντων τι έτρωγαν και έπιναν περισσότερο και καθόρισαν τη συχνότητα κατανάλωσης ροφημάτων, όπως φρουτοχυμοί, αναψυκτικά διαίτης, αναψυκτικά με ζάχαρη και νερό.
Μόλις γεννήθηκαν τα παιδιά, οι ερευνητές έκαναν κάθε χρόνο αξιολόγηση των μητέρων και των τέκνων για τα επόμενα έξι χρόνια. Επίσης, έκαναν επί τόπου επισκέψεις όταν τα παιδιά ήταν έξι μηνών, τριών και οκτώ ετών.
«Διαπιστώσαμε ότι οι μητέρες που έπιναν τα περισσότερα ροφήματα με ζάχαρη κατά την κύηση είχαν παιδιά με υψηλότερα ποσοστά σωματικού λίπους, ανεξαρτήτως του τι έπιναν τα παιδιά», εξηγεί η δρ Ρίφας-Σίμαν, προσθέτοντας ότι δεν την εκπλήσσουν καθόλου τα αποτέλεσμα της μελέτης.
Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο 100% φυσικός φρουτοχυμός ή τα ροφήματα διαίτης που έπιναν οι μητέρες κατά την κύηση δεν φάνηκαν να επηρεάζουν το βάρος του παιδιού.
Newsroom ΔΟΛ