Την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή η σύγκρουση του
Κυριάκου Μητσοτάκη με τον
Αλέξη Τσίπρα ξεπέρασε σε ένταση κάθε προηγούμενη αντιπαράθεσή τους. Πολλά ειπώθηκαν, υπήρξε ωστόσο μια εικόνα που αρκούσε για να αποκαλύψει όσα ήθελε να κρύψει ο Πρωθυπουργός πίσω από τα ειρωνικά χαμόγελα και την επίκριση ότι η ΝΔ αντιπολιτεύεται ενάντια στα συμφέροντα της χώρας.
Ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν στο βήμα και έλεγε σε έντονο ύφος: «Εμείς θα διαφυλάξουμε το δημοκρατικό κεκτημένο της πατρίδας μας και θα το προφυλάξουμε από τις επιθέσεις του λαϊκισμού, της βίας και της διάχυτης ανομίας. Και εσείς, κάποια στιγμή, θα λογοδοτήσετε για τις συμπεριφορές σας».
Η ταραχή του Πρωθυπουργού
Η κάμερα στράφηκε στους βουλευτές της ΝΔ που χειροκροτούσαν. Οποιος ήταν στα θεωρεία όμως είδε μια άλλη σκηνή. Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος πότε συνομιλούσε με τον Γιάννη Δραγασάκη που καθόταν δίπλα του και πότε μελετούσε επισταμένως το βιτρό στο ταβάνι της αίθουσας της Ολομέλειας, ακούγοντας τις παραπάνω λέξεις αλαφιάστηκε, έγειρε μπροστά στηριγμένος στους αγκώνες του και «σάρωσε» με ένα έντονο και σκοτεινό βλέμμα την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Ελάχιστα αποκαλυπτικά δευτερόλεπτα μέχρι να ακουμπήσει στην πλάτη του καθίσματος έχοντας ανακτήσει την αυτοκυριαρχία του και το γνωστό ανέκφραστο ύφος.
Παρακολουθώντας αυτόν τον μυστικό διάλογο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Πρωθυπουργού, το λιγότερο που θα μπορούσε να υποθέσει κανένας είναι ότι ακούγοντας τη λέξη λογοδοσία ο κ. Τσίπρας ανησυχεί. Το περισσότερο το είπε η ΝΔ σε ανακοίνωσή της: «Το νέο προφίλ του κ. Τσίπρα: Πανικόβλητος απ’ τη σκανδαλώδη εμπλοκή στις συζητήσεις με κατάδικους ισοβίτες για ναρκωτικά, αδύναμος να πειθαναγκάσει όλους τους βουλευτές του στη στήριξη του κ. Καμμένου, τρέχει με μεγάλη ταχύτητα προς το χθες».
Η συζήτηση της Δευτέρας άφησε εκκρεμότητες, πέρα από την προφανή και πλήρη ταύτιση Τσίπρα – Καμμένου, τις οποίες ο Πρωθυπουργός επέστρεψε δύο ημέρες μετά για να τις πνίξει στη σκανδαλολογία. Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση σχετικά με το πόρισμα της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τον Γιάννο Παπαντωνίου, έστειλε τη δική του προειδοποίηση. «Αν ορισμένοι νομίζετε ότι μπορείτε να καθαρίσετε ή να επιστρέψετε στο 2009 διότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τις συμμαχίες του, δίνοντας τη μεγάλη και δύσκολη, άνιση αυτή μάχη στην Ευρώπη, δεν κατάφερε άμεσα να απαλλάξει τη χώρα από τα μνημόνια, μην προτρέχετε, γιατί δεν θα καθαρίσετε έτσι εύκολα, γιατί την άλλη μάχη, την ηθική μάχη, τη μάχη της κάθαρσης, τη μάχη της δικαίωσης, τη μάχη της δικαιοσύνης δεν την τελειώσαμε ακόμη» τόνισε.
Είναι φανερό ότι η πολιτική ζωή θα εξακολουθήσει να κινείται σε συνθήκες ακραίας πόλωσης, αλλά στη Νέα Δημοκρατία, παρότι προηγούνται σταθερά στις δημοσκοπήσεις και θεωρητικά ευνοούνται από αυτό το κλίμα, ανησυχούν βαθιά. Θεωρούν ότι αποτελεί στρατηγικό στόχο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η απαξίωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των ηγετικών τους προσωπικοτήτων, όπως και ο ευτελισμός του Κοινοβουλίου. Κάθε φορά που αποτυγχάνει μια διαδικασία ή μια προσπάθεια να υποστυλώσουν την εξουσία τους, «
ρίχνουμε όλοι νερό στον μύλο της ισοπέδωσης. Στη συνέχεια πότε ο Καμμένος και πότε ο Πολάκης επιτίθενται στους θεσμούς» σχολίαζε επιτελικό στέλεχος της Πειραιώς.
Την επόμενη ημέρα δημοσιοποιήθηκε η ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ως απάντηση στις επιθέσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας στους δικαστές. «Η αντιμετώπιση της Δικαιοσύνης ως «θεσμικού εμποδίου» είναι άκρως επικίνδυνη λογική, που τελικά συμβάλλει καθοριστικά στην αμφισβήτηση του κράτους δικαίου» επισήμαινε η Ενωση. Την Πέμπτη, η ΝΔ κατέθεσε πρόταση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της εμπλοκής του κ. Καμμένου και άλλων λειτουργών σε εκκρεμή δικαστική υπόθεση, η οποία υπογράφεται και από τους 76 βουλευτές του κόμματος. Το σκεπτικό της περιλαμβάνει μόνο θεσμικά ερωτήματα –ο κ. Μητσοτάκης είχε προλάβει να δηλώσει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR ότι «δεν έχω σχέση με κανέναν επιχειρηματία, πέραν του θεσμικού μου ρόλου», «ο Τσίπρας και ο Παππάς έχουν σχέσεις με τον Μαρινάκη». Η πρόταση περιείχε και μια αιχμή για τον κ. Τσίπρα, ο οποίος «παρείχε κάλυψη στον υπουργό Αμυνας και παρά το γεγονός ότι ο υπουργός ζήτησε τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, εκείνος απέρριψε το αίτημα του προέδρου της ΝΔ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής».
«Ο ένας όμηρος του άλλου»
«Ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε να συναινέσει στο αίτημά μας και οι λεονταρισμοί του κ. Καμμένου να καταθέσει η αντιπολίτευση πρόταση μομφής ή να προτείνει Προανακριτική αποδείχθηκαν κούφιοι. Κρύβεται πίσω από τον κ. Τσίπρα, όπως ακριβώς ο κ. Τσίπρας κρύβεται πίσω από τον κυβερνητικό του εταίρο. Είναι ο ένας όμηρος του άλλου και κρατάνε και οι δύο μαζί εγκλωβισμένη τη χώρα» έλεγαν στην Πειραιώς. Η πρόταση μομφής είναι ένα όπλο που η χρήση του απαιτεί προσοχή και η Προανακριτική Επιτροπή που ζήτησε ο κ. Καμμένος ήταν μια μπανανόφλουδα που πέταξε ο υπουργός Αμυνας αλλά η ΝΔ δεν την πάτησε. «Η συζήτηση για Προανακριτική δημιουργεί τετελεσμένα και τυχόν απόρριψη της σύστασής της από την κυβερνητική πλειοψηφία θα λειτουργούσε ως «πλυντήριο» για την υπόθεση. Αντιθέτως, η Εξεταστική Επιτροπή αν προκύψουν στοιχεία μπορεί στη συνέχεια να μετατραπεί σε Προανακριτική» σχολιάζει έμπειρο στέλεχος της ΝΔ.
Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευσηΔεν είναι γνωστό πότε θα συζητηθεί η πρόταση της ΝΔ, όμως είναι σημαντικό ότι από τις δημόσιες τοποθετήσεις τους φαίνεται ότι θα την υποστηρίξουν η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι, ενδεχομένως και το ΚΚΕ. Οι πιθανότητες να γίνει αποδεκτή δεν είναι πολλές, όμως το θέμα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια και η κυβέρνηση θα βρεθεί ενώπιον ενός σκληρού αντιπολιτευτικού μετώπου.
Η ιστορική στήλη του Βήματος στο inbox σου
Γίνε μέλος του καθημερινού newsletter που αποκαλύπτει όσα συμβαίνουν στο πολιτικό παρασκήνιο και απόκτησε πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο. Η υπόθεση Καμμένου είναι φανερό ότι προκαλεί πιέσεις και δημιουργεί δυσαρέσκεια στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ όσο κανένα άλλο θέμα, ούτε καν τα μέτρα του τρίτου μνημονίου. Κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει ρήγματα σε περίπτωση ψηφοφορίας. Ιδίως έπειτα από το αντάρτικο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι δήλωσαν «παρών» στην εκλογή του Δημήτρη Καμμένου ως όγδοου αντιπροέδρου της Βουλής και τη δήλωση του Νίκου Φίλη στο iefimerida ότι δεν θα είχε αντίρρηση να γίνει η συζήτηση για την Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή θέτοντας ως προϋπόθεση να μην παρεμποδίσει η κομματική αντιδικία το έργο της Δικαιοσύνης.
Εξάλλου, η ΝΔ όπως και άλλα κόμματα ζητούν, μετά τις αποκαλύψεις του Γκλεν Κιμ και του Γιάνη Βαρουφάκη για τον σχεδιασμό παράλληλου νομίσματος το καλοκαίρι του 2015, σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής ώστε να διερευνηθεί μεταξύ άλλων και ο ρόλος του κ. Τσίπρα σε αυτή την υπόθεση που λίγο έλειψε να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ και την ΕΕ.
Την ερχόμενη Τετάρτη συνεδριάζει η Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ και αναμένεται με ενδιαφέρον η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη αλλά και των στελεχών του κόμματος, καθώς η ατζέντα είναι ανοιχτή και εκτείνεται σε όλα τα θέματα που απασχολούν το κόμμα και τη χώρα.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ