– Ποιον θα ορίσετε υπουργό Οικονομικών;
– Πώς σας φαίνεται ο Γιάνης Βαρουφάκης;
– Προφανώς αστειεύεστε, γιατί δεν θέλετε να αποκαλύψετε την πραγματική επιλογή σας. Ο Βαρουφάκης είναι επικίνδυνος…
Η στιχομυθία αυτή που έγινε το καλοκαίρι του 2014 ανάμεσα στον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρα και έναν παράγοντα του δημοσίου βίου επιβεβαιώνει ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε «αποπλανήσει» πολιτικά τον νυν Πρωθυπουργό πολύ προτού γίνει η πρόσφατα αποκαλυφθείσα συνάντηση στο σπίτι του τον Νοέμβριο του 2014 όπου ο «Γιάνης» παρουσίασε το σχέδιό του για το λεγόμενο «παράλληλο σύστημα πληρωμών».
«Προληπτικές αποκαλύψεις»
Η επέτειος για τα δύο χρόνια από το φιάσκο του δημοψηφίσματος μοιάζει με ξύπνημα κινηματογραφικών βρικολάκων αφού ο σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών Γκλεν Κιμ και στη συνέχεια ο κ. Βαρουφάκης ξεδίπλωσαν δημόσια το περίφημο «Σχέδιο Β». Μπορεί αυτό το σχέδιο να είχε αποκαλυφθεί ήδη από το καλοκαίρι του 2015, αλλά το «νέο στοιχείο» είναι η ομολογία Βαρουφάκη ότι ο κ. Τσίπρας όχι μόνο είχε δώσει εντολή προεκλογικά για να εκπονηθεί «Σχέδιο Β» (αυτό το έχει αποκαλύψει ο πρώην υπουργός επίσης από το 2015), αλλά και ότι έγινε μυστική συνάντηση στο σπίτι του τρεις μήνες πριν από τις εκλογές του 2015.
Προτού εξηγήσουμε την παρανοϊκή φύση της πρότασης Βαρουφάκη, αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι ο κ. Βαρουφάκης έχει αρχίσει τις «προληπτικές αποκαλύψεις» διότι προφανώς θέλει να καταστήσει σαφές ότι αν η υπόθεση «στραβώσει», δεν πρόκειται να αναλάβει μόνος του ολόκληρη την ευθύνη. Ο πρώην υπουργός γνωρίζει ότι είναι βαρύτατα εκτεθειμένος γιατί αντί να προστατεύσει τα εθνικά συμφέροντα συμμετέχοντας σε μια διαπραγμάτευση που εξελισσόταν με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες, προτίμησε να απαιτεί επίμονα από τους Ευρωπαίους την παράβαση των θεμελιωδών κανονισμών του ευρώ, κάτι που όφειλε να γνωρίζει ότι δεν θα γινόταν ποτέ για καμία χώρα.
Την ίδια ώρα εκπονούσε ένα μυστικό σχέδιο για τη μετάβαση σε ένα παράλληλο νόμισμα.
Ο πρώην υπουργός παρασύρει ορισμένους να νομίζουν ότι είναι ένας Τζάκσον Πόλοκ των Οικονομικών ενώ στην πραγματικότητα οι θέσεις του μοιάζουν περισσότερο με τις πιτσιλιές στον τοίχο ενός νηπίου με ελλειμματική προσοχή. Ο κ. Βαρουφάκης, όπως ομολογεί στο τελευταίο βιβλίο του, που θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά με τον τίτλο «Ανίκητοι Ηττημένοι» (εκδόσεις Πατάκη), προετοίμαζε ένα «παράλληλο σύστημα πληρωμών» που θα μπορούσε ταχύτατα να μετατραπεί πρώτα σε ένα «παράλληλο νόμισμα» και στη συνέχεια σε ένα… νέο ηλεκτρονικό νόμισμα.
Η σκέψη ήταν η εξής: Κάθε Ελληνας διαθέτει έναν αριθμό ΑΦΜ που προσδιορίζει την οικονομική σχέση του με την Εφορία. Η κυβέρνηση Τσίπρα θα πρόσφερε τη δυνατότητα σε κάθε ΑΦΜ να επικοινωνεί με κάθε άλλο ΑΦΜ, επιτρέποντας έτσι τις συναλλαγές όχι μόνο μεταξύ του κράτους και των φυσικών και νομικών προσώπων, αλλά και φυσικών και νομικών προσώπων μεταξύ τους. Για να ενεργοποιηθεί το σύστημα αυτό –που υποτίθεται ότι θα έδινε στην οικονομία οξυγόνο σε περίπτωση capital controls, κλεισίματος τραπεζών και παγώματος λογαριασμών -, θα έπρεπε οι λογαριασμοί ΑΦΜ να γεμίσουν με «κάτι». Για αυτό το «κάτι» υπήρχαν διάφορες ιδέες που ήταν όλες αδιέξοδες.
Πρώτη ιδέα: η μεταφορά ευρώ από τους τραπεζικούς λογαριασμούς στους λογαριασμούς ΑΦΜ. Η ιδέα χειροκροτήθηκε. Πώς όμως θα γινόταν μια τέτοια μεταφορά αφού θα είχαν κλείσει οι τράπεζες και θα είχαν επιβληθεί capital controls; Δεν υπάρχει απάντηση, αλλά ούτε τέθηκε από κανέναν το ερώτημα.
Δεύτερη ιδέα: το 10% του μισθού κάθε δημοσίου υπαλλήλου θα μπορούσε να διοχετευτεί με τη μορφή «πιστωτικών μονάδων» μέσα στον λογαριασμό ΑΦΜ. Με τις μονάδες αυτές ο δημόσιος υπάλληλος θα ήταν υποχρεωμένος να αποπληρώσει αποκλειστικά και μόνο φόρους. Φανταστική ιδέα! Πέραν του ότι οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι σχεδόν δεν καταβάλλουν επιπλέον φόρους, διακρίνουμε εδώ ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση Τσίπρα σχεδίαζε με αυτόν τον τρόπο να κατασχέσει το 10% της μισθολογικής δαπάνης για να κερδίσει χρόνο στη «διαπραγμάτευση».
Το Taxis ως…Κεντρική Τράπεζα
Εάν υποθέσουμε όμως ότι τα δύο παραπάνω (ανυπέρβλητα) εμπόδια δεν υπήρχαν ποτέ, δεν μπορούμε παρά να διακρίνουμε ότι ένα τέτοιο σύστημα προϋποθέτει τη μετατροπή του συστήματος Taxis σε Κεντρική Τράπεζα αφού το Taxis θα έπρεπε τώρα να εγγυηθεί την πιστοποίηση και την εγκυρότητα των συναλλαγών μεταξύ εκατομμυρίων λογαριασμών ΑΦΜ –ακριβώς όπως η ΤτΕ με το κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημά της εγγυάται και ρυθμίζει τις συναλλαγές μεταξύ των τραπεζικών λογαριασμών.
Ας αφήσουμε το ζήτημα δημοκρατίας που εγείρει μια τόσο δεσπόζουσα θέση του κεντρικού κράτους σε περιοχές τραπεζικού απορρήτου και ας υπογραμμίσουμε απλώς ότι για να επιτελέσει αυτή τη λειτουργία το Taxis θα έπρεπε να εξοπλιστεί με μια νέα τεχνολογική καινοτομία, το περίφημο blockchain, χάρη στο οποίο λειτουργεί ήδη το bitcoin –το πιο γνωστό από τα πειραματικά ηλεκτρονικά νομίσματα.
Η τεχνολογία blockchain μπορεί να υποκαθιστά τις λειτουργίες πιστοποίησης συναλλαγών και έτσι να παρακάμπτει τις κεντρικές τράπεζες και το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα. Ο κ. Βαρουφάκης δεν έχει αποκαλύψει ακόμη αυτή την πτυχή, αλλά οι γνωρίζοντες επιμένουν ότι αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του σχεδίου του.
Νομισματική αυτοκτονία «με έναν νόμο κι ένα άρθρο»…Ιδού πώς εξελίσσεται η λογική Βαρουφάκη: Με ένα λογικό άλμα πολλών χιλιομέτρων ο «Γιάνης» θεωρούσε ως γεγονός ότι το περιεχόμενο των τραπεζικών λογαριασμών των επιχειρήσεων και των ιδιωτών θα μπορούσε πανεύκολα να διοχετευθεί στα ΑΦΜ τους. Κάπως έτσι θα συνεχίζονταν απρόσκοπτα όλες οι συναλλαγές που ακόμα θα αποτιμούνταν σε ευρώ. Συναλλαγές ηλεκτρονικές, εγγυημένες και πιστοποιημένες με την ενσωμάτωση ενός συστήματος blockchain στην καρδιά του Taxis.
Και αν η Ευρώπη εξακολουθούσε να μην υποχωρεί, τότε ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός θα είχαν τη δυνατότητα να μετονομάσουν «με έναν νόμο κι ένα άρθρο» την ηλεκτρονική «πιστωτική μονάδα» του Taxis από ευρώ σε οτιδήποτε άλλο ήθελαν (σε «δραχμή», σε «μνα», σε «Ελλαδάριο»). Κάπως έτσι όλες οι συναλλαγές υποτίθεται ότι θα συνεχίζονταν κανονικά, ασφαλώς με κάποιες δυσκολίες κατά το πρώτο εξάμηνο.
Μόνο που ο κ. Βαρουφάκης και ο Πρωθυπουργός αγνόησαν επιδεικτικά ότι για να γίνουν όλα αυτά όχι μόνο υπήρχαν δύο ανυπέρβλητα εμπόδια που αναφέραμε αρχικά, αλλά και δύο ακόμα: Πρώτον, η λειτουργία ηλεκτρονικών νομισμάτων με τεχνολογία blockchain παραμένει πειραματική. Χωρίς την τεχνολογία αυτή δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει το «νέο Taxis».
Πώς όμως θα εφαρμοζόταν σε ένα ολόκληρο κράτος μια πειραματική τεχνολογία; Η κυβέρνηση πίστεψε ότι υπό συνθήκες κρίσης και απομόνωσης από την Ευρώπη η δημόσια διοίκηση θα υλοποιούσε ένα project διεθνών διαστάσεων για την εφαρμογή στην Ελλάδα μέσα σε λίγες ημέρες μιας πειραματικής τεχνολογίας διασφάλισης πληρωμών.
Δεύτερον, η λειτουργία ενός παράλληλου συστήματος πληρωμών που θα μπορούσε να μετατραπεί σε νέο νόμισμα προϋποθέτει μια ουτοπική οικονομία αυτάρκειας. Οι συναλλαγές θα έπρεπε να γίνονται μόνο εντός μιας οικονομίας που δεν χρειάζεται εισαγωγές.
Ας υποθέσουμε ότι εμείς ως εγκατεστημένοι στην Ελλάδα αποδεχόμασταν το νόμισμα αυτό για την ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών. Ποιος ξένος θα αποδεχόταν το ηλεκτρονικό «Ελλαδάριο» (ή όπως αλλιώς θα το ονόμαζαν) για να εξάγει στην Ελλάδα πετρέλαιο, λίπασμα, φάρμακα, τρόφιμα; Προφανώς, κανείς. Το βέβαιο έμφραγμα στις εισαγωγές θα προκαλούσε πάγωμα των ανταλλαγών αγαθών και υπηρεσιών εντός της χώρας.
Αν το «έμφραγμα» δεν αντιμετωπιζόταν με ακαριαία αλλαγή κυβέρνησης και δάνειο σε ευρώ, θα οδηγούσε μέσα σε λίγα 24ωρα σε κοινωνική έκρηξη, σε αποθησαύριση αγαθών, σε μαύρη αγορά και σε εμφύλιο στους δρόμους και στα βουνά. Αλλωστε, ο κ. Καμμένος το δήλωσε δημοσίως στις 2 Ιουλίου 2015 παρουσία του Πρωθυπουργού: «Ο Στρατός θα εγγυηθεί την ασφάλεια στο εσωτερικό της χώρας».
Ολα αυτά δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως «καλαμπούρι». Υπήρχε σχέδιο το οποίο γνώριζαν και υποστήριζαν όλοι.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ