Η ολέθρια σχέση Τσίπρα – Καμμένου

Σε στρατηγικό αδιέξοδο βρίσκεται πλέον το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου καθώς, μετά το πέρας της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση, περιέρχεται σε δυσμενή θέση λόγω των συνεχών αποκαλύψεων για τον ρόλο του Πάνου Καμμένου και την εμπλοκή του στην υπόθεση «Noor 1».

Σε στρατηγικό αδιέξοδο βρίσκεται πλέον το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου καθώς, μετά το πέρας της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση, περιέρχεται σε δυσμενή θέση λόγω των συνεχών αποκαλύψεων για τον ρόλο του Πάνου Καμμένου και την εμπλοκή του στην υπόθεση «Noor 1».
Αμηχανία και ανησυχία
Οι συνεχείς συζητήσεις στη Βουλή και η αδυναμία της κυβέρνησης να υποβαθμίσει την υπόθεση, όπως επιχειρεί μέσω non papers και αμήχανων δηλώσεων, έχουν δημιουργήσει βαρύ κλίμα στις τάξεις της ΚΟ και του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτική είναι η απροθυμία στελεχών και βουλευτών να υπερασπισθούν τον κυβερνητικό εταίρο, ακόμη και με επίκληση της επίσημης κυβερνητικής θέσης, ότι οι συνομιλίες του υπουργού Αμυνας με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη εμπίπτουν στα καθήκοντα κάθε ενός πολίτη. Υπό αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση βλέπει άλλο ένα στρατήγημά της να καταρρέει. Η ταύτιση του Αλέξη Τσίπρα με τον κ. Καμμένο έχει διαμορφώσει συνθήκες πολιτικού εγκλωβισμού και η ηγετική ομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου μοιάζει να έχει «καεί» από μία υπόθεση την οποία είχε θεωρήσει ότι θα ξεπερνούσε με ευκολία.
Η ανησυχία που επικρατεί στο περιβάλλον του Πρωθυπουργού φανερώνεται και στο γεγονός ότι μετά και το αίτημα της ΝΔ για την Εξεταστική Επιτροπή, στο Μέγαρο Μαξίμου κλήθηκε εσπευσμένως ο υπουργός αναπληρωτής Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος.
Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ επί κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή βρέθηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο το πρωί της Παρασκευής. Εκτιμάται από όσους είχαν γνώση της συνάντησης (η οποία πάντως δεν ανακοινώθηκε) ότι θέμα της συζήτησης ήταν και οι εξελίξεις στην υπόθεση «Noor 1», για την οποία υπενθυμίζεται ότι διενεργείται εισαγγελική έρευνα για τον ρόλο του κ. Καμμένου.
Τη στιγμή που οι απόπειρές της να εμπλέξει σε σκανδαλολογία πρώην στελέχη των κυβερνήσεων Σημίτη και τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό καταλήγουν σε φιάσκο –με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Εξεταστική για τα εξοπλιστικά, όπου στο στόχαστρο βρέθηκε ο Γιάννος Παπαντωνίου –η ίδια βρίσκεται σε θέση άμυνας για τις δραστηριότητες του επικεφαλής των ΑΝΕΛ.
Ταυτοχρόνως δε προκύπτουν νέα στοιχεία για το περίφημο σχέδιο του παράλληλου νομίσματος του 2015. Οπως αποκάλυψε ο διαχρονικός σύμβουλος της κυβέρνησης Γκλεν Κιμ, το σχέδιο ήταν υπαρκτό και εν γνώσει του ιδίου του Πρωθυπουργού και των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης εκείνης της περιόδου. Η κυβέρνηση πάντως ως προς αυτά έκανε πως δεν άκουσε το παραμικρό.

Εκνευρισμός
Μετά την απόρριψη από τον κ. Τσίπρα και τους συνεργάτες του των αιτημάτων (της ΝΔ) για σύσταση εξεταστικής επιτροπής και (του Ποταμιού) για πρόσκληση του κ. Καμμένου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, το Μέγαρο Μαξίμου περιήλθε σε ορατό αδιέξοδο.
Η αδυναμία αποτελεσματικής διαχείρισης της υπόθεσης και η αμηχανία που κυριαρχεί έχουν προκαλέσει εμφανή εκνευρισμό, με το επιτελείο του Πρωθυπουργού να αναζητεί λύση, χωρίς όμως να τη βρίσκει.

Χάνει τον έλεγχο των εξελίξεων: Τι (δεν) λένε στο κόμμα και γιατί ανησυχούν

Στο καυτό για την κυβέρνηση περιβάλλον οι προγραμματιζόμενες συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων, οι οποίες σχεδιάζονταν προκειμένου να πανηγυρίσουν στον ΣΥΡΙΖΑ το κλείσιμο της αξιολόγησης και τη δήθεν αλλαγή σελίδας, μετατρέπονται σε πεδίο όπου ενδεχομένως να εκφραστούν οι υπαρκτοί προβληματισμοί για τον πολιτικό εναγκαλισμό με τους ΑΝΕΛ και τον επικεφαλής τους.
Και ως προς τούτο πάντως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως έχει βρει μια εσωκομματικά βολική απάντηση για να παρακάμψει κάθε σχετική συζήτηση. Οπως λένε κομματικές πηγές, «η υπόθεση του Καμμένου δεν είναι θέμα. Οι περισσότεροι το βλέπουν ως μέρος ενός επιχειρηματικού πολέμου, με στόχο να πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ»…
Με την κυβέρνηση να φαίνεται πως χάνει τον έλεγχο των εξελίξεων, ο προβληματισμός στην ηγεσία της και μεταξύ των βουλευτών εντείνεται και για έναν επιπλέον λόγο. Οπως καθίσταται σαφές σε όλες τις έρευνες κοινής γνώμης, από τη στιγμή που έκλεισε η αξιολόγηση και έπειτα, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ είτε παραμένουν καθηλωμένα κάτω από το 20% είτε υποχωρούν προς το 15%, με τη ΝΔ να καταγράφει προβάδισμα μεταξύ 10 και 15 μονάδων και να τείνει να διαμορφώσει συνθήκες που θα μπορούσαν να την οδηγήσουν στην αυτοδυναμία.

Οι διαφορές αυτές, εν όψει και των επόμενων δημοσκοπήσεων και κυρίως εκείνων του φθινοπώρου, αναδεικνύονται σε καθοριστική παράμετρο για τους σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα. Οπως επισημαίνουν κάποια πρόσωπα του κομματικού περιβάλλοντος της Κουμουνδούρου, μια ενδεχόμενη καθήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο επίπεδο του 15% θα αφήνει ανοιχτά πολλά ενδεχόμενα.

Ιδιαίτερη σημασία ως προς αυτά έχει και η κινητικότητα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Δεν φαίνεται μεν να διαμορφώνει προς το παρόν συνθήκες δυναμικής ανάκαμψης, όμως αν δεν υπάρξουν ανατροπές και πισωγυρίσματα, η εξέλιξη στον χώρο της Κεντροαριστεράς μπορεί να επιδράσει διαβρωτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, στον βαθμό που θα λειτουργήσει ως άλλοθι για ψηφοφόρους που εξακολουθούν να έχουν αντιδεξιά αντανακλαστικά και δεν επιθυμούν να ψηφίσουν ΝΔ.
Στο πλαίσιο αυτό, το κυβερνητικό επιτελείο αναζητεί τρόπους ώστε να επιχειρήσει την παρουσίαση μιας διαφορετικής εικόνας από τις αρχές του φθινοπώρου. Για μία ακόμη φορά σχεδιάζονται κινήσεις εν όψει ΔΕΘ, όπως συμβαίνει συνήθως.
Κάπου εκεί αναμένεται και ο ανασχηματισμός, ο οποίος όμως επίσης τελεί υπό την αίρεση της σχέσης Τσίπρα – Καμμένου. Υπό αυτή την έννοια και με τα σημερινά δεδομένα, ένας ανασχηματισμός μετά τον οποίο ο υπουργός Αμυνας θα παραμένει στη θέση του θα είναι «άκυρος» από επικοινωνιακής και πολιτικής άποψης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.