«Εχουμε γίνει σημαντικοί παίκτες στο πολιτικό σύστημα». Η Φώφη Γεννηματά στην πρώτη, μετά το συνέδριο, συνεδρίαση επικεφαλής και στελεχών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είχε κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη και δεν το έκρυψε. Μετά από καιρό, ο χώρος της Κεντροαριστεράς εξέπεμψε μήνυμα ενότητας και διεκδίκησης πρωταγωνιστικού ρόλου στις πολιτικές εξελίξεις. Οχι πως όλα είναι ρόδινα.
Στη συνεδρίαση δεν τέθηκαν ζητήματα για τα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, όπως η μορφή, το πολιτικό στίγμα και το εύρος του νέου φορέα. Εκκρεμεί επίσης η διαδικασία προσέγγισης με τους υπόλοιπους παράγοντες του χώρου, κυρίως με το Ποτάμι και την «Ωρα Αποφάσεων». Ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος είναι ένα πρόσωπο το οποίο μπορεί να αποκαταστήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη, ωστόσο ακόμη δεν είναι σαφές αν θα εμπλακούν όλοι στο εγχείρημα, γεγονός που αν συμβεί θα δώσει νόημα στον ρόλο του και άλλη πνοή στη νέα προσπάθεια ανασυγκρότησης του χώρου.
Η ΔΗΣΥ αμφισβητεί την ηγεμονία ΣΥΡΙΖΑ
Το συνέδριο, όπως εκτιμούν οι επιτελείς της Χαρ. Τρικούπη, πέτυχε έναν από τους κρίσιμους στόχους του. Να εμφανίσει τη ΔΗΣΥ ως τον φορέα που θα αμφισβητήσει την ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της Κεντροαριστεράς. «Εχουμε επιστρέψει και γι’ αυτό ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ ασχολείται μαζί μας» δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέδρος απαντώντας στα επικριτικά σχόλια του Αλέξη Τσίπρα για το συνέδριο. Η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ένας από τους δύο βασικούς πυλώνες της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί. «Και το αίτημα για εκλογές τίθεται τη σωστή χρονική στιγμή, και είναι καθήκον μας η αντιπαράθεση με τον λαϊκισμό» τονίζει ο κ. Λοβέρδος. Η Φώφη Γεννηματά θα συνεχίσει την υψηλών τόνων κριτική προς το κυβερνών κόμμα και προσωπικά προς τον Πρωθυπουργό, τον οποίο επιχειρεί να ταυτίσει πολιτικά «με τον ακροδεξιό εταίρο του, τον κ. Καμμένο».
Το ζητούμενο είναι η εικόνα συσπείρωσης και ενότητας που εξέπεμψε το συνέδριο να αποτυπωθεί και στις μετρήσεις κοινής γνώμης. Τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες έφεραν χαμόγελα στους επιτελείς της Χαρ. Τρικούπη. «Για πρώτη φορά φαίνεται ότι έχουμε μια τάση να ξεπεράσουμε το 8% πλησιάζοντας τον στόχο του διψήφιου ποσοστού που θα δείξει ότι είναι εφικτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο» αναφέρουν στο «Βήμα».
Εκτός της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, μεγάλη σημασία δίδεται στην περαιτέρω αποσαφήνιση του προγραμματικού λόγου της ΔΗΣΥ. Η Φώφη Γεννηματά αναφέρει σε συνομιλητές της ότι
«είμαστε το μοναδικό κόμμα που καταθέτει ένα αναπτυξιακό σχέδιο». Χρειάζονται όμως ακόμη πιο επεξεργασμένες προτάσεις.
Μια ομάδα δουλειάς που συγκροτείται από στελέχη όλων των συνιστωσών θα αναλάβει την επεξεργασία των θέσεων που θα παρουσιάσει η κυρία Γεννηματά στη ΔΕΘ. Αμεσος στόχος της Χαρ. Τρικούπη είναι να κλείσουν μέχρι το τέλος του Ιουλίου τα οργανωτικά θέματα που αφορούν τη ΔΗΣΥ αλλά και το ΠαΣοΚ.
Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί η σύνθεση του 50μελούς οργάνου που θα αποτελέσει την «κεντρική επιτροπή» της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Πέραν των προσώπων που θα επιλέξουν τα κόμματα, συζητείται και η συμμετοχή προσώπων όπως του Νίκου Μπίστη και του Γιάννη Ραγκούση, που όμως είναι άγνωστο αν θελήσει να αποδεχθεί μια θέση που τον εντάσσει οργανωτικά στη ΔΗΣΥ.
Το ίδιο διάστημα θα ανακοινωθεί και η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή για το Συνέδριο του ΠαΣοΚ που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο και στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν πρόσωπα που εκπροσωπούν όλες τις τάσεις στο ΠαΣοΚ. Η ΔΗΜΑΡ θα επιλέξει τους εκπροσώπους της στο νέο όργανο με ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στη συνεδρίαση της κεντρικής της επιτροπής, στις 22 Ιουλίου.
Η ιστορική στήλη του Βήματος στο inbox σου
Γίνε μέλος του καθημερινού newsletter που αποκαλύπτει όσα συμβαίνουν στο πολιτικό παρασκήνιο και απόκτησε πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο. Η συνάντηση με τον Ν. Ανδρουλάκη
Οι επιτελείς της Χαρ. Τρικούπη δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην αποφυγή εσωκομματικών αναταράξεων. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η κατ’ ιδίαν συνάντηση της Φώφης Γεννηματά με τον Νίκο Ανδρουλάκη, την πρώτη μετά τη σύγκρουση στην Κεντρική Επιτροπή του ΠαΣοΚ, τον Μάρτιο. «Χρειάζεται σύνθεση απόψεων και ενότητα. Πρέπει να προχωρήσουμε συντεταγμένα χωρίς τριβές. Βλέπεις τις προσπάθειες που κάνω» φέρεται να είπε η πρόεδρος του ΠαΣοΚ. «Ολοι παλεύουμε για την ενότητα. Για αυτό χρειάζεται διαφάνεια στα επόμενα βήματα και δικαιοσύνη, ειδικά για αυτούς που έμειναν στα δύσκολα» επεσήμανε ο κ. Ανδρουλάκης που επέμεινε στην άποψή του ότι το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα θα πρέπει να προηγηθεί της εκλογής του επικεφαλής του. Της ίδιας άποψης είναι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος και οι Κινήσεις Πολιτών.
Ο ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ θεωρείται μια υπολογίσιμη υποψηφιότητα για την ηγεσία του νέου ενιαίου φορέα. Ακούγονται επίσης τα ονόματα των Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Γιάννη Μανιάτη, Θανάση Θεοχαρόπουλου, Γιάννη Ραγκούση και Παύλου Γερουλάνου. Είναι άγνωστο όμως ποιοι θα βρεθούν τελικά στην αφετηρία μιας μάχης στην οποία το ακλόνητο φαβορί είναι η κυρία Γεννηματά. Στην περίπτωση που στη διαδικασία εκλογής θελήσει να μετρήσει δυνάμεις και το ΚΙΔΗΣΟ, ως υποψήφιοι φέρονται οι Φίλιππος Σαχινίδης και Δημήτρης Ρέππας.
Το «προοδευτικό Κέντρο» του Ευ. Βενιζέλου
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απέφυγε επιμελώς να μπει στο κάδρο του συνεδρίου. Η παρουσία του περιορίστηκε στην ομιλία του, το μεσημέρι του Σαββάτου, κατά την οποία παρουσίασε τη δική του πολιτική πλατφόρμα που παρουσιάζει αξιοσημείωτες αποκλίσεις από αυτήν της ΔΗΣΥ.
Ο κ. Βενιζέλος εκτιμά ότι υπάρχει αμφισβήτηση του άξονα Δεξιά – Αριστερά, που «εμφανίστηκε με εκρηκτικά χαρακτηριστικά στη Γαλλία μέσα από την ανάδειξη ενός νέου κεντρώου χώρου». Επεσήμανε ότι το πρόβλημα της σοσιαλδημοκρατίας είναι ότι «ως αντίληψη της κοινωνίας και των θεσμών σχετίζεται με τη δεύτερη βιομηχανική επανάσταση και τώρα βρισκόμαστε υπό συνθήκες τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Εχει αλλάξει η διαστρωμάτωση της κοινωνίας, οι αντιλήψεις, τα πάντα». Τόνισε ότι το πρόβλημα του μεσαίου χώρου «δεν είναι το οργανωτικό» αλλά «ο καθαρός λόγος». «Στο πολιτικό περιεχόμενο κρίνεται και η μάχη του νέου και η μάχη της αξιοπιστίας» επεσήμανε.
Για τον κ. Βενιζέλο, όπως υπογράμμισε σε συνέντευξή του στην «Athens Voice», «εάν ο μεσαίος χώρος δεν εκφράσει όλο το προοδευτικό Κέντρο, που μπορεί να γίνει η κοίτη του μέλλοντος για την ελληνική κοινωνία και να λειτουργήσει ως υπέρβαση της παραδοσιακής διάκρισης Αριστεράς – Δεξιάς» θα είναι καταδικασμένος να παίζει έναν δευτερεύοντα ρόλο. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει με όρους παρελθόντος, «δηλαδή με ό,τι έχει σχέση με το ΠαΣοΚ, με τις διασπάσεις του ΠαΣοΚ ή με αυτούς που διεκδίκησαν να παίξουν τον ρόλο του ΠαΣοΚ», αλλά με όρους μέλλοντος που περιγράφουν την «Ελλάδα Μετά».
Ο κ. Βενιζέλος, όπως αναφέρουν συνεργάτες του, απευθύνεται σε ένα φάσμα πολιτών που κινούνται από τις παρυφές της ΝΔ μέχρι και τον ΣΥΡΙΖΑ, στους ανένταχτους πολίτες «που δεν τους ενδιαφέρει η κομματική ταυτότητα αλλά το μέλλον της χώρας».
«Δεν έχει δικαιολογία ο Σταύρος να μην έλθει»Το μεγάλο ζητούμενο παραμένει η στάση που θα κρατήσει ο Σταύρος Θεοδωράκης. Θα πάρει μέρος το Ποτάμι στις διαδικασίες για τη συγκρότηση του νέου φορέα; Η Φώφη Γεννηματά εμφανίζεται αισιόδοξη. «Υπάρχει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο και επαρκείς εγγυήσεις για τις διαδικασίες. Δεν υπάρχει καμία σοβαρή δικαιολογία για να μην έλθει» αναφέρει σε συνομιλητές της.
Οι επιτελείς της Χαρ. Τρικούπη εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί. Φαίνεται να δικαιώνονται από τις εξελίξεις. Ο
Σταύρος Θεοδωράκης, δύο ημέρες μετά το συνέδριο, πραγματοποίησε από κοινού εμφάνιση με την
Αννα Διαμαντοπούλου και τον
Γιώργο Φλωρίδη, με τους οποίους φαίνεται να έχει συμφωνήσει κοινή πορεία.
Ερωτηθείς για την πρόσκληση της κυρίας Γεννηματά, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι «οι απαντήσεις θα δοθούν στον σωστό χρόνο» και πρόσθεσε: «Το Ποτάμι έχει στελέχη και όργανα. Συζητάμε τα διάφορα που ακούγονται από τους πολιτικούς αρχηγούς και από τα συνέδριά τους και προφανώς θα πάρουν τις απαντήσεις τη στιγμή που πρέπει. Πάντως το κυρίαρχο για εμάς δεν είναι να μπαίνουμε σε έναν συνεχή διάλογο διαδικασιών αλλά να δίνουμε απαντήσεις για τα προβλήματα που έχει ο τόπος». Πάντως η συνεδρίαση της διευρυμένης κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού, την Παρασκευή, δεν κατέληξε σε απάντηση, ούτε είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει απόφαση στη νέα συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί την ερχόμενη εβδομάδα. «Δεν είναι εύκολη απόφαση» είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Σεβαστουπόλεως.
Ενδεικτική του προβληματισμού που επικρατεί είναι η τοποθέτηση του
Σπ. Λυκούδη.
«Αυτό που κάνει η ΔΗΣΥ μέχρι τώρα αφορά τις εσωτερικές της διαδικασίες. Να πάμε όλοι μαζί, αλλά χρειάζεται μια κοινή πλατφόρμα συνεννόησης που θα οδηγεί σε έναν ενιαίο προοδευτικό και δημοκρατικό φορέα» ανέφερε. Μένει να αποδεχθεί αν αυτή η κοινή πλατφόρμα συνεννόησης συμφωνηθεί στις συνομιλίες που θα έχει ο Σταύρος Θεοδωράκης με τον
Νίκο Αλιβιζάτο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη άτυπη επαφή πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής μετά τη συνάντηση του κ. Αλιβιζάτου με τη Φώφη Γεννηματά.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ