Λάρισα εμπιστευτικό…
Με τον καλύτερο τρόπο έκλεισε την πρόσφατη περιοδεία του στη Θεσσαλία ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Το βράδυ της Κυριακής 25 Ιουνίου δείπνησε με εκλεκτή παρέα στο εστιατόριο της Λάρισας «Να με θυμάσαι», γνωστό για τις μεσογειακές γεύσεις και τη δυνατή του κάβα.

Στην παρέα του κ. Μητσοτάκη ήταν ο κ. Γιάννης Καντώνιας, πρόεδρος της Βιοκαρπέτ και της Exalco, τα αδέλφια Σαράντη, ιδιοκτήτες των γαλακτοκομικών μονάδων Ολυμπος και Τυράς, ο κ. Λευτέρης Σαΐτης της εξαγωγικής κονσερβοποιίας Κρόνος και ο κ. Γιάννης Τσερέπας της Lariplast, εταιρεία με εργοστάσια σε Λάρισα και Γαλλία (!) με ηγετική θέση στα πλαστικά ποτήρια και πιάτα μιας χρήσης.

Η κουβέντα περιεστράφη γύρω από τη δυναμική της ελληνικής παραγωγής που με καινοτόμα προϊόντα κατακτά ξένες αγορές, καθώς όλοι οι συνδαιτυμόνες έχουν ζηλευτές επιδόσεις στον τομέα αυτόν. Το «μενού» δεν είχε πολιτική αλλά, όπως λένε, σίγουρα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τέτοιους δραστήριους επιχειρηματίες θα τους ήθελε στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

Ο Ρέγκλινγκ και ο Μητσοτάκης
Στο τετ-α-τετ που είχαν στην Αθήνα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ζήτησε να επανεξετάσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% ως το 2022 και 2% του ΑΕΠ ως του 2060) που έθεσαν οι δανειστές για την Ελλάδα.

Και αυτό προκειμένου να δημιουργηθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη.

Ο κ. Ρέγκλινγκ παρότι θεωρεί «σοβαρή», όπως είπε σε κύκλους του, την παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη, απάντησε ότι «αυτό θα σημάνει ένα νέο πρόγραμμα» και του πρότεινε να το ξανασκεφθεί…

Ο φόρος στο κρασί
Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης αποκαλύπτει ότι η αποκλειστική ευθύνη για την επιβολή του ειδικού φόρου στο κρασί ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ επικαλείται για δεύτερη φορά δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί, λέγοντας τα εξής: «Ο επίτροπος Μοσκοβισί σε ερώτηση που του είχα καταθέσει πριν από έναν χρόνο είχε απαντήσει ότι η επιβολή του ειδικού φόρου στο κρασί είναι επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης».

Για δεύτερη φορά ο κ. Μοσκοβισί στην ερώτηση αν στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση ετέθη θέμα κατάργησής του από την κυβέρνηση απάντησε: «Για το αν και με ποιον τρόπο οι ελληνικές αρχές προτίθενται να πραγματοποιήσουν την εν λόγω αλλαγή η Επιτροπή δεν μπορεί να διατυπώσει παρατηρήσεις καθώς αυτό εξαρτάται από την απόφαση των ελληνικών αρχών».

Mεγέθη που ζαλίζουν
Την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο της Βαρσοβίας έως τις 20 Ιουλίου δρομολογεί η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Play που ανήκει κατά 50,3% στον Πάνο Γερμανό (φωτογραφία) και κατά 49,7% στο ισλανδικό fund Νovator. Η Play σε μια δεκαετία από την ίδρυσή της ανέβηκε στη δεύτερη θέση, πίσω από την Orange, των παρόχων κινητής τηλεφωνίας στην Πολωνία με 14 εκατομμύρια πελάτες και το 2016 είχε κέρδη 460 εκατ. ευρώ.

Οι μέτοχοι θα διαθέσουν υφιστάμενες μετοχές 42%-48% του μετοχικού κεφαλαίου και ανάλογα με το πώς θα διαμορφωθεί η τιμή διάθεσης στο book building τα έσοδα μπορεί να φθάσουν και τα 1,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 550 εκατ. θα αξιοποιηθούν για την αποπληρωμή δανείων.

Το χρηματιστήριο της Βαρσοβίας αποτελεί τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά της Ανατολικής Ευρώπης με 470 εισηγμένες και συνολική κεφαλαιοποίηση άνω των 300 δισ. ευρώ.

Η Μιράντα και το χρέος
Την εξέλιξη του ελληνικού δηµοσίου χρέους κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης με σκοπό την άρση των βασικών παρανοήσεων που υπάρχουν γύρω από αυτό επιχειρεί στο νέο της βιβλίο «Δημόσιο Χρέος» των εκδόσεων Παπαδόπουλος η κυρία Μιράντα Ξαφά.

Η συγγραφέας, διευθύνoυσα σύμβουλος της EF Consulting στην Αθήνα με πολυετή θητεία στο ΔΝΤ και σε διεθνείς οργανισμούς, επιχειρεί να συνεισφέρει στη δημόσια συζήτηση για την κρίση, η οποία πολλές φορές χαρακτηρίζεται από ανακρίβειες που οδηγούν σε λάθος συµπεράσµατα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ