Κουπόνια και καπόνια
Ο δικός μου μήνας που τρέφει τους έντεκα ήρθε, ημερολόγιό μου. Βάζω μαύρα γυαλιά, λευκό πουκάμισο, μακρυμάνικο, τζιν λεπτό, καλοκαιρινό, ανεβαίνει η Ιζαμπώ δίπλα μου στη, λόγω των περιστάσεων, ντεκαποτάμπλ
Φεράρι, φορτώνουμε την οικογένεια Μπούφου στο πίσω κάθισμα –και φύγαμε.
Αφήνω γεια στις άσχημες, γεια στις μαύρες μέρες του 2016-17. Πόσον καιρό έχουμε να ζήσουμε καλή χρονιά; Εχω ξεχάσει. Αλλοτε τα πολύ γενικά βάσανα, άλλοτε τα πολύ προσωπικά, άλλοτε τα ενδιάμεσα –το αν θα κλείσει ο ΔΟΛ, το «Βήμα», τα «Νέα», ας πούμε. Θα έκαναν μνημείο στο «Βήμα» αν έκλεινε, όπως αυτό της ΕΡΤ; Θα έγραφαν οία Ηώ αεί, ω υιέ μου; Μπα, κάτι ξέρουν από τρόπους και από ελληνικά στη Μιχαλακοπούλου.
– Αφήνω γεια και στον μυστηριώδη Γκλεν Κιμ, τον σύμβουλο Βαρουφάκη – Τσακαλώτου, που μας πήγε πίσω στο 2015 με τις αποκαλύψεις του για το «κουπόνι» που ετοίμαζαν για να πληρώνουν μέρος από τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Ελπίζω εφέτος το καλοκαίρι να ασχοληθεί με καπόνια –τα πεντανόστιμα ευνουχισμένα κοκόρια που τα παχαίνουν για τον Δεκαπενταύγουστο.
Δύσκολο να τα βρεις, δεν είναι για τουρίστες, αλλά για τους φίλους και συγγενείς, ας περιοριστεί στα ομώνυμα ψάρια ο Γκλεν Κιμ –και ας μας αφήσει στην ησυχία μας τούτο το καλοκαίρι.
– Τα καπόνια δεν θα μπορούσαν να μεμφθούν τον Παναγιώτη Καμμένο –γιατί έχουν άντερα, αλλά δεν έχουν αυτά που εννοούσε όταν είπε στη Βουλή το κομψό «αν έχετε τ’ άντερα, καταθέστε πρόταση μομφής» για τις συνομιλίες του με τον ισοβίτη –όχι του Αρκά, αυτόν με τα ναρκωτικά.
Αλλά αυτοί που δεν έχουν πια άντερα γιατί τους βγαίνουν από τις εμετικές τοποθετήσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας, όλο και πληθαίνουν. Μπορεί να κοιμάται ήσυχος ο στρατηλάτης, κανείς δεν θα τον μέμφεται. Απλώς θα γελάνε μαζί του –ώσπου να τους φύγει και η κοιλιά από τα γέλια και θα μείνει χωρίς υπηκόους ο Αλέξης Τσίπρας.
Πολιτική και ταξίδια
Εγραφα όμως για τον δικό μου μήνα που τρέφει τους έντεκα –δεν ξέρω πού θα τον περάσω. Λεχαινά; Δράκεια; Μύκονο; Βενετία; Λονδίνο; Παρίσι; Κουάλα Λουμπούρ; Δεν ξέρω, όπου μας βγάλουν οι δρόμοι και οι άνεμοι.
Ξέρω όμως τι θα διαβάσω, έχω ήδη έτοιμη τη συλλογή μου με αναγνώσεις καλοκαιρινές –βιβλία φίλων.
– Το Δέκα και μία δεκαετίες πολιτικών διαιρέσεων του Θανάση Διαμαντόπουλου –πολιτική ιστορία της Ελλάδας, επικεντρωμένη στις μεγάλες διχαστικές συγκρούσεις από το 1910 ως τις ημέρες μας. Εχουν ήδη εκδοθεί τρία από τα 11 τομίδια που θα αποτελούν το έργο –για τις τρεις δύσκολες δεκαετίες από το 1910 ως το 1940 όπου κυριαρχεί, εξελισσόμενη με διάφορες μορφές, η διαίρεση βενιζελικοί – αντιβενιζελικοί.
Διάβασα ήδη τον πρώτο τόμο, ημερολόγιό μου, κάπου 90 σελίδες, όπως και οι υπόλοιποι. Ευκολοδιάβαστο, κυλάει σαν νερό η αφήγηση, χωρίς ακαδημαϊσμούς και βιβλιογραφίες, είναι από τα βιβλία που μπορούν να γράψουν για μας, το μεγάλο κοινό, μόνο όσοι γνωρίζουν πολύ καλά το θέμα τους.
Κυριαρχεί η σκοπιά του πολιτικού επιστήμονα, αλλά ιδιαίτερη σκοπιά: τι προσωπικό στόχο είχαν κάθε φορά οι πολιτικοί παίκτες; Γιατί ωραίες διακηρύξεις προς το έθνος και τον λαό εκφωνούσαν όλοι οι συγκρουσθέντες. Μου φαίνεται «απομαγεύει» την πολιτική αντιπαράθεση, της βγάζει τα μεγάλα λόγια –και αυτό το έχουμε μεγάλη ανάγκη.
– Τέτοιες ημέρες, απολύτως επίκαιρο είναι το βιβλίο Η Χαμένη Τέχνη του Ταξιδιού του εξ Ανδραβίδος γείτονα καθηγητή Στέλιου Βαρβαρέσου –αυτός είναι πολύ τυχερός γιατί διδάσκει οικονομικά και πολιτικές του τουρισμού στο ΤΕΙ Αθηνών. Και για να είναι σωστός στις ακαδημαϊκές υποχρεώσεις του ταξιδεύει –από το Μάτσου Πίτσου των Ανδεων ως τη Λάσα των Ιμαλαΐων, από τον Αμαζόνιο ως τον Γιανγκτσέ· κατάλαβα πως έχει περιπλανηθεί σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη μας. Αλλά όχι σαν τουρίστας: θέλει να γυρίζει και να βλέπει τον κόσμο με τα μάτια των μεγάλων ταξιδιωτών, αυτών που τον έκαναν να αγαπήσει τα ταξίδια.
«Ο τουρίστας είναι ο παρίας, ο ταξιδιώτης ο βασιλιάς του ταξιδιού» είδα τον τίτλο κεφαλαίου του βιβλίου. Νομίζω η Φεράρι μου είναι μια καλή αρχή για να γίνω βασιλιάς ταξιδιώτης –η ανάγνωση του βιβλίου, που είναι και μεγάλο, 600 σελίδες, θα μου αποκαλύψει τα μυστικά για να γίνω, ελπίζω.
Πυρ, Γη και Υδωρ
Και, τέλος, αυτό το οποίο δεν θα διαβάσω απλώς αλλά θα εντρυφήσω είναι η
Γη και Υδωρ: Αγροτική Εργασία και Οικονομία του συμπατριώτη Τάκη Λαϊνά. Μικρό και αυτό, 90 πυκνοτυπωμένες σελίδες, μιλάει για τη γεωργία και τις καλλιέργειες.
Μαθαίνεις μυστικά του αγροτικού επαγγέλματος και της αγροτικής επιχειρηματικότητας από άνθρωπο που τα ξέρει από πρώτο χέρι, όχι μόνο ως γεωπόνος αλλά και ως επιχειρηματίας με ελιές, θερμοκήπια, συσκευαστήρια –και ταυτόχρονα νοιάζεται να αντιμετωπίσει τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλεί η ληστρική εκμετάλλευση της ηλειακής γης.
Θα εντρυφήσω γιατί μετά τα καλοκαιρινά ταξίδια, πρέπει να ασχοληθώ με τη γη και το νερό. Τις ελιές, το αμπέλι, τις πορτοκαλολεμονιές –γιατί όχι, και με τα θερμοκήπια ή με αρωματικά φυτά; Είδα πως έχει σχετικό κεφάλαιο το Γη και Υδωρ. Κάτι πρέπει να κάνω για να μπορώ να πληρώνω τους φόρους και τις εισφορές που μου έβαλε το κράτος.
Το πρόβλημα είναι πως όσο περισσότερα κάνεις, τόσο περισσότερα πληρώνεις –και θα καταλήξουμε στο τέλος να συμφέρει να μην κάνεις τίποτα. Αλλά μπορεί και για αυτό το πρόβλημα να έχει κάποια λύση ο Τάκης.
– Ωρα για ταξίδι, ξεκούραση και αναγνώσεις. Να πετάξουμε τα περσινά βάρη και να προετοιμαστούμε για όσα θα φέρει το 2017-18 –μακάρι να μην είναι τόσο βαριά σαν τα περσινά. Αλλά καλού-κακού, εγώ λέω να πάρω ανάσα ως τις 20 Αυγούστου, ημερολόγιό μου. Αρκεί να μη με πιάσουν πάλι από τον λαιμό οι κυβερνώντες.
Καλό καλοκαίρι!
γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr
Σειρά έχει τώρα το μνημείο του επαναστάτη πυρπολητή της Marfin – κι ένα μνήμα του ιδιωτικού τομέα, όπου εισέβαλε ολόκληρη μεραρχία τεθωρακισμένων της ανεργίας.
ΣΤΑΥΡΟΣ, «ΤΩ ΑΓΝΩΣΤΩ ΕΠΕΝΔΥΤΗ»
nnn
Απολύθηκε. Ούτε Δανία του Νότου μπορέσαμε να γίνουμε, ούτε ως Μπογδανία να ευτυχήσουμε.
Διον. Τσακνόρης, γλύπτης
nnn
Πολλάκις ο Πολάκης προκαλεί την κοινή γνώμη αλλά δεν ζητά συγγνώμη.
Markem, @windowslive.com
nnn
Πολύ καλό το μνημείο πεσόντων της ΕΡΤ. Τέλειο θα ήταν αν ο Ρόκκος είχε προσθέσει στην κορυφή του ένα δεμάτι σανό. Μπορεί όμως κάθε μέρα η ΠΟΣΠΕΡΤ να τοποθετεί ένα δεμάτι φρέσκο. Με τέτοιο απόθεμα που έχουν, δεν θα τους λείψει.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΞ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
nnn
Δεν υπάρχει ένας, εκεί στο καπηλειό που μαζεύονται, να τους πει ότι η ξετσίπωτη επίδειξη αμορφωσιάς ενδέχεται να καταστεί ποινικό αδίκημα και να έχουμε πάλι εξεταστικές;
ΠΑΝΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ,
@YAHOO.GR
nnn
Πολιτικές εντεροσκοπήσεις: «Εχετε άντερα; Κάντε μομφή» είπε ο Π. Κ. «Δέξου Εξεταστική» του αντιτείνουν. Μιλιά ο χαλκέντερος…
ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ
nnn
Κύριε Τζανακόπουλε, ναι, «υπάρχει νόμος που να απαγορεύει σε υπουργό να μιλάει σε υπόδικο». Η διέπουσα τη δράση της εκτελεστικής εξουσίας, άρα και της κυβέρνησής σας, αρχή της νομιμότητας: «Τίποτα ενάντια στον νόμο και τίποτα ΧΩΡΙΣ νόμο». Προφανώς, η «στοιχείωσή» σας ως νομικού είναι αντίστοιχη με αυτήν του κ. Τσίπρα ως πολιτικού μηχανικού.
Ζεύξιος, Πάτρα
nnn
Μια απορία έχω: τι θα τα έκανε τα χαρτάκια του Γκλεν Κιμ η Εφορία; Πετσετάκια, όπως τραγουδούσε η Γλυκερία;
Δέσπω Φραγκάκη
nnn
Πόσοι Ελληνες χρειάζεται να πάνε στη Γαλλική Γουιάνα για να πανηγυρίσουν την εκτόξευση ενός δορυφόρου αραβικών συμφερόντων κατασκευασμένου από γαλλική εταιρεία; Απάντηση: Ενας υπουργός και 5-6 παρατρεχάμενοι…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ