Σε κατασχέσεις καταθέσεων ακόμη και για 100 ευρώ προχωρεί η Εφορία προκειμένου να εισπράξει όσα περισσότερα χρήματα μπορεί προκειμένου να μειωθεί ο δυσθεώρητος όγκος ληξιπρόθεσμων οφειλών που ξεπερνά αυτήν τη στιγμή τα 95,18 δισ. ευρώ. Ωστόσο στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχουν ρίξει το βάρος στο κυνήγι μεγάλων οφειλετών, όμως αποδεικνύεται τελικά ότι το κράτος περισσότερα εισπράττει από όσους χρωστούν χαμηλά ποσά παρά από εκείνους που χρωστούν υπέρογκα ποσά καθώς οι περισσότεροι είτε έχουν πτωχεύσει τις επιχειρήσεις τους είτε φαίνονται φτωχοί.
Μόνο τον Μάιο σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ αυξήθηκε ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονται υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δηλαδή υπό κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, κατά 24.059. Ουσιαστικά κάθε εργάσιμη ημέρα του Μαΐου γίνονταν κατασχέσεις σε πάνω από 1.000 τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί έως το τέλος του έτους προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι των εσόδων.
Συνολικά ο αριθμός των οφειλών που βρίσκονται υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχεται σε 930.160 ενώ ο αριθμός των οφειλών στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχεται σε 1.619.875. Από την αρχή του 2017 έως τα τέλη Μαΐου έγιναν 91.104 κατασχέσεις.
Αλαλούμ
Την ίδια στιγμή επικρατεί ένα αλαλούμ με τους ακατάσχετους λογαριασμούς καθώς οι τράπεζες προχωρούν κατ’ εντολήν της Εφορίας σε κατασχέσεις καταθέσεων ακόμη και για ποσά που είναι ακατάσχετα, όπως για παράδειγμα το επίδομα ανεργίας, το επίδομα θέρμανσης, τα προνοιακά επιδόματα, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και μια σειρά από άλλα επιδόματα τα οποία θα έπρεπε να μένουν στο απυρόβλητο.
Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) να δηλώσουν έναν μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό για να γλιτώσουν την ταλαιπωρία να πηγαίνουν στην τράπεζα για να βρουν το δίκιο τους, όμως ακόμη και εκείνοι που το έχουν κάνει πολλές φορές διαπιστώνουν ότι η Εφορία έχει βάλει «χέρι» σε τραπεζικούς λογαριασμούς με υπόλοιπα κάτω των 1.250 ευρώ που είναι σήμερα το όριο του ακατάσχετου για κάθε συνδικαιούχο.
Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι μισθωτοί και συνταξιούχοι οι οποίοι έχουν ακατάσχετο τον μισθό ή τη σύνταξη έως του ύψους των 1.000 ευρώ. Οπως αναφέρουν νομικοί με εξειδίκευση σε θέματα κατασχέσεων, οι πολίτες πολλές φορές δεν έχουν καν προειδοποιηθεί ότι θα τους γίνει κατάσχεση. Ξυπνούν ένα πρωί, μπαίνουν στον λογαριασμό τους και βλέπουν ότι τους λείπουν χρήματα χωρίς να γνωρίζουν τι έχει συμβεί. Στη συνέχεια προσέρχονται στην τράπεζα όπου τότε μόνο ξεκαθαρίζει τι έχει γίνει και αναγκάζονται να μπουν σε έναν κυκεώνα γραφειοκρατικών διαδικασιών μπας και καταφέρουν να περισώσουν ό,τι περισώζεται.
Αυξάνονται τα χρέη
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό κατασχέσεων αφορά ποσά κάτω των 3.000 ευρώ καθώς οφειλέτες με μεγαλύτερα χρέη έχουν φροντίσει να μην έχουν αφήσει τίποτα ως υπόλοιπο στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους ή έχουν προλάβει να βγάλουν τα χρήματά τους σε λογαριασμούς του εξωτερικού.
Συνολικά οι ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες στην Ελλάδα ανέρχονται σε 3.881.000 πολίτες ενώ μόνο από την αρχή του έτους έχουν προκύψει νέα χρέη στην Εφορία ύψους 4,7 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μήνα τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξάνονται κατά 1 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται σε 23 δισ. ευρώ, δηλαδή συνολικά οι οφειλές ανέρχονται σε περίπου 120 δισ. ευρώ.
Το ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο καθώς χιλιάδες φορολογούμενοι (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες και επαγγελματίες) διαπιστώνουν πατώντας το κουμπί της οριστικής υποβολής της φορολογικής δήλωσης ότι προκύπτει φουσκωμένος «λογαριασμός» σε σύγκριση με πέρυσι.
Υπενθυμίζεται ότι τελευταία προθεσμία για υποβολή φορολογικών δηλώσεων έχει ορισθεί η 17η Ιουλίου και μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 5.150.000 φορολογικές δηλώσεις και απομένουν άλλες 1.100.000 για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Φορολογικές δηλώσεις: Τα SOS της τελευταίας στιγμής
Τελευταία προθεσμία: 17 Ιουλίου
– ΑΜΚΑ:Αναγράφεται υποχρεωτικά υπόχρεου, συζύγου, τέκνων.
– Νέοι 18 ετών και άνω:Υποχρεούνται σε δήλωση εφόσον έχουν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.
– Ενήλικα προστατευόμενα τέκνα: Υποχρεωμένα σε δήλωση αν έχουν πραγματικό ή τεκμαρτό έστω και 1 ευρώ (π.χ. τόκος κατάθεσης).
– Γονείς συνδικαιούχοι: Δηλώνουν σύνολο τόκων.
– Φοιτητική κατοικία σε άλλη πόλη γονιών: Τεκμήριο για γονιό.
– Φοιτητική κατοικία στην ίδια πόλη: Τεκμήριο για φοιτητή.
– Ιατρικά έξοδα:Μετράνε για τελευταία χρονιά.
– Προσοχή στα τεκμήρια: Ανάλωση κεφαλαίων παλαιοτέρων ετών.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ