Φωτογραφία που ήρθε πρόσφατα στο φως της επιφάνειας και που κατά πάσα πιθανότητα απεικονίζει την Αμέλια Έρχαρτ στη μαρίνα των νησιών Μάρσαλ το 1937- όταν αυτά ήταν ακόμη σε ιαπωνική κατοχή- αναζωπυρώνει τη θεωρία συνωμοσίας γύρω από την πρωτοπόρα πιλότο. Πολλοί είναι, βέβαια, όσοι παραμένουν επιφυλακτικοί.
Οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από το όνομα της Αμέλια Έρχαρτ, της αμερικανίδας πρωτοπόρου της αεροπορίας και συγγραφέως κρατούν χρόνια. Η γυναίκα εξαφανίστηκε το 1937, κατά τη διάρκεια πτήσης της πάνω από τον Ειρηνικό ωκεανό και συγκεκριμένα, κοντά στη νήσο Χάουλαντ κι ενώ προσπαθούσε να κάνει το γύρο της κόσμου. Η Αμέλια κηρύχθηκε θανούσα το 1939. Ωστόσο, το όνομά της συνεχίζει να προσελκύει έως και σήμερα το ενδιαφέρον πολλών αναλυτών, οι οποίοι προσπαθούν να ξετυλίξουν το πέπλο μυστηρίου που καλύπτει την υπόθεση.
Η εν λόγω φωτογραφία, που δημοσιεύει ο Guardian δείχνει, σύμφωνα με αναλυτές, την ίδια, μαζί με το συνεργάτη της Φρεντ Νούναν και το αεροπλάνο της. Βρίσκονται στα νησιά Μάρσαλ, εν έτει 1937, τότε που το μέρος ανήκε στην Ιαπωνία. Αποδεικνύεται, έτσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ότι η Έρχαρτ πέθανε υπό ιαπωνική κηδεμονία και όχι σε δυστύχημα στον Ειρηνικό.
«Όταν παρατηρήσεις προσεκτικά και δεις και την ανάλυση που έχει γίνει, τότε νομίζω δεν χωρά αμφιβολία ότι οι άνθρωποι στην φωτογραφία είναι η Αμέλια Έρχαρτ και ο Φρεντ Νούναν», λέει ο Σον Χένρι, πρώην βοηθός διευθυντή στο FBI και αναλυτής του NBC News.
Παράλληλα, ο Κεντ Γκίμπσον, δικαστικός αναλυτής με ειδίκευση στην αναγνώριση προσώπων, δήλωσε στο History Channel και σε εκπομπή σχετικά με το μυστήριο που πλανάται γύρω από την αεροπόρο, ότι είναι πολύ πιθανό οι δυο εικονιζόμενοι να είναι η Έρχαρτ και ο Νούναν.
Ωστόσο, δεν έχουν πειστεί όλοι. «Υπάρχει τόση όρεξη για ο,τιδήποτε σχετικό με την Αμέλια Έρχαρτ, που ακόμη και κάτι τόσο γελοίο θα κάνει τους πάντες να μιλούν γι αυτό», τόνισε ο Ρικ Γκιλέσπι, συγγραφέας του βιβλίου «Εντοπίζοντας την Αμέλια» και διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Ομάδας Ανάκτησης Ιστορικών Αεροσκαφών.
«Αυτή είναι απλά μια εικόνα προβλήτας στα νησιά Μάρσαλ, με κάποιους ανθρώπους. Είναι ανόητο όλο αυτό. Και το λέει κάποιος που πέρασε τα τελευταία 28 χρόνια κάνοντας πρωτογενή έρευνα πάνω στην εξαφάνιση της Έρχαρτ και ηγήθηκε 11 αποστολών στον Ειρηνικό ωκεανό».
Η εν λόγω φωτογραφία, που έδωσε νέα ώθηση στο θέμα, ανακαλύφθηκε από το συνταξιούχο ομοσπονδιακό πράκτορα Λες Κίνεϊ, ο οποίος και έψαξε εθνικά αρχεία για στοιχεία που μπορεί να παράπεσαν ή να αγνοήθηκαν στην υπόθεση Έρχαρτ και στο μυστήριο που πλανάται εδώ και 80 χρόνια.
Ήταν 2 Ιουλίου 1937 όταν η 40χρονη τότε Αμέλια εξαφανίστηκε κάπου πάνω από τον Ειρηνικό ωκεανό, γράφοντας τον επίλογο στην ιστορία που ήθελε να γράψει. Αυτή της πτήσης πάνω από όλο τον κόσμο.
Το δυστύχημα έχει αποδοθεί στις κακές καιρικές συνθήκες και σε τεχνικό πρόβλημα με το ραδιοφωνικό σύστημα του αεροπλάνου. Πολλοί ιστορικοί πιστεύουν ότι η Έρχαρτ ξέμεινε από βενζίνη, έπεσε στον Ειρηνικό και χάθηκε στα σκοτεινά του βάθη.
Ωστόσο, καθώς δεν έχει βρεθεί ποτέ κάποιο ίχνος των δυο αεροπόρων που να έχει επιβεβαιωθεί ότι ανήκει σε εκείνους, οι εναλλακτικές θεωρίες αφθονούν εδώ και δεκαετίες. Το Νοέμβριο που πέρασε, μια ακόμη θεωρία υποστήριξε ότι η Έρχαρτ μάλλον πέθανε ως ναυαγός στο νησάκι που σήμερα είναι το Κιριμπάτι.
Ο Γκιλέσπι υποστηρίζει αυτή τη θεωρία. Μάλιστα, πιστεύει ότι έχει στοιχεία που το αποδεικνύουν. Ανάμεσα σε αυτά, είναι οι ραδιοεκπομπές που ελήφθησαν αφού το αεροπλάνο είχε σταματήσει να πετά, τα ανθρώπινα ίχνη στο ακατοίκητο, τότε, νησί, αλλά και τα αντικείμενα που ο ίδιος με την ομάδα του εντόπισαν- μια ενυδατική κρέμα, ένα φερμουάρ από τζάκετ και μια θήκη καλλυντικών.
«Κάναμε τρεις ανασκαφές εκεί και βρήκαμε αντικείμενα που ταιριάζουν στο προφίλ μιας αμερικανίδας γυναίκες της δεκαετίας του 1930» εξήγησε.
Η φωτογραφία από τα νησιά Μάρσαλ αντιστοιχεί σε μια θεωρία που ξεκίνησε από το 1960 και τροφοδοτείται από τους κατοίκους των νησιών, που ισχυρίζονται ότι είδαν το αεροπλάνο να προσγειώνεται εκεί. Η πρόσφατη φωτογραφία που ανακάλυψε ο Κίνεϊ έχει αποδοθεί σε αμερικανό κατάσκοπο.
Στη φωτογραφία, μπορεί κανείς να δει ένα πλοίο που ρυμουλκεί ένα αεροπλάνο και στη μαρίνα φαίνεται μια γυναίκα. Ο Γκιλέσπι επισημαίνει ότι η κόμμωση της γυναίκας δεν ταιριάζει με αυτή της Έρχαρτ.
Ο Κίνεϊ υποστηρίζει ότι η φωτογραφία είναι ξεκάθαρο δείγμα ότι η αμερικανίδα αεροπόρος βρέθηκε υπό την ιαπωνική κηδεμονία, κάτι που φαίνεται να διαψεύδουν οι ιαπωνικές αρχές, οι οποίες τονίζουν ότι ούτε η Έρχαρτ, ούτε ο Νούναν υπήρξαν ποτέ σε δικό τους έδαφος.
Βέβαια, πολλά από τα αρχεία της χώρας καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.