Υποτροφίες σε 200 πρόσφυγες θα δώσουν τα αμερικανικά κολέγια στην Ελλάδα _ 100 το Deree στην Αθήνα, 50 το Κολέγιο Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη και 50 η Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης-Perrotis College. Οι υποτροφίες είναι για ένα χρόνο και, στη συνέχεια, θα κριθεί αν ο φοιτητής είναι ικανός να συνεχίσει στο ίδιο κολέγιο, αν θα διοχετευθεί σε σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης ή αν θα συνεχίσει τις σπουδές του σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Αιτήσεις μπορούν να καταθέσουν ως τις 30 Αυγούστου όσοι πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο είναι πάνω από 18 χρονών. Η επιλογή θα βασιστεί κυρίως στις συνεντεύξεις διότι πολλοί πρόσφυγες δεν διαθέτουν αντίγραφα των σχολικών ή πανεπιστημιακών διπλωμάτων που έχουν αποκτήσει στη χώρα τους.
Υποτροφίες σε πρόσφυγες από τα αμερικανικά κολέγια στην Ελλάδα
Υποτροφίες σε 200 πρόσφυγες θα δώσουν τα αμερικανικά κολέγια στην Ελλάδα _ 100 το Deree στην Αθήνα, 50 το Κολέγιο Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη και 50 η Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης-Perrotis College.
Υποτροφίες σε 200 πρόσφυγες θα δώσουν τα αμερικανικά κολέγια στην Ελλάδα _ 100 το Deree στην Αθήνα, 50 το Κολέγιο Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη και 50 η Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης-Perrotis College.
Το πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα με τίτλο «Από το καμπ στο κάμπους» _ το πρώτο για σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για πρόσφυγες στην Ελλάδα _ παρουσιάστηκε την Πέμπτη στην Αθήνα από τον αμερικανό πρέσβη κ. Τζέφρι Πάιατ, τον πρόεδρο του Deree δρ Ντέιβιντ Χόρνερ, τον πρόεδρο του Ανατόλια δρ Πάνο Βλάχο και τον πρόεδρο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής-Πανεπιστήμιο Perrotis δρ Πάνο Κανέλλη.
Όπως είπε ο κ. Πάιατ, η ιδέα προέκυψε ύστερα από μια επίσκεψή του σε καταυλισμό όπου μία πρόσφυγας εξέφρασε την ελπίδα της να συνέχιζε τις σπουδές της τις οποίες είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει στη Συρία. «Υπάρχουν χιλιάδες πρόσφυγες στην ίδια θέση. Θελήσαμε να κάνουμε κάτι για να δώσουμε στους νέους αυτούς ανθρώπους την ευκαιρία να σπουδάσουν, το οποίο αποτελεί μέρος της συνολικής μας προσπάθειας να βοηθήσουμε την Ελλάδα στο προσφυγικό. Και τα τρία αμερικανικά κολέγια στην Ελλάδα ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στην πρότασή μας», είπε ο κ. Πάιατ.
Και τα τρία κολέγια έχουν στην ιστορία τους κάποια σχέση με πρόσφυγες: είτε ήρθαν ως «πρόσφυγες» στην Ελλάδα είτε ξεκίνησαν παρέχοντας εκπαίδευση σε πρόσφυγες. «Το Deree ιδρύθηκε το 1875 στη Σμύρνη και επί 47 χρόνια παρείχε εκπαίδευση σε γυναίκες ελληνικής, αρμενικής και τουρκικής καταγωγής», είπε ο κ. Χόρνερ. «Το 1922 η σχολή καταστράφηκε» _ μάλιστα σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα καθηγητή του πανεπιστημίου της Βοστόνης, «η φωτιά της Σμύρνης ξεκίνησε στη σχολή μας επειδή πρόσφερε καταφύγιο σε ανθρώπους που είχαν αναζητήσει εκεί ασφάλεια. Το 1922 ήρθαμε στην Ελλάδα σαν πρόσφυγες και αρχίσαμε να λειτουργούμε εδώ την επόμενη χρονιά».
Το Ανατόλια έφθασε στην Θεσσαλονίκη ως «πρόσφυγας» το 1922 και αρχικά παρείχε εκπαίδευση αποκλειστικά σε πρόσφυγες στη βόρεια Ελλάδα, ενώ η Αμερικανική Γεωργική Σχολή άνοιξε τις πόρτες της στη Θεσσαλονίκη το 1904 εκπαιδεύοντας αρχικά αγόρια που είχαν ορφανέψει στις εξεγέρσεις που σηματοδότησαν την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Το επόμενο δίμηνο, ένα δίκτυο ΜΚΟ θα κάνει γνωστές τις πληροφορίες για το πρόγραμμα υποτροφιών στους πρόσφυγες. Εκείνοι που θα επιλεγούν να παρακολουθήσουν μαθήματα θα πρέπει να μιλούν αγγλικά αν και θα λάβουν ενίσχυση στην αγγλική γλώσσα. Δεν προβλέπεται φιλοξενία των υποτρόφων αλλά βοήθεια στην μεταφορά τους προς τα κολέγια απ’ όπου και αν ζουν (είτε σε διαμερίσματα είτε σε καταυλισμούς) καθώς και στη σίτισή τους όσο διαρκούν οι σπουδές τους. Όσοι μετεγκατασταθούν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα μπορούν να συνεχίσουν εκεί τις σπουδές τους καθώς τα μαθήματα που θα ολοκληρώσουν στη Ελλάδα αναγνωρίζονται από τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.
«Προσφέρουμε στους πρόσφυγες μια ευκαιρία να αποκτήσουν γνώσεις, να βρουν πιο εύκολα δουλειά και κυρίως, να αποκτήσουν ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον», είπε ο κ. Κανέλλης.
«Γνωρίζουμε ότι οι περισσότεροι δεν έχουν αποδεικτικά σπουδών από την χώρα τους. Θα περάσουν από συνέντευξη προκειμένου να τους προσφέρουμε μια σειρά από μαθήματα ανάλογα με τις ανάγκες τους», είπε ο κ. Βλάχος.
Όσοι αιτούντες άσυλο ενδιαφέρονται να υποβάλουν αίτηση ή για πληροφορίες να επικοινωνήσουν με:
= Deree: Kathleen Macdonell, Consultant, τηλ: 2106009800 (ext. 1511), email: kmacdonell@acg.edu, www.acg.edu/education-unites
= Αμερικανικό Κολέγιο Θεσσαλονίκης –Anatolia College: Ρούλα Λεμπετλή, Admissions Director, τηλ. 2310 398-239, email: rleb@act.edu, www.act.edu/education-unites
= Πανεπιστήμιο Perrotis: Κατερίνα Πιτσέλη, Education Unites Coordinator, τηλ. 2310 492-702, email: newstart@perrotis.edu.gr, www.perrotiscollege.edu.gr/new-start-project/
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.