Εισαγγελέας στο Πεδίον του Αρεως για παιδική πορνεία

Μπαίνει εισαγγελέας στο Πεδίον του Άρεως για τη διερεύνηση καταγγελιών που αφορούν σε σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων και παιδική πορνεία.

Μπαίνει εισαγγελέας στο Πεδίον του Άρεως για τη διερεύνηση καταγγελιών που αφορούν σε σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων και παιδική πορνεία. Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης ζήτησε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης με αφορμή καταγγελίες για παιδική πορνεία στο Πάρκο, κατά τη συνεδρίαση συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ύστερα από αίτημα κατοίκων της περιοχής, το ζήτημα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, και ο κ. Καμίνης ανακοίνωσε ότι θα στείλει την υπόθεση στον εισαγγελέα, καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά. «Το ζήτημα αυτό με συγκλονίζει. Εφόσον οι σοβαρότατες καταγγελίες περί παιδικής πορνείας έρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο, νιώθω υποχρεωμένος να καταθέσω μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία», επεσήμανε.

Το φαινόμενο της εγκληματικής δράσης κυκλωμάτων στο Πεδίον του Άρεως και της εκμετάλλευσης ανηλίκων έχει αναδειχθεί πολλάκις , εδώ και καιρό, και από τα ΜΜΕ (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυο). Είναι ενδεικτικό ότι πέρυσι, σε ρεπορτάζ στο «Βήμα της Κυριακής» ( https://www.tovima.gr/society/article/?aid=787354 ) δικηγόρος που κατοικεί στην περιοχή επεσήμανε επωνύμως, όσον αφορά στην παιδική πορνεια, ότι «γίνεται φανερά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, από ενήλικους και ανήλικους, κυρίως αλλοδαπούς».

Μάλιστα, σημειωνόταν στο ρεπορτάζ ότι περίοικοι επεσήμαιναν ότι «έχουν εντοπίσει και ενδυματολογικό αξεσουάρ ως αναγνωριστικό σημάδι για όσους αναζητούν ή προσφέρουν τέτοιες «υπηρεσίες»». Πολλές καταγγελίες αφορούν την εκμετάλλευση ανήλικων προσφυγόπουλλων.

Το Πεδίον του Άρεως ανήκει διοικητικά στην περιφέρεια Αττικής. Την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Περιφέρειας σχετικά με τις δράσεις για την αναβάθμιση του Πεδίου του Άρεως, η αντιπεριφερειάρχης Αττικής Κεντρικού Τομέα κυρία Ερμίνα Κυπριανίδου, είχε ερωτηθεί αν είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναλάβει ο Δήμος Αθηναίων την αρμοδιότητα ευθύνης για το Πεδίον του Άρεως. Η αντιπεριφερειάρχης είχε απαντήσει ότι δεν υπάρχει επίσημο αίτημα από το Δήμο.
Το θέμα των αρμοδιοτήτων ετέθη και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. «Πριν συζητήσουμε αν το Πεδίον του Άρεως πρέπει ή όχι να το αναλάβει ο δήμος Αθηναίων, πρέπει να λυθεί το μεγάλο ζήτημα των κυκλωμάτων διακίνησης ουσιών και απ’ ό,τι φαίνεται και εκμετάλλευσης ανθρώπων που ενδημούν στην περιοχή» τόνισε ο κ. Καμίνης. Και κατέληξε: «Το πρόβλημα των ναρκωτικών μπορεί να λυθεί με νέες δοκιμασμένες σε όλο τον κόσμο προσεγγίσεις, πάμε να κινηθούμε όλοι μαζί, να συνεργαστούμε για τα προβλήματα και όλα τα άλλα θα έρθουν».


Οι «ανοιχτές πληγές» στο πάρκο
Πάμπολλες είναι οι ανοιχτές πληγές στο Πεδίον του Αρεως, την ίδια ώρα που έχει ανοίξει η όρεξη για εμπορευματοποίηση του χώρου στο όνομα της οικονομικής βιωσιμότητας του χώρου. Πάντως, όσον αφορά στα προβλήματα της καθημερινότητας, είναι ενδεικτικό πώς αποτύπωσε ορισμένα από αυτά στην έκθεσή του με προτάσεις για το Πεδίον του Αρεως ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Αττικής, κ. Βασίλης Σωτηρόπουλος –παρέστη στη συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει προ τριημέρου η κυρία Δούρου για το Πάρκο.

Υστερα από επίσκεψή του στο Πάρκο (Ιούνιος 2017) εντόπισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

-Υπάρχουν μεμονωμένες πρόχειρες εγκαταστάσεις αστέγων σε μη κεντρικά σημεία του πάρκου, γεγονός που επιβάλλει την ενάσκηση αρμοδιοτήτων από το Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.), φορέα που δεν αποτελεί εσωτερική υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής. Επίσης υπήρξαν χρήστες ναρκωτικών ουσιών που έκαναν χρήση ακόμη και σε κεντρικά σημεία του πάρκου, γεγονός που επιβάλλει την ενεργοποίηση σχετικών υπηρεσιών και φορέων που επίσης δεν αποτελούν εσωτερικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής.

– Προβλήματα καθαριότητας και σκουπιδιών υπάρχουν σε εκτεταμένη έκταση μέσα στο Πεδίον του Άρεως.

– Φαινόμενα βανδαλισμού και γκράφιτι σε μνημεία που υπάρχουν εντός του Πεδίου είναι επίσης εκτεταμένα.

– Εντοπίστηκε παρουσία ενός φύλακα ιδιωτικής εταιρίας που έχει αναλάβει την φύλαξη του πάρκου, σε μια από τις εισόδους του πάρκου. Πιθανώς να υπήρχαν και άλλοι φύλακες σε άλλα σημεία.

– Εντοπίστηκαν δύο κιόσκια εκτός λειτουργίας εντός του πάρκου. Υπάρχουν πινακίδες με κατεύθυνση “προς καφετέρια” και “προς εστιατόριο”, οι οποίες είναι μάλλον παραπλανητικές. Εντός του Πεδίου του Άρεως δεν υπάρχει απολύτως καμία πρόσβαση σε αγαθά που είναι αναγκαία σε ανθρώπους που αθλούνται ή απολαμβάνουν τον χώρο, δηλαδή δυνατότητα προμήθειας νερού,
χυμών, αναψυκτικών, ροφημάτων, φαγώσιμων και άλλων ειδών σχετικών με τις δραστηριότητες σε χώρο πρασίνου.

– Το κτίριο Οικονομίδη (θέατρο “Άλσος”) έχει ανακαινισθεί αλλά δεν φαίνεται να αξιοποιείται.

– Το θέατρο “Αλίκη” είναι ένας ανοικτός υπαίθριος χώρος που δεν φαίνεται να αξιοποιείται. Η ιδιότητά του ως θέατρο σηματοδοτείται μόνο από μία ταμπέλα και από ένα τοιχίο.

– Το ιστορικό κτίσμα GREEN PARK, αντιπροσωπευτικό δείγμα της εποχής του Μεσοπολέμου με στοιχεία art nouveau, είναι πλήρως εγκαταλελειμένο και καλυμμένο όλο με γκράφιτι. Ωστόσο υπάρχουν δύο (2) κωδικοί στον προϋπολογισμό 2017 της Περιφέρειας για σύνταξη μελέτης και για
αποκατάστασή του.

-Οι εκκλησίες εντός του Πεδίου λειτουργούν και κατά την επίσκεψη, σε μία από αυτές τελείτο βάπτιση.

– Η μεγάλη παιδική χαρά είναι σε καλή κατάσταση και κατά την επίσκεψη σε

αυτήν υπήρχαν γονείς με παιδιά που έπαιζαν στα εγκατεστημένα παιχνίδια.

– Η παρουσία ζώων συντροφιάς μαζί με τους κατόχους τους είναι σημαντική, ενώ υπάρχουν πινακίδες με απαγορεύσεις για την ελεύθερη κυκλοφορία τους.__

Η Περιφέρεια Αττικής έχει προχωρήσει σε οργανωμένες δράσεις για την ανάταξη του χώρου, με στόχο, όπως είπε πρόσφατα η Περιφερειάρχης Αττικής, κυρία Ρένα Δούρου «να αποδώσουμε το Πάρκο στους πολίτες». Η Περιφερειακή Αρχή εκτιμά ότι το Πεδίο του Άρεως, αποκρυσταλλώνει χρόνιες παθογένειες και δομικές δυσλειτουργίες, χαρακτηρίζει συλλογικό στοίχημα την αναβάθμισή του θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό θέμα, που απαιτεί τη συνεργασία – συνέργεια όλων.

Οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί αφορούν το τετράπτυχο «Ασφάλεια, Καθαριότητα, Πολιτισμός και Αθλητισμός». Η Περιφέρεια αν και προβάλλει την ανάγκη προστασίας του δημόσιου χαρακτηρα του Πάρκου, αξιοποιεί και τον ιδιωτικό τομέα στη φύλαξη, καθαριότητα και συντήρηση ενώ κρίνει απαραίτητη την ανάδειξη κτισμάτων εμβληματικών με εμπορικές χρήσεις, για εξασφάλιση οικονομικών πόρων.

Πάντως, πρέπει να διανυθεί δρόμος πολύς για να αποκτήσει εικόνα πραγματικής πράσινης ανάσας αλλά και πολιτιστικής νησίδας για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου το Πεδίον του Άρεως.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της παράταξης «Αττική» και Α΄Αντιπρόεδρο της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) κ. Γιάννη Σγουρό, η ειδική πρόσταση-έκθεση του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης είναι «πραγματικός κόλαφος σε βάρος της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής». Ο κ. Σγουρός επιμένει στην καταγραφή των προβλημάτων παραβατικότητας ενώ επισημαίνει ότι ο Συμπαραστάτης ζητά από την Περιφέρεια να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα όταν προκαλούνται ζημιές από μη αδειοδοτημένες εκδηλώσεις, καθώς τυχόν τέτοια παράλειψη θα ιδρύσει το δικαίωµα αστικής διεκδίκησης χρηµατικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης για τους άµεσα θιγόµενους πολίτες. Κρίνει επίσης ότι η στροφή της κυρίας Δούρου στην ιδιωτική πρωτοβουλία δεν αποτελεί στροφή στο ρεαλισμό, αλλά «αποτέλεσμα πίεσης υπό το βάρος απόδοσης ευθυνών, λόγω των ανεξήγητων τριών χρόνων αδράνειας».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.