Η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργίας και αλλεργικού άσθματος στους απογόνους, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο European Respiratory Journal.
Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων Queen Mary του Λονδίνου και του Μπρίστολ, με επικεφαλής τον καθηγητή Σαΐφ Σαχίν, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 9.000 ζεύγη μητέρων-παιδιών συσχετίζοντας την καταναλισκόμενη από τη μητέρα ποσότητα ζάχαρης κατά την εγκυμοσύνη, με την πιθανότητα εμφάνισης αλλεργίας και αλλεργικού άσθματος στο παιδί σε ηλικία επτά ετών.
Αύξηση κινδύνου για αλλεργικό άσθμα και αλλεργίες
Το 20% των μητέρων που κατανάλωναν την περισσότερη ζάχαρη, είχαν κατά μέσο όρο 38% μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν παιδί με αλλεργία (σε ακάρεα της σκόνης, γύρη, γάτες κ.α.) και 101% μεγαλύτερη ποθανότητα το παιδί να έχει αλλεργικό άσθμα, σε σχέση με το 20% των μητέρων με την χαμηλότερη κατανάλωση ζάχαρης κατά τη διάρκεια της κύησης.
Οι ειδικοί εικάζουν ότι, η ζάχαρη μπορεί να πυροδοτήσει αλλεργική φλεγμονή στους αναπτυσσόμενους πνεύμονες του παιδιού.
Πάντως, δεν παρατηρήθηκε σχέση μεταξύ της μητρικής κατανάλωσης ζάχαρης κατά την κύηση και την εκδήλωση εκζέματος ή αλλεργικής ρινίτιδας στο παιδί.
Οι ερευνητές εξηγούν ότι το θέμα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω, με δεδομένη την υπερβολικά μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης στις δυτικές κοινωνίες. Ήδη σχεδιάζεται κλινική δοκιμή που θα διερευνήσει κατά πόσο η μείωση στην κατανάλωση ζάχαρης κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να προλάβει την εμφάνιση αλλεργίας και άσθματος στα παιδιά.