Κάθε φορά που αναφέρεται στα ελληνικά ΜΜΕ το όνομα του Γιάνη Βαρουφάκη, γίνεται πανικός. Η «Καθημερινή» τελευταία αποκάλυψε τις δηλώσεις του Glenn Kim (https://uk.linkedin.com/in/glenn-victor-kim-4a81a6) ο οποίος υπήρξε σύμβουλος του Γιάνη Βαρουφάκη και παραμένει σύμβουλος του κ. Τσακαλώτου.

Σύμφωνα λοιπόν με τις δηλώσεις Kim, το «παράλληλο νόμισμα» θα κάλυπτε, ως Σχέδιο Β, κάποιες από τις πληρωμές των ελλήνων δημοσίων υπαλλήλων (https://www.kathimerini.gr/916921/gallery/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/to-sxedio-varoyfakh-gia-parallhlo-nomisma-kai-plhrwmes-me-koyponia—video).

O κ. Βαρουφάκης αντέδρασε έντονα σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι επρόκειτο περί παράλληλου συστήματος πληρωμών και όχι παράλληλου νομίσματος (https://www.yanisvaroufakis.eu/2017/07/05/2nd-anniversary-of-the-oxi-vote-our-parallel-payments-system-its-importance-confirmed-by-the-oligarchic-press-continuing-ritualistic-distortions/).


Έχουμε και λέμε τα ακόλουθα: Κατ’αρχήν, ο ένας από τους γράφοντες έχει κατά καιρούς επικρίνει την στάση του κ. Βαρουφάκη όταν ο τελευταίος υπήρξε υπουργός Οικονομικών στην «πρώτη» κυβέρνηση Τσίπρα. Μάλιστα, τον παρομοιάσε με τον Διογένη τον Κυνικό γράφοντας (μεταξύ άλλων) τα ακόλουθα: Ο Διογένης, όπως ο Βαρουφάκης, ήταν μια αμφιλεγόμενη φιγούρα. Συνήθιζε να ασκεί κριτική στις κοινωνικές αξίες και στους θεσμούς, τους οποίους θεωρούσε πως ήταν είτε διεφθαρμένοι είτε σε σύγχυση (https://theconversation.com/greece-the-syriza-government-is-behaving-like-diogenes-the-cynic-heres-why-43424).

Παρά την παραπάνω κριτική όμως, ο κ. Βαρουφάκης δεν φέρει (όπως βολικά του αποδίδεται) το κύριο μερίδιο ευθύνης για την πράγματι τραγική, τουλάχιστον μέχρι και το Δημοψήφισμα, διακυβέρνηση της χώρας από την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Εξηγούμεθα πάραυτα:

1. Πράγματι, θα αποτελούσε εξαιρετικά ανεύθυνο για τον όποιο Υπουργό Οικονομικών εάν δεν δρομολογούσε κάποιο Σχέδιο Β στην περίπτωση που το Σχέδιο Α (της άγονης και, μάλλον, αφελούς διαπραγμάτευσης), δεν ελάμβανε ευτυχή κατάληξη. Το πρόβλημα εδώ όμως είναι ότι το παραπάνω Σχέδιο Β υπήρξε εξαιρετικά «ακραίο». Ειδικά μάλιστα εαν σκεφθεί κανείς ότι οι Ελληνες πολίτες το αγνοούσαν παντελώς. Πως άραγε θα αντιδρούσαν εάν τους γινόταν εκ τον προτέρων γνωστό ότι το Σχέδιο Β περιελάμβανε «κουπόνια πληρωμής» αντί χαρτονομίσματος Ευρώ;

2. Η ουσία της υπόθεσης είναι ότι κανένας υπουργός Οικονομικών δεν μπορούσε (ή μπορεί) να εκπονεί τέτοιου είδους «ακραία» Σχέδια Β χωρίς να έχει το «πράσινο φως» από τον πολιτικό του προϊστάμενο, τον κ. Τσίπρα δηλαδή. Συνεπώς, το να τα ρίχνουμε όλα στον κ. Βαρουφάκη φαίνεται, και βεβαίως είναι, ο ορισμός της πολιτικής υποκρισίας! Με άλλα λόγια, ο κ. Βαρουφάκης εξακολουθεί (ακόμα και σήμερα) να παραμένει εύκολος και βολικός στόχος…

3. Σίγουρα ο κ. Βαρουφάκης έχει ξοδέψει πολύτιμο προσωπικό χρόνο για να θυμηθεί (άσχετα με το εαν τις μαγνητοφωνούσε ή όχι!) και να συγγράψει τις (απόρρητες;) συνομιλίες του με τον Γερμανό ή και άλλους ομολόγους του όπως αυτές αποκαλύπτονται στο τελευταίο βιβλίο του με τίτλο ‘Adults in the Room’. Πολλοί σίγουρα θα πουν ότι ο κ. Βαρουφάκης επιχειρεί, μέσω της πώλησης του βιβλίου του, να «κερδοφορήσει» από την πολύπονη (τόσο για εκείνον όσο και για εμάς!) εμπειρία του ως υπουργός Οικονομικών.

4. Τέλος, να επισημάνουμε το αυτονόητο: στο βαθμό που ο έλληνας πολίτης διαφωνεί (και δικαίως) με το σύστημα των «παράλληλων κουπονιών» το οποίο ο κ. Glenn Kim δεν «κατόρθωσε» τελικά να εφαρμόσει, υπάρχει (ακόμα) κάποιος συγκεκριμένος λόγος για τον οποίο ο κ. Glenn Kim πρέπει, ακόμα και σήμερα, να συμβουλεύει την ελληνική κυβέρνηση;