Κατ’ αρχήν συμφωνία ΕΕ – Ιαπωνίας για ελεύθερο εμπόριο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιαπωνία αναμένεται να ανακοινώνουν την Πέμπτη το γενικό πλαίσιο της διμερούς εμπορικής συμφωνίας. Στόχος: να στείλουν «ένα ισχυρό μήνυμα» υπέρ του ελεύθερου εμπορίου στον υπόλοιπο κόσμο, κυρίως στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η ευρω-ιαπωνική συνάντηση κορυφής στις Βρυξέλλες, με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε και τους Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έβγαλε πολιτική συμφωνία με στόχο συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Η εξέλιξη είναι, μέχρι να ευδοκιμήσει η σύγκλιση, περισσότερο μήνυμα σε διάφορες πλευρές στη γενικότερη συγκυρία: Αφ’ ενός απέναντι στον προστατευτισμό που κηρύσσει ο αμερικανός πρόεδρος και αφ’ ετέρου προς το εσωτερικό μίας ΕΕ που παλεύει με το Brexit.

To τελευταίο φάνηκε με το σχόλιο που έκανε μετά την επίτευξη της κατ’ αρχήν συμφωνίας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ: Η συμφωνία με την Ιαπωνία «αντικρούει το επιχείρημα του Brexit» για το τι μπορεί και δεν μπορεί να προσφέρει η ΕΕ στο πεδίο του διεθνούς εμπορίου, είπε.

Η υπογραφή της κατ’ αρχήν συμφωνίας την Πέμπτη έγινε πριν ο ιάπωνας πρωθυπουργός πάει από τις Βρυξέλλες στη Γερμανία για την G20, ένας από τους πόλους της οποίας είναι πάγια το διεθνές εμπόριο -κάτι που καθιστά τον Ντόναλντ Τραμπ ένας από τους πιο «δύσκολους» συμμετέχοντες, και μάλιστα μετά τις εξελίξεις στο μέτωπο της ΤΤΙΡ.

Όσον αφορά την ίδια την συμφωνία με την Ιαπωνία, υπάρχουν, όπως σημειώνει το Reuters, ορισμένα σημεία στα οποία ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι επέμειναν πως αυτήν την εβδομάδα ξεπεράστηκαν τα σημαντικότερα εμπόδια.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.