Eξατομικευμένα εμβόλια κατά του καρκίνου αλλάζουν το θεραπευτικό πεδίο

Δύο νέα εξατομικευμένα εμβόλια κατά του καρκίνου ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και συντελούν σε καταπολέμηση των όγκων, όπως προκύπτει από μικρές κλινικές δοκιμές που έγινε σε ΗΠΑ και Γερμανία.

Δύο νέα εξατομικευμένα εμβόλια κατά του καρκίνου ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και συντελούν σε καταπολέμηση των όγκων, όπως προκύπτει από μικρές κλινικές δοκιμές που έγινε σε ΗΠΑ και Γερμανία.

Όπως αναφέρει το Nature και το New Scientist, οι μελέτες έγιναν σε μόνο 19 συνολικά ασθενείς, αλλά ήδη κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι «μπορεί να αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού», όσον αφορά τις δυνατότητες καταπολέμησης του καρκίνου.

Τα αντικαρκινικά εμβόλια αναγνωρίζουν τους «εισβολείς» στο σώμα και εν αντιθέσει με τη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία στοχεύουν μόνο τα αντικαρκινικά κύτταρα και όχι τα υγιή.

Οι κλινικές δοκιμές έγιναν σε έξι και 13 ασθενείς, αντίστοιχα, με μελάνωμα και οι όγκοι εξαφανίσθηκαν τελείως σε περισσότερους από τους μισούς μετά τον εμβολιασμό με τα δύο διαφορετικά εμβόλια.

Οι επιστήμονες αναπτύσουν ήδη παρεμφερή εμβόλια και για άλλες μορφές καρκίνου, όπως του εγκεφάλου (γλοιοβλάστωμα), των νεφρών, του αίματος και των ωοθηκών, όπως ανέφερε η επικεφαλής της μίας μελέτης, Δρ Κάθριν Γου του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Dana-Farber της Βοστόνης.

Το πρώτο εμβόλιο, που εισάγει στους ασθενείς έως 20 μόρια πρωτεϊνών (που αντιστοιχούν στις συχνότερες καρκινικές μεταλλάξεις), είχε εξατομικευθεί για κάθε έναν από τους έξι ασθενείς, μετά την ανάλυση του DNA των καρκινικών και των υγιών κυττάρων καθενός. Το εμβόλιο αποδείχθηκε ασφαλές και με μικρές μόνο παρενέργειες, όπως συμπτώματα τύπου γρίπης, δερματικά εξανθήματα και κόπωση.

Οι τέσσερις από τους έξι ασθενείς δεν εμφάνιζαν ίχνος καρκίνου μετά από 25 μήνες. Οι άλλοι δύο χρειάσθηκαν αργότερα να κάνουν πρόσθετη θεραπεία με αναστολείς του ανοσοποιητικού σημείου ελέγχου, ώστε να αποτραπεί η δυνατότητα του καρκίνου να αναστέλλει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος. Μετά την πρόσθετη θεραπεία, και οι δύο αυτοί ασθενείς εμφάνισαν πλήρη ύφεση των όγκων.

Το δεύτερο εμβόλιο, που βασίζεται σε μόρια RNA αντί πρωτεϊνών και δοκιμάστηκε από ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ, με επικεφαλής τον Δρ Ουγκούρ Σαχίν, ήταν επίσης εξατομικευμένο, καθώς είχε βασιστεί στις διαφορετικές μεταλλάξεις καθενός από τους 13 ασθενείς.

Οι οκτώ ασθενείς δεν είχαν καθόλου όγκους 23 μήνες μετά τον εμβολιασμό τους, ενώ οι υπόλοιποι πέντε υποτροπίασαν. Μετά από πρόσθετη θεραπεία, ο ένας από τους πέντε εμφάνισε και αυτός πλήρη εξαφάνιση των όγκων.

Θα ακολουθήσουν μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές για την αξιολόγηση των δύο εμβολίων.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η φαρμαευτική εταιρεία Roche, φαίνεται να «ποντάρει» στο γερμανικό εμβόλιο, καθώς υπέγραψε κιόλας συμφωνία ύψους 310 εκατ. δολαρίων για να δοκιμάσει το εμβόλιο σε συνδυασμό με δικό της ανοσο-αντικαρκινικό φάρμακο. Οι σχετικές δοκιμές θα αρχίσουν έως το τέλος του 2017 σε ασθενείς με διάφορα είδη καρκίνου. Επίσης η Neon Therapeutics ξεκίνησε δοκιμές του αμερικανικού εμβολίου σε συνδυασμό με αντικαρκινικό φάρμακο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.