Εορτές του νήματος και του νοήματος στον Μυλοπόταμο

Η Κρήτη κρατεί την άκρη του νήματος σταθερά από την εποχή του Μίνωα ως σήμερα, με την Αποστολή Πηνελόπη

Η Κρήτη κρατεί την άκρη του νήματος σταθερά από την εποχή του Μίνωα ως σήμερα, με την Αποστολή Πηνελόπη Gandhi να στήνει αργαλειούς σε όλα τα χωριά του Μυλοποτάμου. Το Πανεπιστήμιο των Ορέων και ο Δήμος Μυλοποτάμου οργανώνουν τις «Εορτές του νήματος» στα χωριά που ακουμπούν στο ιερό βουνό του Ψηλορείτη. Οι «Εορτές του νήματος και του νοήματος» όπως τις αποκαλεί η εμπνεύστρια της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, η κυρία Βαρβάρα Τερζάκη – Παλλήκαρη, έχουν ήδη ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου σε 100 χωριά του Ρεθύμνου που «αγκαλιάζουν» τον Ψηλορείτη και θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του μήνα.
Ολον αυτόν τον μήνα θα γίνουν δράσεις που αφορούν στην ιερή τέχνη της Υφαντικής της Κρήτης. Στα αργαστήρια οι «μικροάγιες-υφάντριες» θα υφάνουν με τα δικά τους κρητικά νήματα μοτίβο ίδια από την εποχή του Ομήρου και του Μίνωα έως και σήμερα. Επίσης θα γίνουν κουρές προβάτων, θα νηματοποιηθεί μαλλί, λινάρι και μετάξι και θα βαφούν νήματα με λουλούδια και φυτά. Μικρές σπουδές του νήματος θα γίνουν στα χωριά του Μυλοποτάμου γύρω από τα αργαστήρια, όπου θα μιλήσουν οι υφάντριες κάθε χωριού, καθώς και προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, έλληνες και ξένοι.
Οπως λέει στο «Βήμα» η κυρία Τερζάκη-Παλλήκαρη: «Σε αυτά τα 100 χωριά υπάρχουν 51 αργαστήρια τα οποία είναι όλα κατασκευασμένα από κρητική κυπάρισσο και όλα είναι σε άριστη κατάσταση. Αυτό είναι το ενθαρρυντικό. Οι γυναίκες αυτές δεν πέταξαν τα αργαστήρια της μητέρας, της γιαγιάς, της προγιαγιάς τους, όπως συνηθίζουμε να κάνουμε με παλαιότερα είδη λαϊκού πολιτισμού, αλλά τα κράτησαν και έτσι έχουμε σήμερα την ευκαιρία να τις «μυήσουμε» στην ηθική του αργαστηριού και να τις «επανενώσουμε» με τις παλαιότερες γενιές. Για τη γυναίκα της Κρήτης το αργαστήρι είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής της. Είναι ένας ναός αγάπης, δημιουργίας και οικονομίας. Στο αργαστήρι ύφαινε τα ρούχα τής οικογένειάς της και με τα υφαντά της είχε τη δυνατότητα να σπουδάσει και να παντρέψει τα παιδιά της».
Η Αποστολή της Πηνελόπη Gandhi, πρωτοπόρος δράση του Πανεπιστημίου των Ορέων, αναδύθηκε αυθόρμητα από τη σημερινή κρητική πραγματικότητα και στηρίχθηκε σε αντικειμενικά δεδομένα: στην εξαιρετική ποιότητα των κρητικών υφαντών, στην παρουσίαση πεπειραμένων υφαντριών, στη λαογραφική δουλειά που είχε γίνει στις αρχές του 20ού αιώνα αλλά κυρίως στηρίχθηκε σε ελπίδες και αισθήματα.
Στόχος της Αποστολής είναι η σύμπραξη της παράδοσης και του σύγχρονου σε κρητικά υφαντά και να επανατοποθετηθούν στα κρητικά σπίτια. Αν και στην αρχή ξεκίνησε το έργο της δειλά-δειλά, σήμερα το έχουν αγκαλιάσει οι γυναίκες της Κρήτης και η Αποστολή Πηνελόπη Gandhi αριθμεί 500 υφάντρες.
Την έναρξη των «Εορτών του νήματος» θα κάνει στις 12 Ιουλίου 2017 (19.00), στην έδρα του Πανεπιστημίου των Ορέων, την Κράνα, στην κορυφή του Ιδαίου Αντρου, η κυρία Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, οδηγός της ομάδας της Πηνελόπη Gandhi. Παράλληλα θα γίνουν ομιλίες από τον δήμαρχο του Μυλοποτάμου κ. Δημήτριο Κόκκινο, τον καθηγητή Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρο του Πανεπιστημίου των Ορέων κ. Ιωάννη Παλλήκαρη και τον καθηγητή Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Μιλτιάδη Τσιλιμπάρη. Την βραδιά θα ντύσει μουσικά με τη λύρα του ο Ψαραντώνης και θα χορέψει ο Λαογραφικός Ομιλος Λαζάρου και Μανώλη Χνάρη.
Εδώ μπορείτε να βρείτε όλο το αναλυτικό πρόγραμμα των «Εορτών του νήματος»
(http://www.panoreon.gr/files/items/1/1274/eortes_toy_nimatos-_programma.pdf)

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.