Η έμπρακτη δυσφορία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που εκφράστηκε στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου για την θέση του αντιπροέδρου της Βουλής και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που υπάρχει στην Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος με αφορμή την εμπλοκή του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου στην υπόθεση «Noor– 1» μέσω των συνομιλιών του με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη …έφεραν τον Αλ. Τσίπρα στην Βουλή.

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε για μια ακόμη φορά τον υπουργό του προσπαθώντας να περιορίσει τον εσωκομματικό αντίκτυπο από την εμπλοκή του. Εξαπολύοντας επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία έχει ζητήσει την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Καμμένου, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα σκάνδαλα και τις μίζες στον χώρο της Υγείας (ΚΕΕΛΠΝΟ, Ερρίκος Ντυνάν, ΝOVARTIS), τις μίζες στα εξοπλιστικά, την Siemens και τα θαλασσοδάνεια για να επιχειρήσει μια αντιπαραβολή: «Ένα πράγμα μονάχα υπήρξε πολύ σημαντικό, που πρέπει να απασχολήσει την ελληνική Βουλή και φυσικά την κοινή γνώμη», είπε με δηκτικό πνεύμα, «το γεγονός ότι κάποιος ισοβίτης τηλεφώνησε στον υπουργό Άμυνας και αυτός τού υπέδειξε, για μια πολύ σημαντική υπόθεση, που αφορά εμπορία ναρκωτικών, να πάει στη Δικαιοσύνη».

«Αυτό είναι το μοναδικό, σοβαρό και μεμπτό ζήτημα για το οποίο πρέπει να κάνουμε Εξεταστική Επιτροπή. Όλα τα υπόλοιπα και ο χορός των σκανδάλων και των εκατομμυρίων, των μιζών και των θαλασσοδανείων, δεν υπήρξαν», πρόσθεσε ενώ κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι επιμένει στο αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής «ακριβώς επειδή δεν θέλει να συζητούνται τα μεγάλα ζητήματα με τις πολύ σημαντικές αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών, που αφορούν τα σκάνδαλα της χρυσής περιόδου, της περιόδου των παχιών αγελάδων, που όμως αποτελούν κάποιες από τις βασικές αιτίες που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία». Χαρακτήρισε μάλιστα το αίτημα της ΝΔ «αντιπερισπασμό», κατηγορώντας την ότι «κραδαίνει διαρκώς αιτήματα για ζητήματα τα οποία είναι δευτερεύουσας και τριτεύουσας σημασίας κατά κοινή ομολογία».

«Βεβαίως, σε αυτό το παιχνίδι των αντιπερισπασμών εμείς δεν πρόκειται να παίξουμε», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, συνδέοντας μάλιστα με αυτό την απουσία του κ. Μητσοτάκη από την συζήτηση για το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής, ενώ επιτέθηκε και στην επικεφαλής της ΔΗ.ΣΥ. Φώφη Γεννηματά, η οποία επίσης δεν πήρε μέρος στη συζήτηση αυτή για να υπερασπιστεί τα στελέχη της «χρυσής περιόδου», όπως είπε. Δεν παρέλειψε δε να επιτεθεί στον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη λέγοντας ότι «ήταν ο πρωθυπουργός που έβλεπε τις μίζες με τα εκατομμύρια των ευρώ να περνάνε δίπλα του χωρίς να αντιδρά». «Δεν είχε ιδέα ο κ. Σημίτης για τις πράξεις, τις παραλείψεις και κυρίως για τις δράσεις τόσο του κ. Τσοχατζόπουλου, του κ. Παπαντωνίου, όσο και για τις σακούλες του κ. Τσουκάτου στα κομματικά ταμεία, για τις μίζες στα εξοπλιστικά, στον ΟΤΕ, στο C4I, τους Ολυμπιακούς, τα υποβρύχια, τις φρεγάτες. Δεν είχε ιδέα», είπε ο πρωθυπουργός.

Όσον αφορά το αποτέλεσμα της προανακριτικής επιτροπής, ο κ. Τσίπρας είπε: «Από τη μεριά μου, δεν έχω καμία όρεξη και ούτε θα μπω στην ουσία της υπόθεσης Παπαντωνίου, διότι αυτή η υπόθεση σήμερα επιστρέφει -έτσι πρέπει να γίνει- εκεί που πραγματικά ανήκει, στην ποινική δικαιοσύνη, η οποία και θα κληθεί να αποφασίσει για την συνέχεια. Αυτό, όμως που έχει, κατά την άποψή μου, πολύ μεγαλύτερη σημασία από τις όποιες δικαστικές αποφάσεις είναι η ηθική και πολιτική καταδίκη μιας νοοτροπίας, μιας πρακτικής και ενός συστήματος που έχουν καταγραφεί στις συνειδήσεις των Ελλήνων πολιτών ως τα πραγματικά αίτια της χρεοκοπίας και της κατάρρευσης».

Προειδοποίησε δε ότι «αν ορισμένοι νομίζετε ότι μπορείτε να καθαρίσετε ή να επιστρέψετε στο 2009 διότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τις συμμαχίες του, δίνοντας την μεγάλη και δύσκολη, άνιση αυτή μάχη στην Ευρώπη, δεν κατάφερε άμεσα να απαλλάξει τη χώρα από τα μνημόνια, μην προτρέχετε, γιατί δεν θα καθαρίσετε έτσι εύκολα, γιατί την άλλη μάχη, την ηθική μάχη, τη μάχη της κάθαρσης, τη μάχη της δικαίωσης, τη μάχη της δικαιοσύνης δεν την τελειώσαμε ακόμη. Την δίνουμε και θα την δίνουμε αποτελεσματικά και θα τα καταφέρουμε». Και δεσμεύθηκε ότι «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, πρώτον, ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη, διότι αυτό είναι το αίτημα του ελληνικού λαού και, δεύτερον και ίσως κυριότερο, για να δημιουργηθούν οι θεσμικές εκείνες προϋποθέσεις που θα οχυρώνουν και θα προστατεύουν από εδώ και στο εξής το πολιτικό σύστημα από τις πρακτικές του παρελθόντος.

Υπέρ του Πάνου Καμμένου εμφανίστηκε για άλλη μια φορά και ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής διερωτώμενος «τι θα έκανε ο οποιοσδήποτε από εμάς όταν θα βρισκόταν μπροστά σε έναν κατάδικο που θα του έλεγε ότι εγώ θέλω να εισφέρω στην αλήθεια;», ενώ πρόσθεσε: «Αν συναντούσε ο πρόεδρος της ΝΔ τον κ. Χριστοφοράκο και του έλεγε εκείνος ότι θέλω να εισφέρω στοιχεία, τι θα του έλεγε ο κ. Μητσοτάκης, να μην τα καταθέσει, να τα κουκουλώσει;». Όσον αφορά την πρόταση της ΝΔ για εξεταστική επιτροπή την χαρακτήρισε «παρελκυστική τακτική».