Ομάδα ευρωπαίων ερευνητών ανέπτυξε μια συσκευή πολλαπλών ακτινών λέιζερ που μπορεί να «διαβάσει» ζωτικής σημασίας σημάδια της καρδιάς, όπως το σκανερ των barcode στα σούπερ μάρκετ, επιτρέποντας σε έναν γενικό γιατρό να διαγνώσει εγκαίρως κάποια καρδιακή πάθηση ακόμα και σε ασθενείς χωρίς συμπτώματα.
Σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα που παρουσίασαν στο συνέδριο Optics in Cardiology Conference 2017 στο Ρότερνταμ, το νέο διαγνωστικό σκανερ μπορεί να «διαβάσει» ζωτικές ενδείξεις της καρδιάς απλά με το πάτημα ενός κουμπιού.
Σήμερα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα διαγιγνώσκονται μέσω καρδιακών βιοδεικτών, καρδιακού καθετηριασμού, ακτινογραφίας θώρακος, ηλεκτροκαρδιογραφήματος, καρδιακής μαγνητικής τομογραφίας και μέσω Holter.
Ωστόσο, όλα αυτά τα διαγνωστικά μέσα είναι και δαπανηρά και περίπλοκα, ενώ ο μαζικός προληπτικός έλεγχος της καρδιαγγειακής νόσου σε μεγάλους πληθυσμούς δεν είναι εφικτός.
Μέσω όμως του δονόμετρου Doppler με λέιζερ, το σκανερ φτιάχνει έναν χάρτη κραδασμών της περιοχής του στήθους και της καρδιάς, όπου εντοπίζονται τα χαρακτηριστικά σημάδια της καρδιαγγειακής νόσου, όπως η οικοδόμηση αθηρωματικής πλάκας, η αρτηριακή σκλήρυνση και στένωση ή η καρδιακή δυσσυγχρονία.
«Η συσκευή ενσωματώνει την πιο εξελιγμένη τεχνολογία φωτονίων επιτρέποντας στον χρήστη να κάνει μετρήσεις των χαρακτηριστικών της δόνησης της καρδιάς, χωρίς καν να την αγγίζει», εξήγησε ο Δρ Μιρκο ντε Μελις, συντονιστής του ευρωπαϊκού προγράμματος CARDIS (CARdiovascular disease Detection with Integrated Silicon Photonics).
« Μια άκαμπτη αρτηρία δημιουργεί μια ταχύτερη παλμική πίεση από την καρδιά του ασθενούς. Μετρώντας την ‘ταχύτητα παλμικού κύματος’, μπορούμε να αξιολογήσουμε την ακαμψία των αρτηριών χρησιμοποιώντας το φως και να κάνουμε πληρέστερη αξιολόγηση της κατάστασης, πολύ πριν από την έναρξη της καρδιαγγειακής νόσου. Ο προληπτικός έλεγχος ατόμων περίπου 40 ετών θα μπορούσε να καθυστερήσει την εκδήλωση της πάθηση κατά 5-10 χρόνια, αν φυσικά ο ασθενής συμμορφωθεί με τις ιατρικές συμβουλές και υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής, επιτρέποντας στους γιατρούς να ανακόψουν ή αναστρέψουν την καρδιαγγειακή νόσο», πρόσθεσε.
Η επιστημονική ομάδα του προγράμματος CARDIS υποστηρίζει ότι το «κλειδί» για την επιτυχία ενός μαζικού προγράμματος προληπτικού ελέγχου είναι ότι η νέα διανγνωστική συσκευή είναι φορητή, φθηνή και εύκολη στη χρήση.
«Ενώ το κόστος ενός ηχοκαρδιογράφου είναι πάνω από 100.000 ευρώ κι ενός τονόμετρου περίπου στα 5.000 – 6.000 ευρώ, το σκανερ της CARDIS υπολογίζεται να κοστίζει περίπου 1.500 ευρώ», ανέφερε ο Δρ ντε Μελις.