Δύο «θύματα» μετρά μέχρι στιγμής η υπόθεση του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία στην Καταλονία, το οποίο θα γίνει την 1η Οκτωβρίου.
Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε από τα λεγόμενα του πρώην δικαστή και νυν γερουσιαστή Σαντιάγο Βιδάλ, ήρθε να «ξηλωθεί» υπουργός της τοπικής κυβέρνησης, ο οποίος εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για το θέμα.
Πρόκειται για τον υπουργό Επιχειρηματικότητας, Τζόρντι Μπαιτζέτ, ο οποίος δήλωσε ότι το «κεντρικό Κράτος έχει τόση δύναμη που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα φτάσουμε ποτέ στο δημοψήφισμα».
Ο υπουργός έθεσε και ένα άλλο -υπαρκτό όπως φαίνεται- πρόβλημα: αρκετοί αξιωματούχοι της τοπικής κυβέρνησης δεν συμμετέχουν στη διαδικασία οργάνωσης του δημοψηφίσματος, δεν γνωρίζουν τις λεπτομέρειες των όσων δρομολογούνται, ωστόσο, στη συνέχεια (εφόσον εγκριθεί η απόσχιση) θα κληθούν να εφαρμόσουν ένα σχέδιο.
Κυρίως όμως θα επωμισθούν την ευθύνη. Ο ίδιος μάλιστα ξεκαθάρισε ότι δεν φοβάται τη φυλακή, αλλά ασφαλώς ανησυχεί για τυχόν δέσμευση των περιουσιακών του στοιχείων, καθώς υπάρχει και μια οικογένεια πίσω του.
Ο συγκεκριμένος υπουργός ανήκει στο δεξιό κόμμα PDeCat και θεωρείται άνθρωπος του περιβάλλοντος του τέως προέδρου της Καταλονίας Αρτούρ Μας. Ο τελευταίος έχει καταδικαστεί σε διετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, λόγω του παράνομου (όπως κρίθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο) «συμβουλευτικού δημοψηφίσματος» του 2015.
Πάντως, ο νυν πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουιγδεμόντ, πέταξε το γάντι: ξεκαθάρισε ότι όσοι δεν αντέχουν να διανύσουν την απόσταση μέχρι το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου να αποχωρήσουν.
Ακούγονται όμως και άλλες φωνές. Στελέχη της συμμαχικής κυβέρνησης έστειλαν τα δικά τους μηνύματα μέσω Twitter, σημειώνοντας την ανάγκη να ακουστούν όλες οι φωνές, ακόμα και αυτές που εκφράζουν αμφιβολίες για το δημοψήφισμα.
Αρκετοί επισημαίνουν επίσης ότι το πρόσωπο που επέλεξε ο Πουιγδεμόντ για τη θέση του παυθέντος υπουργού έχει κάνει χειρότερες δηλώσεις…
Όσο για την υπόθεση του πρώην δικαστή και νυν γερουσιαστή: Ο Σαντιάγο Βιδάλ είχε δηλώσει ότι η τοπική κυβέρνηση έχει στην κατοχή της -με παράνομο τρόπο- τα φορολογικά δεδομένα των πολιτών της Καταλονίας.
«Η κυβέρνηση έχει όλα τα φορολογικά σας στοιχεία. Αυτό είναι παράνομο, αφού αυτά προστατεύονται από τη νομοθεσία. Θεωρητικά δεν θα έπρεπε να έχουμε πρόσβαση σε αυτά, αλλά ορισμένες φορές συμβαίνουν πράγματα, δεν θα σας πω πώς, γιατί δεν είναι και πολύ νόμιμο» είχε πει.
Φυσικά, η κυβέρνηση είχε διαψεύσει τα λεγόμενά του.