Εντονότατες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις οι οποίες συνδυάζονται με την απόφαση των εμπλεκομένων μερών να επιβάλλουν σιγή ασυρμάτου διεξάγονται στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας για το Κυπριακό. Η γενική εντύπωση είναι ότι η Άγκυρα παραμένει αμετακίνητη στις αρχικές θέσεις της, τη στιγμή που από τουρκικής πλευράς διοχετεύονται στον Τύπο πληροφορίες ότι είναι η Λευκωσία αυτή που υποχωρεί από αρχικές της θέσεις. Το Λονδίνο, που εκπροσωπείται πλέον στην Ελβετία από τον αρμόδιο του Φόρειν Όφις για το Κυπριακό Τζόναθαν Άλεν, αποφεύγει οποιαδήποτε σχόλια.

Το σκηνικό γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο από μία σειρά παράλληλων κινήσεων. Το πρωί της Δευτέρας και ενώ είχε συμφωνηθεί να κατατεθούν από τις εγγυήτριες δυνάμεις, τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους οι έγγραφες προτάσεις τους για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε, έριξε στο τραπέζι την ιδέα να μεταβούν στην Ελβετία οι Πρωθυπουργοί Ελλάδος και Τουρκίας – που ορθώς απέρριψε η ελληνική πλευρά. Λίγες ώρες αργότερα, άρχισε να κυκλοφορεί, χωρίς όμως να μπορεί να επιβεβαιωθεί, ότι μπορεί να επιστρέψει εσπευσμένα στο Κραν Μοντάνα ο Αντόνιο Γκουτέρες. Όλα τα παραπάνω προκαλούν νευρικότητα.

Μετά από την κατάθεση των έγγραφων προτάσεων από τις εγγυήτριες δυνάμεις και τις δύο κοινότητες για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις έχει καταστεί σαφές ότι η πρόταση της Άγκυρας αλλά και των Τουρκοκυπρίων δεν έχουν προχωρήσει πέραν των όσων είχε προφορικώς διατυπώσει την προηγούμενη εβδομάδα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Αυτό σημαίνει ότι η Άγκυρα απέφυγε και πάλι να προχωρήσει σε αποσαφήνιση όσων είπε ο κ. Τσαβούσογλου περί αποχώρησης μεγάλου μέρους στρατευμάτων από το νησί και κυρίως για το χρονοδιάγραμμα αυτής της κίνησης. Αν προστεθεί στα ανωτέρω η δήλωση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο θέμα των εγγυήσεων αν δεν ικανοποιηθεί και σε άλλα θέματα (με έμφαση στη διακυβέρνηση, όπερ σημαίνει στην εκ περιτροπής προεδρία και στην αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων σε όλα τα επίπεδα εξουσίας με τουλάχιστον μία ψήφο), η τουρκική στρατηγική μοιάζει σαφής.

Μετά το πέρας των συνομιλιών της Δευτέρας (οι οποίες θα συνεχιστούν με διαπραγματεύσεις για όλα τα θέματα σε δύο διαφορετικά τραπέζι το πρωί της Τρίτης 4 Ιουλίου) ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αλλά και ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς εμφανίστηκαν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, απογοητευμένοι από την εξέλιξη των συνομιλιών. Είχαν προηγηθεί και οι δηλώσεις Τσαβούσογλου ότι η Τουρκία κάνει βήματα μπροστά και οι Ελληνοκύπριοι βήματα πίσω που είχε δυναμιτίσει την ατμόσφαιρα και είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη.

Μία εξέλιξη που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας και η σημασία της είναι ίσως νωρίς να εκτιμηθεί ακόμη είναι η τηλεφωνική επικοινωνία της βρετανίδας Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι με τον τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι αυτή είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να λυθεί το Κυπριακό και θα έχουν την ευκαιρία να τα πουν και στη Σύνοδο Κορυφής του G-20 στις 7-8 Ιουλίου στο Αμβούργο.