Σίδερο που δεν σκουριάζει

Στην τελευταία κινηματογραφική περιπέτεια του Spider-Man, το «Spider-Man: Η επιστροφή στον τόπο του» του Τζον

Στην τελευταία κινηματογραφική περιπέτεια του Spider-Man, το «Spider-Man: Η επιστροφή στον τόπο του» του Τζον Γουότς που ανοίγει στις αίθουσες την Πέμπτη 6 Ιουλίου, ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ «κλέβει» στην ουσία την παράσταση παίζοντας κάτι που γνωρίζει απ’ έξω και ανακατωτά: Τον σούπερ ήρωα της Marvel Comics Iron Man.
Αν και σε αυτή την περίπτωση ο ρόλος του Ντάουνι Τζούνιορ δεν έχει μεγάλη διάρκεια (όπως εν αντιθέσει συμβαίνει στις τρεις μέχρι σήμερα ταινίες που στηρίζονται αποκλειστικώς επάνω του), αυτό δεν μας πειράζει καθόλου. Ακόμα και όταν ο Ντάουνι Τζούνιορ λέει στον Τομ Χόλαντ (Spider-Man) τη διδακτική ατάκα «αν δεν είσαι τίποτε χωρίς τη στολή τότε δεν πρέπει να τη φοράς», πολύ απλά σου αρέσει να τον βλέπεις. Είναι το καλύτερο στοιχείο μιας ταινίας που πολύ δύσκολα μπορεί να εκτιμηθεί από θεατές που δεν ανήκουν στους φαν του Spider-Man (είναι, ούτως ή άλλως, πολλοί) και γενικότερα του σύμπαντος των κόμικς με υπερφυσικούς ήρωες (που είναι ακόμα περισσότεροι).
Ο Iron Man το 2008 και ο Σέρλοκ Χολμς το 2009 είναι οι δύο ρόλοι που μετέτρεψαν τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ σε σουπερστάρ βγάζοντας κυριολεκτικά την καριέρα του από την ανυπαρξία στην οποία είχε καταλήξει εξαιτίας της άστατης –ως τότε –προσωπικής ζωής του και της εξάρτησής του από τα ναρκωτικά. Από τη στιγμή που ο 52χρονος σήμερα ηθοποιός ανέκαμψε για τα καλά, οι κινήσεις του είναι πολύ προσεκτικές και το γεγονός ότι είναι προετοιμασμένος ακόμα και να εγκαταλείψει τον Iron Man δείχνει πόσο έξυπνος επαγγελματίας είναι.
«Ολοι μου λένε ότι ο ρόλος μού ταιριάζει γάντι» δήλωσε προσφάτως στο αυστραλέζικο δίκτυο News Corp. «Αν και κάθε φορά που υποδύομαι τον Iron Man αρχίζω από την αρχή, έχω μια πολύ σταθερή βάση». Αυτό που ο ηθοποιός δεν θέλει με τίποτε είναι να τα κάνει μούσκεμα. Θέλει να κρεμάσει τη στολή του με αξιοπρέπεια προτού η κατάσταση γίνει ντροπιαστική. Πώς όμως να εγκαταλείψεις μια πηγή δολαρίων όπως ο Iron Man; Οι τρεις ταινίες του ήρωα της Marvel που στηρίζονται αποκλειστικά επάνω του έχουν αποφέρει έσοδα της τάξεως των 2,4 δισ. δολαρίων. Δύσκολα εγκαταλείπει κανείς μια τόσο επιτυχημένη μηχανή χρημάτων.
Ο Ντάουνι Τζούνιορ όμως έχει τη δική του θεωρία. Οταν είδε το αποτέλεσμα της ταινίας «Οι εκδικητές» (όπου ο Iron Man έχει και πάλι μικρό ρόλο), ο Ντάουνι Τζούνιορ ένιωσε ότι δεν μπορεί να ξαναγίνει ταινία ισάξιας καλαισθησίας. «Θα μπορούσα τότε να πω «το σταματάμε εδώ». Ομως για μένα σημασία έχουν οι άνθρωποι και οι ευκαιρίες». Ο λόγος για παράδειγμα που ο Ντάουνι Τζούνιορ εμφανίζεται στο «Spider-Man: Η επιστροφή στον τόπο του» είναι επειδή είχε αγαπήσει το χαμηλού κόστους θρίλερ του σκηνοθέτη Τζον Γουότς «Cop car».
Προς το παρόν πάντως, ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ δεν φαίνεται να εγκαταλείπει ούτε τον Iron Man ούτε όμως και τον Σέρλοκ Χολμς. Η ταινία των αδελφών Αντονι και Τζο Ρούσο «Avengers: Infinity War» όπου υποδύεται και πάλι τον Iron Man βρίσκεται ήδη σε γυρίσματα (αναμένεται να βγει στις αίθουσες το 2018), ενώ μια τρίτη ταινία «Σέρλοκ Χολμς» και πάλι υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γκάι Ρίτσι φημολογείται ότι θα γυριστεί.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.