Γερμανική μελέτη έρχεται να βάλει τέλος στους μύθους που περιβάλλουν την εμμηνορρυσία καταρρίπτοντας την άποψη ότι επηρεάζει την λειτουργία του γυναικείου εγκεφάλου.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Frontiers in Behavioral Neuroscience επιστημονική ομάδα των Πανεπιστημίων του Ανόβερο, με επικεφαλής την καθηγήτρια Μπριγκίτε Λινερς, συνεργάστηκε με ειδικούς από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης και εξέτασε τρεις πτυχές της γνωστικότητα κατά τη διάρκεια δύο εμμηνορροϊκών κύκλων.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα επίπεδα των οιστρογόνων, της προγεστερόνης και της τεστοστερόνης δεν επηρέαζαν την λειτουργική μνήμη ή την ικανότητα επικέντρωσης της προσοχής σε δύο διαφορετικά πράγματα κάθε φορά. Ενώ κάποιες ορμόνες σχετίστηκαν με αλλαγές κατά τη διάρκεια του ενός κύκλου σε ορισμένες γυναίκες, δεν παρατηρήθηκαν κατά τον επόμενο εμμηνορροϊκό κύκλο. Συνολικά, καμιά από τις ορμόνες που εξετάστηκαν δεν είχε επαναλαμβανόμενη, συνεχή επίδραση στη γνωστική λειτουργία των γυναικών.
«Ως ειδικός στην Αναπαραγωγική Ιατρική και Ψυχοθεραπεύτρια αντιμετωπίζω πολλές γυναίκες που έχουν την εντύπωση ότι η εμμηνορρυσία τους επηρεάζει τις γνωστικές τους επιδόσεις και γενικότερα την γενικότερη κατάστασή τους. Αυτό αποτέλεσε το έναυσμα για να μελετήσουμε 68 γυναίκες κατά τη διάρκεια δύο εμμηνορροϊκών κύκλων», εξηγεί η Δρ Λινερ.
Και συμπληρώνει ότι «οι ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με την εμμηνορρυσία δεν είχαν καμιά σχέση με τη γνωστική επίδοση. Αν και μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις, η γνωστικότητα των γυναικών γενικά δεν διαταράσσεται από ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τον εμμηνορροϊκό κύκλο».
Οι ερευνητές σκοπεύουν να μελετήσουν περαιτέρω το θέμα σε μεγαλύτερα κλινικά δείγματα, με έμφαση σε υποομάδες γυναικών με ορμονικές διαταραχές, ώστε να δομήσουν μια πληρέστερη εικόνα του τρόπου που ο εμμηνορροϊκό κύκλος επηρεάζει τον εγκέφαλο των γυναικών.