Ο μέσος Ευρωπαίος καταναλώνει δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα, γεγονός που αυξάνει κατά 21% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, πέρα από άλλους καρκίνους του πεπτικού συστήματος, σύμφωνα με έκθεση της United European Gastroenterology.
Σύμφωνα με την έκθεση, η κατανάλωση αλκοόλ συνολικά στην Ευρώπη είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη περιοχή του κόσμου. Πάνω από το ένα πέμπτο του ευρωπαϊκού πληθυσμού άνω των 15 ετών πίνει πολύ αλκοόλ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Το αποτέλεσμα είναι ότι η Ευρώπη εμφανίζει το μεγαλύτερο διεθνώς ποσοστό ασθενειών και πρόωρων θανάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ.
Η μέση κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και στις 28 χώρες της ΕΕ είναι ένα έως τέσσερα ποτά την ημέρα, ποσότητα που θεωρείται αρκετή για να αυξήσει τον κίνδυνο τόσο του καρκίνου του εντέρου όσο και του οισοφάγου.
Οι «βαρείς» πότες, που πίνουν περισσότερα από τέσσερα ποτά την ημέρα, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο επίσης για καρκίνο του παγκρέατος, του ήπατος και του στομάχου.
Αυτοί οι πέντε καρκίνοι είναι οι πιο συχνοί καρκίνοι του πεπτικού συστήματος στον κόσμο, προκαλώντας σχεδόν τρία εκατομμύρια θανάτους ετησίως και αποτελώντας πάνω από το ένα τρίτο των συνολικών θανάτων από καρκίνο, παγκοσμίως.
Παρά την έκταση του προβλήματος, η έκθεση αποκαλύπτει ότι δυστυχώς η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων (περίπου το 90%), ενώ έχουν κατανοήσει τη σχέση τσιγάρου-καρκίνου, αγνοούν τη σχέση του αλκοόλ με τον καρκίνο.
Γι’ αυτό, η United European Gastroenterology ζητά να ενταθούν οι προσπάθειες ενημέρωσης της κοινής γνώμης στην Ευρώπη και να αναληφθεί πολιτική δράση σε διάφορα μέτωπα, όπως αύξηση τιμών στα προϊόντα αλκοόλ, μειωμένη πρόσβαση σε αυτά, πιέσεις στη βιομηχανία αλκοόλ για σαφή και υπεύθυνη σήμανση των προϊόντων της, αυστηρότεροι κανονισμοί για τη διαφήμισή τους κ.α. Στόχος είναι να μειωθεί η κατανάλωση αλκοόλ και, μαζί της, τα περιστατικά καρκίνου του πεπτικού συστήματος.