Ο καλός της φίλος, ο γιατρός Τζέιμς Κόλθαρστ, έφτασε στο παλάτι του Κένσινγκτον κρατώντας έναν μεγάλο χαρτοφύλακα. Εκείνη τον υποδέχτηκε ντυμένη απλά, φορώντας ένα μπλε πουκάμισο και ένα τζιν παντελόνι. Εκλεισε την πόρτα πίσω της και τράβηξε το καλώδιο της τηλεφωνικής συσκευής από την πρίζα. Επρεπε να τηρηθεί απόλυτη μυστικότητα. Ο Κόλθαρστ έβγαλε από τον χαρτοφύλακά του ένα μαγνητόφωνο. Και η πριγκίπισσα καρφίτσωσε επάνω της το μικρόφωνο. Οποτε κάποιος χτυπούσε την πόρτα και τους διέκοπτε εκείνη το έκρυβε συνωμοτικά πίσω από τα μαξιλάρια του καναπέ.
Μερικές ώρες αργότερα, σε μια πολυσύχναστη παμπ που μύριζε μπίρα και τηγανητό μπέικον, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Αντριου Μόρτον φορούσε τα ακουστικά του και πατούσε το «play». Εκπληκτος άκουγε την πριγκίπισσα να μιλάει για τον αποτυχημένο γάμο της, για τις απόπειρες αυτοκτονίας, για την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, ερωμένη του συζύγου της, πρίγκιπα Καρόλου, αλλά και για μια άγνωστη σε εκείνον μέχρι τότε ασθένεια, τη βουλιμία.
Το ημερολόγιο έδειχνε 1991. Η Νταϊάνα πλησίαζε τα 30 και ο γάμος της διαλυόταν. Η ίδια καταλάβαινε ότι αν δεν αναλάμβανε δράση θα ζούσε μια ζωή γεμάτη δυστυχία. Η πρώτη της σκέψη ήταν να πάρει τα δύο παιδιά της και να φύγει για την Αυστραλία. Γνώριζε, όμως, ότι το βρετανικό έθνος δεν θα τη συγχωρούσε ποτέ, ενώ πίστευε ότι θα ήταν πολύ εύκολο για το παλάτι να τη χαρακτηρίσει ψυχολογικά ασταθή και να την εξουδετερώσει. Αποφάσισε, λοιπόν, να διαρρεύσει τη δική της εκδοχή των γεγονότων, ώστε η κοινή γνώμη να είναι σε θέση να κατανοήσει τις μελλοντικές αποφάσεις της. Μέσω του φίλου της γιατρού Κόλθαρστ πλησίασε τον Αντριου Μόρτον. Τον ρώτησε αν ήθελε να γράψει ένα βιβλίο για εκείνη. Φυσικά εκείνος δέχτηκε. Απαράβατος όρος: Να μη διαρρεύσει ότι η ίδια βρισκόταν πίσω από τις απίστευτες αποκαλύψεις.
Στις 7 Ιουνίου του 1992 το πρώτο απόσπασμα του βιβλίου «Diana: Her True Story» δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες με τον τίτλο «Η Νταϊάνα οδηγήθηκε σε πέντε απόπειρες αυτοκτονίας εξαιτίας της αδιαφορίας του Καρόλου». Οι αντιδράσεις ήταν σφοδρές: αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπρι το καταδίκασε, ενώ ένα μέλος του Κοινοβουλίου έφτασε στο σημείο να προτείνει μέχρι και τη φυλάκιση του συγγραφέα στον Πύργο του Λονδίνου.
Η λεπτή ειρωνεία της υπόθεσης ήταν ότι εκείνη την εποχή οι νόμοι ήταν τόσο αυστηροί και οι απτές αποδείξεις έλειπαν, που ο Μόρτον δεν είχε καν το περιθώριο να γράψει ότι ο πρίγκιπας Κάρολος και η Καμίλα ήταν εραστές, και έτσι έκανε λόγο για μια «μυστική φιλία». Σύμφωνα με τον συγγραφέα, το βιβλίο του τελικά λειτούργησε καταλυτικά. «Τα τελευταία πέντε χρόνια της ζωής της ο κόσμος έγινε μάρτυρας της άνθησης του φιλάνθρωπου πνεύματος της Νταϊάνα –αξίες που ίσως θα παρέμεναν θαμμένες αν δεν είχε το κουράγιο να αποκαλύψει την αλήθεια της ζωής της» σημειώνει σήμερα. Βέβαια, για να είμαστε ακριβείς, η πριγκίπισσα δεν ήταν απόλυτα ειλικρινής στις εξομολογήσεις της, καθώς απέκρυψε την ερωτική της σχέση με τον λοχαγό του βρετανικού ιππικού, Τζέιμς Χιούιτ, μια σχέση που διήρκεσε πέντε ολόκληρα χρόνια. Οπως και να έχει, η αποκαλυπτική αυτή βιογραφία σήμανε την αρχή του τέλους. Δύο μήνες αργότερα τα βρετανικά ταμπλόιντ αποκάλυψαν τις προσωπικές συνομιλίες της με τον παιδικό της φίλο Τζέιμς Γκίλμπεϊ και ο περίφημος «War of the Waleses» ξεκίνησε όταν στα μανταλάκια κρεμάστηκαν οι διάλογοι του Καρόλου με την Καμίλα. Το αποτέλεσμα ήταν ένα: τον Δεκέμβριο του 1992, ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τζον Μέιτζορ, ανακοίνωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων τον χωρισμό του πριγκιπικού ζεύγους.
Η ιστορία από εκεί και πέρα είναι λίγο έως πολύ γνωστή. Μερικά χρόνια αργότερα, στις 31 Αυγούστου του 1997, στο τούνελ Ποντ ντ’Αλμά στο Παρίσι, το νήμα της ζωής της πριγκίπισσας θα κοβόταν, δίπλα στον τότε σύντροφό της, Ντόντι Αλ Φαγιέντ.
Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από τον θάνατό της. Και ο Αντριου Μόρτον αποφάσισε την επανακυκλοφορία του βιβλίου που φαντάζει πιο κοντά σε αυτό που θα ονόμαζε κάποιος αυτοβιογραφία της Νταϊάνα. Το βιβλίο του, αυτήν τη φορά υπό τον τίτλο «Diana: Her True Story –In Her Own Words» (σε σκληρόδετο τόμο από τις εκδόσεις Michael O’Mara και paperback από τους Simon & Schuster), συμπεριλαμβάνει τις απομαγνητοφωνημένες απαντήσεις της ίδιας της πριγκίπισσας στις ερωτήσεις του. Αυτή λοιπόν είναι η ζωή της Νταϊάνα, σύμφωνα με την ίδια. Φυσικά το μεγαλύτερο μέρος των αποκαλύψεων αναλώνεται στον δυσλειτουργικό γάμο της.
Η πρώτη γνωριμία με τον πρίγκιπα Κάρολο λαμβάνει χώρα το 1977 στο πατρικό της Νταϊάνα στο Αλθορπ του Νορθάμπτονσαϊρ. Ο Κάρολος, μάλιστα, εκείνη την εποχή διατηρούσε σχέση με τη μεγάλη αδελφή της, Σάρα. Η Νταϊάνα ήταν μία μάλλον αδέξια έφηβη που για κάποιον περίεργο λόγο τράβηξε την προσοχή του διαδόχου του βρετανικού θρόνου. «Θυμάμαι να είμαι χοντρή, ασουλούπωτη, άχαρη, δεν φορούσα μέικ απ, αλλά έκανα αισθητή την παρουσία μου και του άρεσε. Ηρθε μετά το δείπνο και μου είπε: «Θα μου δείξεις την πινακοθήκη;». Hμουν έτοιμη να το κάνω, αλλά εμφανίστηκε η Σάρα και μου είπε να εξαφανιστώ» αναφέρει χαρακτηριστικά η πριγκίπισσα.
Εννέα μήνες αργότερα η σχέση του Καρόλου με την αδελφή της βρήκε άδοξο τέλος. Ο δρόμος άνοιξε και σχεδόν τρία χρόνια μετά η Νταϊάνα ήρθε κοντά με τον πρίγκιπα στο σπίτι ενός φίλου του. Το σκηνικό ήταν ιδανικό: καθισμένη πάνω σε ένα δεμάτι από σανό η 19χρονη ντροπαλή λαίδη Σπένσερ σχολίασε ότι είναι λάθος να είναι μόνος του, τονίζοντας και ότι χρειάζεται κάποιον να τον φροντίζει. Ο Κάρολος, που μόλις είχε χωρίσει από μία ακόμη σχέση, δεν αντιστάθηκε και έγειρε επάνω της. Τα πράγματα εξελίχθηκαν γρήγορα. Η Νταϊάνα έλαβε πρόσκληση για το κάστρο Μπαλμόραλ στη Σκωτία, όπου για πρώτη φορά αντιλήφθηκε την έντονη παρουσία της παντρεμένης τότε Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς στη ζωή του πρίγκιπα. Το παραμύθι ολοκληρώθηκε στις 3 Φεβρουαρίου του 1981 όταν δέχτηκε την πρόταση γάμου. «»Θα με παντρευτείς;» με ρώτησε, και εγώ γέλασα» αφηγείται. «Θυμάμαι ότι σκεφτόμουν πως πρόκειται για αστείο και είπα «Nαι, οκ». Αυτός ήταν απίστευτα σοβαρός. Μου είπε: «Καταλαβαίνεις ότι μια ημέρα θα γίνεις βασίλισσα;». Μια φωνή μέσα μου έλεγε: «Δεν θα γίνεις ποτέ σου, αλλά θα αποκτήσεις έναν ισχυρό ρόλο». (…) Eτσι του είπα: «Σ’ αγαπώ τόσο πολύ, τόσο πολύ». Εκείνος απάντησε: «O,τι και αν σημαίνει η αγάπη»».
Ο Κάρολος, σύμφωνα με την ίδια, έτρεξε έπειτα να τηλεφωνήσει στη μητέρα του, βασίλισσα Ελισάβετ, και εκείνη μερικές ώρες αργότερα πανηγύριζε στο διαμέρισμά της στο Λονδίνο, ανακοινώνοντας τα νέα στις συγκατοίκους της. Η Νταϊάνα Σπένσερ, τρίτη κόρη του Τζον Σπένσερ, υποκόμη του Αλθορπ, θα παντρευόταν τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου. Μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν ένα τυπικό κορίτσι της βρετανικής αριστοκρατίας χωρίς ιδιαίτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις, που έκανε μαθήματα μπαλέτου και μαγειρικής –βουτώντας μάλιστα τα χέρια της στις κατσαρόλες –και γέμιζε τον ελεύθερο χρόνο της κάνοντας μπέιμπι σίτινγκ σε τέκνα των βρετανών μπουρζουά.
Φυσικά, η πίεση του Τύπου επάνω της μετά την ανακοίνωση του αρραβώνα της με τον διάδοχο έγινε εξωφρενική. Αδειασε το διαμέρισμά της στο Κόλεχερν Κορτ του Λονδίνου και μετακόμισε στη βασιλική κατοικία Κλάρενς Χάουζ. «Οταν έφτασα εκεί, στο κρεβάτι μου βρισκόταν ένα γράμμα από την Καμίλα. (…) «Τόσo υπέροχα τα νέα του αρραβώνα: Ας γευματίσουμε όταν ο πρίγκιπας Κάρολος πάει στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία. Θα λείπει για τρεις εβδομάδες. Θέλω να δω το δαχτυλίδι σου. Με πολλή αγάπη, Καμίλα» αναφέρει η Νταϊάνα στις κασέτες.
Λίγες ημέρες αργότερα μετακόμισε στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Το προσωπικό έκπληκτο την είδε να κυκλοφορεί στις κουζίνες ξυπόλυτη φορώντας τζιν και να αλείφει με βούτυρο το ψωμί της. Σύμφωνα με την ίδια, δεν άργησε να ανακαλύψει την «περίεργη» σχέση του Καρόλου με την Καμίλα: «…τα ψέματα και την απάτη. Το πρώτο γεγονός που με ταρακούνησε ήταν ότι ο μέλλων σύζυγός μου έστελνε λουλούδια στην Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς όταν εκείνη είχε μηνιγγίτιδα γράφοντας στην κάρτα: «Στην Γκλάντις, από τον Φρεντ»» (ήταν τα παρατσούκλια που χρησιμοποιούσαν).
Οι δυσάρεστες αποκαλύψεις θα συνεχίζονταν όταν, όπως η ίδια ομολογεί, άκουσε τον Κάρολο να μιλάει από το τηλέφωνο του μπάνιου του στην Καμίλα. «Ο,τι και αν συμβεί, εγώ πάντα θα σ’ αγαπώ» της είπε. Δύο εβδομάδες πριν από τον γάμο του ο Κάρολος δεν δίστασε να αγοράσει στην αγαπημένη του «φίλη» ένα μπρασελέ με χαραγμένα τα αρχικά των «χαϊδευτικών» τους. Η Νταϊάνα βρήκε το πακέτο. Οταν τρεις ημέρες πριν από την τελετή η ίδια κατάλαβε ότι ο Κάρολος γευμάτιζε με την ερωμένη του, σε έξαλλη κατάσταση είπε στις αδελφές της: «Δεν μπορώ να τον παντρευτώ. Δεν μπορώ να το κάνω. Αυτό που συμβαίνει είναι απίστευτο». Εκείνες της απάντησαν ότι το πρόσωπό της ήταν ήδη τυπωμένο σε κάθε πετσετάκι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ηταν πολύ αργά πλέον για να ξεφύγει. «Είχε βρει την παρθένο, τον αμνό για τη θυσία, και με έναν τρόπο είχε εμμονή μαζί μου. Αλλά πάντα ήταν μία κρύο, μία ζέστη, μία ζέστη, μία κρύο. Ποτέ δεν γνώριζες τι διάθεση θα είχε» εξομολογείται.
Την ίδια στιγμή πάλευε με τη βουλιμία της. Το πρόβλημα ξεκίνησε, σύμφωνα με την ίδια, έπειτα από ένα σχόλιο του Καρόλου: «Εβαλε το χέρι του στη μέση μου και είπε: «Είσαι λίγο παχουλή εδώ, δεν είσαι;» και αυτό ενεργοποίησε κάτι μέσα μου. Υπήρχε και η Καμίλα. Ημουν απελπισμένη, απελπισμένη. Θυμάμαι την πρώτη φορά που ανάγκασα τον εαυτό μου να κάνει εμετό. Ημουν τόσο ενθουσιασμένη, γιατί ένιωσα ότι ήταν μια απελευθέρωση της πίεσης».
Μέχρι τον γάμο της η σιλουέτα της μεταμορφώθηκε και η Νταϊάνα συρρικνώθηκε. Στις 29 Ιουλίου του 1981 ήρθε η μεγάλη μέρα: «Καθώς περπατούσα στον διάδρομο (σ.σ.: του καθεδρικού ναού του Αγίου Παύλου), έψαχνα για την Καμίλα» αναφέρει. «Ηξερα ότι ήταν εκεί».
Η ίδια στις εξομολογήσεις της στον Μόρτον περιγράφει το ταξίδι του μέλιτος ως την απόλυτη δυστυχία. Στη Σκωτία, στο κάστρο Μπαλμόραλ, ο Κάρολος παρήγγειλε ό,τι βιβλίο του συγγραφέα και προσωπικού του φίλου Λόρενς Βαν Ντερ Ποστ δεν είχε προλάβει να διαβάσει. «Επτά παρέλαβε κατά τη διάρκεια του μήνα του μέλιτος. Τα διάβασε όλα και έπρεπε να τα αναλύουμε στη διάρκεια του γεύματος κάθε ημέρα» αναφέρει. Για ένα κορίτσι που παρακολουθούσε φανατικά σαπουνόπερες, συμβουλευόταν αστρολόγους και καταβρόχθιζε «Αρλεκιν» της Μπάρμπαρα Κάρτλαντ μάλλον δεν φάνταζε και ο ιδανικός τρόπος να περάσει κανείς τους πρώτους μήνες του έγγαμου βίου.
Η Νταϊάνα στροβιλιζόταν στη δίνη της βουλιμίας και της κατάθλιψης. «Ημουν τόσο δυστυχισμένη που προσπαθούσα να κόψω τους καρπούς μου με ξυραφάκια». Οπως αποκαλύπτει, έπεσαν επάνω της δεκάδες ψυχίατροι, αλλά εκείνη επέμενε ότι δεν χρειαζόταν Βάλιουμ, αλλά υπομονή και αγάπη. Τελικά, έμεινε έγκυος στον Γουίλιαμ: «Εκείνες τις ημέρες, η μεγαλύτερη χαρά μου ήταν ότι ήμουν αρκετά τυχερή ώστε να αποκτήσω το μωρό». Η εγκυμοσύνη της δεν ήταν εύκολη. Οι πρωινές αδιαθεσίες την καθήλωναν και η ίδια αναφέρει πως κανείς από τη βασιλική οικογένεια δεν της έδειχνε κατανόηση: «Ημουν «ένα πρόβλημα», είχαν εγγράψει την Νταϊάνα ως πρόβλημα».
Οταν ήταν τεσσάρων μηνών έγκυος, έπεσε από τις σκάλες για να τραβήξει την προσοχή του συζύγου της. «Είπα στον Κάρολο ότι ήμουν απεγνωσμένη, ένιωθα απελπισμένη και έκλαιγα γοερά. Μου είπε ότι έκανα σαν κακομαθημένη. «Δεν θα καθίσω να σε ακούσω» είπε. «Πάντα μου το κάνεις αυτό. Πηγαίνω για ιππασία». Επεσα από τις σκάλες. Η βασίλισσα ήρθε, απόλυτα τρομοκρατημένη, τρέμοντας, ήταν τόσο φοβισμένη. Ηξερα ότι δεν επρόκειτο να χάσω το παιδί, μολονότι ήμουν αρκετά μελανιασμένη γύρω από το στομάχι. Οταν εκείνος επέστρεψε, ξέρεις, δεν ενδιαφέρθηκε καν, η απόλυτη απόρριψη».
Η Νταϊάνα, αρκετά σαρκαστική απέναντι στον Κάρολο, αναφέρει ότι η γέννηση του Γουίλιαμ έπρεπε να συντονιστεί με το πρόγραμμα του πρίγκιπα. «Επρεπε να βρούμε την ημερομηνία που ο Κάρολος θα είχε ξεπεζέψει από το άλογό του και τους αγώνες πόλο για να μπορέσω να γεννήσω». Τελικά, στις 21 Ιουλίου του 1982 η Νταϊάνα έφερε στον κόσμο τον Γουίλιαμ. Σύμφωνα με την ίδια, όταν η βασίλισσα είδε το νεογέννητο, είπε: «Ευχαριστώ τον Θεό που δεν πήρε τα αφτιά του πατέρα του».
Η δυστυχισμένη ζωή της θα συνεχιζόταν. Περιγράφει διάφορα περιστατικά, όπως τότε που άρπαξε τον χαρτοκόπτη και χάραξε το στήθος και τους μηρούς της. Ο Κάρολος φαίνεται να την κατηγορούσε συνέχεια ως εγωίστρια. Κάποια στιγμή εξομολογείται ότι κολυμπώντας με τον τρίχρονο Γουίλιαμ στην πισίνα, επειδή τον μάλωσε, ο μικρός τής είπε: «Είσαι η πιο εγωίστρια γυναίκα που έχω γνωρίσει. Το μόνο που σκέφτεσαι είναι ο εαυτός σου». «Εμεινα τόσο έκπληκτη. (…) Του είπα: «Πού το άκουσες αυτό;». «Εχω ακούσει συχνά τον μπαμπά να το λέει» απάντησε».
Στις 15 Σεπτεμβρίου του 1984 ήρθε στη ζωή ο πρίγκιπας Χάρι. Σύμφωνα με τη Lady D, οι έξι βδομάδες πριν από τη γέννησή του ήταν η μοναδική περίοδος που ήρθε τόσο κοντά με τον Κάρολο. Πάντως, όπως αποκάλυπτε, ο πρίγκιπας της Ουαλίας απογοητεύτηκε επειδή ήθελε το δεύτερο παιδί τους να είναι κορίτσι. Τελικά άλλαξε γνώμη: «Ο Χάρι ήταν η απόλυτη ευτυχία και τελικά αυτήν τη στιγμή είναι πιο κοντά στον πατέρα του από ό,τι ίσως ο Γουίλιαμ» αναφέρει.
Η ίδια περιγράφει τον εαυτό της ως μια πολύ τρυφερή μητέρα που κοιμίζει τα παιδιά της κάθε βράδυ. Τονίζει ότι επέλεξε να τα στείλει στο σχολείο και δεν προτίμησε την κατ’ οίκον εκπαίδευση. «Πρέπει να βγουν έξω στον κόσμο αν θέλουν να επιβιώσουν όταν γίνουν ενήλικοι» λέει. Οσο για τον θεσμό της μοναρχίας; «Οταν σκέφτομαι ότι η πεθερά μου το κάνει εδώ και σαράντα χρόνια –ποια είμαι εγώ να το αμφισβητήσω;» αναφέρει.
Φυσικά, η σκιά της Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, σύμφωνα με την Νταϊάνα, ήταν πάντα παρούσα στον γάμο της. Η ίδια λέει ότι στο πάρτι της αδελφής της αντιζήλου της, τον Φεβρουάριου του 1989, για πρώτη φορά βρήκε το κουράγιο να την αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο ενώ ο Κάρολος βρισκόταν λίγα μέτρα πιο πέρα. «»Καμίλα, θα ήθελα να ξέρεις ότι γνωρίζω ακριβώς τι συμβαίνει» της είπα. Απάντησε: «Δεν καταλαβαίνω σε τι αναφέρεσαι». «Ξέρω τι συμβαίνει ανάμεσα σε σένα και στον Κάρολο, και απλώς θέλω να το ξέρεις αυτό» συνέχισα. Kαι μου είπε: «Δεν υπάρχει κάτι μεμπτό»».
Ο διάλογος συνεχίστηκε με την Καμίλα να βγαίνει στην αντεπίθεση: «Εχεις ό,τι επιθύμησες ποτέ να έχεις. Εχεις όλους τους άνδρες του κόσμου στα πόδια σου και έχεις και δύο υπέροχα παιδιά. Τι άλλο θέλεις;». Η πριγκίπισσα της απάντησε κοφτά: «Τον άνδρα μου», παρατηρώντας ειρωνικά: «Συγγνώμη που μπαίνω ανάμεσά σας. Πρέπει να είναι μια κόλαση για εσάς τους δύο, αλλά ξέρω τι συμβαίνει. Μη μου φέρεσαι σαν να είμαι ηλίθια».
Η Νταϊάνα υπήρξε ακόμη ιδιαίτερα αποκαλυπτική σχετικά με τη σχέση της με τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας, τονίζοντας ότι σέβεται πολύ τη βασίλισσα –παρότι η Ελισάβετ φέρεται να της υπέδειξε ότι ο λόγος για τον οποίο ο γάμος της με τον πρίγκιπα Κάρολο κατάρρευσε ήταν οι διατροφικές της διαταραχές: «Αυτό με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι η βασιλική οικογένεια το έβλεπε ως την αιτία των προβλημάτων και όχι ως ένα από τα συμπτώματα» σχολιάζει.
Εκτενής αναφορά στις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες της γίνεται και στα δύσκολα παιδικά της χρόνια και ιδιαίτερα στο διαζύγιο των γονιών της, όταν η μητέρα της, Φράνσις, εγκατέλειψε τον πατέρα της, Τζον Σπένσερ, για τον Πίτερ Σαντ-Κιντ, κληρονόμο μιας τεράστιας επιχείρησης ταπετσαριών.
Η Νταϊάνα γεννήθηκε την 1η Ιουλίου του 1961 και ο ερχομός της σε αυτόν τον κόσμο ήταν μάλλον μια απογοήτευση για τους γονείς της, οι οποίοι έπειτα από δύο κόρες, τη Σάρα και την Τζέιν, προσπαθούσαν να αποκτήσουν τον πολυπόθητο διάδοχο. Μάλιστα, της γέννησής της είχε προηγηθεί ο ερχομός ενός αγοριού, το οποίο πέθανε δέκα ώρες μετά τον τοκετό. Τελικά ο πολυπόθητος υιός, Τσαρλς, ήρθε στη ζωή στις 20 Μαΐου του 1964. Οι γονείς της χώρισαν όταν εκείνη ήταν επτά ετών. Η ίδια θυμάται τον πατέρα της να χαστουκίζει τη μητέρα της. Τελικά, ύστερα από μια πολύκροτη δίκη για την κηδεμονία των παιδιών, είναι ενδεικτικό ότι η γιαγιά της από την πλευρά της μητέρας της –η λαίδη Φέρμοϊ, κυρία επί των τιμών της βασιλομήτορος –κατέθεσε στο δικαστήριο εναντίον της ίδιας της της κόρης.
Η Νταϊάνα πέρασε άσχημα παιδικά χρόνια, διχασμένη ανάμεσα στον πατέρα και στη μητέρα της, περιτριγυρισμένη από τα χνουδωτά κουκλάκια της: «Τα λάτρευα. Ηταν η οικογένειά μου» λέει. Μάλιστα, είχε βάψει φωσφορίζοντα τα μάτια ενός μικρού πράσινου ιπποπόταμου ώστε τη νύχτα να νιώθει ότι την κοιτάζει. Οπως η ίδια παραδέχεται, δεν είχε καμία τύχη στο σχολείο. Τα μοναδικά της επιτεύγματα ήταν το βραβείο για το καλύτερο ντάντεμα ινδικού χοιριδίου –ίσως επειδή διαγωνιζόταν μόνη της στην κατηγορία, όπως χαρακτηριστικά λέει – καθώς και μετάλλια στις καταδύσεις και στην κολύμβηση. Βέβαια, αργότερα και η σχέση της με τη μητριά της, Ρέιν, κόμισσα του Ντάρτμουθ και κόρη της Μπάρμπαρα Κάρτλαντ, δεν υπήρξε αρμονική. Στις εξομολογήσεις της την κατηγορεί για σπατάλες και χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη συμπεριφορά της όταν απέκλεισε εκείνη και τα αδέλφια της από το δωμάτιο του νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν ο πατέρας της μετά την εγκεφαλική αιμορραγία που υπέστη το 1978.
Είναι τελικά σαφές ότι το βιβλίο του Αντριου Μόρτον αποτυπώνει την προσωπική αφήγηση της Νταϊάνα, μια αφήγηση που έρχεται στο φως 20 χρόνια μετά τον θάνατό της, μια συγκλονιστική τροπή στην ιστορία της που ουδείς μπορούσε να προβλέψει και στιγμάτισε για πάντα τους δύο γιους της, όπως πρόσφατα έφεραν αμφότεροι στο φως. Ο Χάρι αποκάλυψε σχετικά ότι ο θάνατος της μητέρας του τον επηρέασε βαθιά ψυχολογικά και τελικά χρειάστηκε να κάνει ψυχοθεραπεία ως ενήλικος για να το ξεπεράσει, ενώ το γεγονός ότι εκείνος και ο μεγάλος αδελφός του ακολούθησαν πεζή το φέρετρο της μητέρας τους ήταν λανθασμένη απόφαση. Τραγική ειρωνεία, η Νταϊάνα, ανυποψίαστη λίγα χρόνια νωρίτερα, εξιστορούσε σε αυτές τις κασέτες την πορεία που ήθελε να ακολουθήσει. «Αν μπορούσα να γράψω το σενάριο της ζωής μου θα έλεγα ότι ελπίζω ο άνδρας μου να φύγει μακριά μαζί με την κυρία του, να το λύσουμε, και να με αφήσει μαζί με τα παιδιά μέχρι ο Γουίλιαμ να ανεβεί στον θρόνο. (…) Ξέρω ότι κάποια στιγμή θα ξαναπαντρευτώ ή θα ζήσω με κάποιον. Βλέπω τον εαυτό μου στο εξωτερικό. Δεν ξέρω γιατί το νομίζω αυτό –και σκέφτομαι είτε την Ιταλία είτε τη Γαλλία. Αλλά όχι ακόμη». Στις 31 Αυγούστου του 1997 η Lady D άφησε την τελευταία της πνοή στο Παρίσι.
* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 2 Ιουλίου 2017.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ