Μια συζήτηση για την οικονομία και τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup στην παρούσα πολιτική συγκυρία, ήταν αναμενόμενο να επικεντρωθεί στα θέματα που αναταράσσουν το πολιτικό σκηνικό. Η εμπλοκή Καμμένου στην υπόθεση του ισοβίτη Γιαννουσάκη και οι επιθέσεις Πολάκη κατά της Δικαιοσύνης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης Τσίπρα – Μητσοτάκη, με τον πρωθυπουργό να καλύπτει πολιτικά τους υπουργούς του και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μιλά για «πολιτική παράκρουση και θεσμική εκτροπή».
«Είστε μια ομάδα εξουσίας παντός καιρού και περιστάσεων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης καταγγέλλοντας το «ύφος και το ήθος, την ασχήμια της δημόσιας παρουσίας του υπουργού Εθνικής Άμυνας», για τον οποίο διερωτήθηκε αν απολαμβάνει κάποιου είδους πολιτικό, θεσμικό και νομικό ακαταλόγιστο. Ο αρχηγός της ΝΔ προσπάθησε να φέρει πιο κοντά στις ευθύνες του κ. Καμμένου τον ίδιο τον πρωθυπουργό τον οποίο κάλεσε επίμονα να διευκρινίσει αν είχε ενημερωθεί και αν γνώριζε το περιεχόμενο των αλλεπάλληλων συνομιλιών του κ. Καμμένου με τον ισοβίτη έγκλειστο για διακίνηση ναρκωτικών.
Ενώ δεν δίστασε να κατηγορήσει την κυβέρνηση για παραβίαση της διάκρισης εξουσιών με την κάλυψη τόσο του υπουργού Δικαιοσύνης όσο και του πρωθυπουργού, επισημαίνοντας ότι σε μια Δημοκρατία εκείνος που κρίνει αν κάποιος εμπλέκεται σε αξιόποινες υποθέσεις όσο ισχυρός και να είναι αυτός, είναι η Δικαιοσύνη αφού ολοκληρώσουν το έργο τους οι διωκτικές αρχές. Όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν είναι δουλειά ούτε του Τσίπρα, ούτε του Καμμένου, ούτε του Μητσοτάκη» και καταλόγισε στην κυβέρνηση παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, κάτι που «αποτελεί θεσμική εκτροπή και βαθιά αντιδημοκρατική πράξη». «Όσο αγαθές και να είναι οι προθέσεις όταν συνομιλεί κάποιος με έναν ισοβίτη, σε μια ευνομούμενη Πολιτεία αυτό αφορά την Δικαιοσύνη», είπε τονίζοντας ότι «δεν μπορεί η εκτελεστική εξουσία να παρεμβαίνει σε μια έρευνα».
Η «ατζέντα» του κ. Μητσοτάκη δεν περιορίστηκε στον κ. Καμμένο αλλά επεκτάθηκε και στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας: «Η εξουσία σάς έχει φθείρει και σάς έχει διαφθείρει πολιτικά, ώστε να έχετε αποκτήσει ανοσία σε βαθιά αντιδημοκρατικές πρακτικές», σημείωσε, ενώ αναφερθείς στις παρεμβάσεις Πολάκη για τον ρόλο της Δικαιοσύνης τόνισε: «Είναι κάτι που γίνεται δημόσια, χωρίς ντροπή και αίσθηση κινδύνου, με πρωταγωνιστή, πάντα, τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας. Δεν είναι απλά πολιτικά ανεύθυνος. Είναι και θεσμικά χυδαίος», είπε. Ενώ χαρακτήρισε «πολύ σοβαρή και επικίνδυνη υπόθεση» τις επιθέσεις του κατά της Δικαιοσύνης. «Δεν χρειάζεται να έχετε ιδιαίτερη “στοιχείωση”, όπως λέτε κι εσείς, για να γνωρίζετε ότι οι θεσμοί είναι πάνω από πρόσωπα. Δεν ξεπερνιούνται, αλλά υπάρχουν για να συγκρατούν τις εξουσίες από αυθαιρεσίες. Αυτό λέει το Σύνταγμα, του οποίου υποτίθεται ότι ήσασταν κάθε λέξη», ανέφερε στον πρωθυπουργό.
Πιέζοντας τον κ. Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΝΔ πρότεινε την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Καμμένου, κάτι που απέρριψε ο πρωθυπουργός αντιτείνοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα από την Δικαιοσύνη, ενώ του απέδωσε ευθύνες είτε γνώριζε είτε δεν γνώριζε τις συνομιλίες: «Ή το γνωρίζατε, οπότε έχουμε ανάμειξη σε επίπεδο πρωθυπουργού ή δεν το γνωρίζατε, οπότε ο υπουργός Άμυνας έχει αυτονομηθεί πλήρως και δεν πρέπει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης σας», είπε ο κ. Μητσοτάκης στον πρωθυπουργό.
Διάσταση του κ. Τσίπρα με τους υπουργούς του, ή έστω κάποιες θεσμικές αποστάσεις από αυτούς, δεν υπήρξαν. Το αντίθετο. Ο πρωθυπουργός τους επιφύλαξε πλήρη πολιτική στήριξη κατηγορώντας την ΝΔ για «στοχοποίηση και λασπολογία απέναντι σε κυβερνητικά στελέχη» και καλώντας την αν έχει στοιχεία να τα πάει στην Δικαιοσύνη. Παραδέχθηκε ότι πράγματι ο κ. Καμμένος συνομίλησε «με κάποιον που βρίσκεται στις φυλακές όταν αυτός του ζήτησε βοήθεια προκειμένου να μιλήσει και να μαρτυρήσει, όπως έλεγε, για να δώσει φως σε μια σκοτεινή υπόθεση» και ότι ο υπουργός Άμυνας «του είπε να πάει στη Δικαιοσύνη και να πει ό,τι γνωρίζει».
Ενώ αξίζει να σημειωθεί η επισήμανσή του ότι «προφανώς δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη σε έναν κατάδικο», όπως και η αναφορά του κ. Καμμένου στην ομιλία του σχετικά με όσα ισχυρίζεται ο ισοβίτης, ότι «μπορεί να αποδειχθεί μπορεί και όχι». Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός προσπάθησε να αντιστρέψει τα βέλη περί «θεσμικής χυδαιότητας» που απέδωσε ο κ. Μητσοτάκης στον κ. Πολάκη επισημαίνοντας ότι «θεσμική χυδαιότητα δεν είναι όταν κάποιος κάνει κριτική ακόμη και σε σεβαστές αποφάσεις σε ό,τι αφορά την εφαρμογή τους, στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης», συμπληρώνοντας ότι «θεσμική χυδαιότητα είναι να μετατρέπεις μια παράταξη, η οποία έχει μια ιστορία στον τόπο σε βραχίονα επιχειρηματικών συμφερόντων στη Βουλή».