«Ήρθαμε με την ελπίδα, φεύγουμε αποφασισμένοι.» Η Φώφη Γεννηματά αποτύπωσε σε μια πρόταση το κλίμα που επικράτησε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στην έναρξη και στο κλείσιμο του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Οι περισσότεροι πίστευαν ότι θα ήταν ανούσιο. Εξελίχθηκε όμως, σε ένα ενδιαφέρον πολιτικό γεγονός που μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να σηματοδοτήσει την αντεπίθεση του κατακερματισμένου χώρου της Κεντροαριστεράς που τώρα φιλοδοξεί να επιστρέψει με πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Η αρχή έγινε.

Αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος να διανυθεί. Υπάρχουν και θέματα άλυτα που παραπέμπονται στην, υπό τον καθηγητή Ν. Αλιβιζάτο, επιτροπή που θα αναλάβει να οριστικοποιήσει το χρονοδιάγραμμα και να επιλύσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν την πορεία προς το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα.

Το κλίμα ενότητας και οι παραφωνίες

Ένα από τα στοιχήματα της ηγεσίας της ΔΗΣΥ, ήταν το συνέδριο να μεταδώσει κλίμα συσπείρωσης και ενότητας. Συνέβαλλε σε μεγάλο βαθμό η πρωτολογία της κυρίας Γεννηματά. Η πρόεδρος του ΠαΣοΚ, δεν εμφανίστηκε μόνο με διάθεση ενωτική, αλλά και με διάθεση να ικανοποιήσει τα αιτήματα που τέθηκαν το προηγούμενο διάστημα από τις συνιστώσες της ΔΗΣΥ αλλά και τους διαφωνούντες του κόμματος της. Απέφυγε την οποιαδήποτε εσωκομματική αιχμή. Απάντησε στους ψιθύρους για τις προθέσεις της, παρουσιάζοντας ένα «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα ίδρυσης του νέου φορέα. Εκλογή του αρχηγού από τη βάση τον Οκτώβριο και ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα τον Δεκέμβριο, εντός του 2017, όπως ζητούσαν ΔΗΜΑΡ και Κινήσεις Πολιτών. Και δεν άφησε περιθώριο αμφισβήτησης της αξιοπιστίας και διαφάνειας των διαδικασιών, προτείνοντας ως επικεφαλής της επιτροπής που θα εποπτεύσει τις διαδικασίες, μια προσωπικότητα με αναμφισβήτητο κύρος στον χώρο της Κεντροαριστεράς, τον Ν. Αλιβιζάτο. Μοναδική παραφωνία ήταν η απόφαση της να προσέλθει στην ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου, λίγα λεπτά πριν την λήξη της, επειδή όπως έλεγαν οι επιτελείς της εκείνη την ώρα ήταν στο εργαστήρι που παρουσιαζόταν οι θέσεις για τη Νέα Γενιά. Η απόσταση που χωρίζει τις δύο αίθουσες είναι μόλις λίγα μέτρα, αλλά το πολιτικό χάσμα ανάμεσα στους δύο μοιάζει αμέτρητο. Το πιθανότερο είναι ότι η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενοχλήθηκε από την επιλογή του κυρίου Βενιζέλου να μην παραστεί στην έναρξη του συνεδρίου, αλλά να παρουσιάσει καταχειροκροτούμενος τη δική του πολιτική πλατφόρμα για την «Ελλάδα Μετά», αποφεύγοντας επιμελώς να μπει στο κάδρο του συνεδρίου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του ΠαΣοΚ, η Φώφη Γεννηματά «επέλεξε να απαντήσει στο λάθος του κ. Βενιζέλου με ένα δικό της λάθος».

Συνεργάτες της κυρίας Γεννηματά δεν έκρυβαν την ενόχληση τους και για την στάση του Γιώργου Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός αν και δήλωσε απλός στρατιώτης πραγματοποίησε ηγετική εμφάνιση η οποία συνοδεύτηκε από τα συνήθη παρατεταμένα χειροκροτήματα και τις ιαχές «Παπανδρέου-Παπανδρέου.» Αυτό δηλαδή που ήθελαν να αποφύγουν οι διοργανωτές του συνεδρίου. Το είχαν μάλιστα επισημάνει στους επιτελείς του ΚΙΔΗΣΟ και όπως λένε είχαν πάρει τις σχετικές διαβεβαιώσεις. «Αν κάθε αρχηγός η κάθε υποψήφιος αρχηγός είχε στην αίθουσα 50 ανθρώπους να φωνάζουν το όνομα του, τι εικόνα θα δίναμε;» ρωτούσαν. 0 ισχυρισμός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου σε συγκέντρωση που είχε προηγηθεί λίγες ώρες πριν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν ευνοεί ζητωκραυγές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές αλλά ….δεν εισακούσθηκε, θεωρήθηκε από τους επιτελείς της Χαρ. Τρικούπη, μη πειστικός.

Τα βλέμματα σε Ποτάμι και Ώρα Αποφάσεων

Στο κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου η Φώφη Γεννηματά τόνισε: «Τέθηκε ο οδικός χάρτης και θεσμικές εγγυήσεις που δεν επιτρέπουν ούτε καχυποψίες, ούτε δυσπιστίες. Όλα θα λήξουν δημοκρατικά έως το τέλος του χρόνου.» Είναι σαφές πώς το μήνυμα της απευθυνόταν πρωτίστως στον Σταύρο Θεοδωράκη αλλά και στους Άννα Διαμαντοπούλου και Γιώργο Φλωρίδη. Ο επικεφαλής του Ποταμιού δεν ανταποκρίθηκε άμεσα, όπως πολλοί ήλπιζαν, στην πρόσκληση της. Άσκησε κριτική στην ηγεσία του ΠαΣοΚ για τους χειρισμούς της στην υπόθεση της μεταγραφής βουλευτών, πρακτική που είχε καυτηριάσει και ο Νίκος Ανδρουλάκης, τόνισε ότι δημιούργησαν ένα χάσμα μεταξύ των κομμάτων και επέμενε στην ανάγκη δημιουργίας ενός εκσυγχρονιστικού πόλου στον χώρο του κέντρου από δυνάμεις στις οποίες η Σεβαστουπόλεως δεν φαίνεται να συμπεριλαμβάνει το ΚΙΔΗΣΟ αλλά και πολλά πρόσωπα του χώρου του ΠαΣοΚ.

Ο κ. Θεοδωράκης δεν αναμένεται όπως όλα δείχνουν να δώσει το παρών στο προσκλητήριο ενότητας της κυρίας Γεννηματά. Συνεργάτες του μεταδίδουν ότι το επόμενο διάστημα σκοπεύει να παρουσιάσει το δικό του οδικό χάρτη «για την δημιουργία κάτι πραγματικά καινούργιου στο χώρο του εκσυγχρονιστικού κέντρου.» Αυτό που παραμένει αδιευκρίνιστο είναι αν αυτός ο οδικός χάρτης αφορά τη δημιουργία ενός νέου πόλου αντίπαλου της ΔΗΣΥ ή θα τεθεί ως προϋπόθεση προκειμένου να συμμετάσχει το Ποτάμι στο εγχείρημα που ξεκίνησε με το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Στην ίδια γραμμή πλεύσης, της δημιουργίας ενός καινούργιου σχήματος στο χώρο του κέντρου κινούνται η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Γιώργος Φλωρίδης που επέλεξαν να μην πάνε στο συνέδριο. Αντιθέτως, το παρών έδωσε ο συνιδρυτής τους στην «Ωρα Αποφάσεων», Γιάννης Ραγκούσης προκαλώντας ρήξη στο σχήμα. Ο κ. Ραγκούσης ήταν παραπάνω από καλοδεχούμενος στην ΔΥΣΗ καθώς την ομιλία του την παρακολούθησε η κυρία Γεννηματά και στην συνέχεια το γραφείο Τύπου του ΠαΣοΚ την διένειμε στους δημοσιογράφους.

Ένωση κομμάτων ή πραγματικά ενιαίος φορέας;

Τι θα είναι όμως αυτός ο νέος φορέας; Θα είναι ένας σχηματισμός που «θα αναπαλαιώνει ως καρικατούρα την Ένωση Κέντρου και την Ενωμένη Αριστερά ή μια ενιαία, σύγχρονη, ισχυρή πολιτική δύναμη, που θα μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική προοδευτική επιλογή διακυβέρνησης» όπως τόνισε ο Στέφανος Ξεκαλάκης;

Οι απόψεις διίστανται. Η ηγεσία του ΠαΣοΚ, το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου και η ΕΔΕΜ του Απόστολου Πόντα προκρίνουν ένα ομοσπονδιακό σχήμα, που θα έχει την δική του ξεχωριστή οργανωτική δομή, αλλά δεν θα απαιτεί την κατάργηση των υπαρχόντων κομμάτων και κινήσεων. Αντιθέτως, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις Πολιτών και η πλευρά Ανδρουλάκη επιθυμούν, ένα πραγματικά νέο κόμμα και όχι απλά μια συνάθροιση των παλιών κομμάτων. Πώς θα ληφθεί η σχετική απόφαση; Αρχικά είχε επιλεγεί να αποφασίσει το κάθε κόμμα, μέσα από τις δικές του διαδικασίες το αν επιθυμεί ή όχι την αυτοδιάλυση του. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Οδυσέας Κωνσταντινόπουλος διατύπωσαν την άποψη ότι την απόφαση θα πρέπει να λάβει η βάση του νέου κόμματος. Και πρότειναν κατά την διαδικασία της εκλογής του αρχηγού του νέου φορέα να στηθεί και μια δεύτερη κάλπη ώστε να πάρουν την απόφαση οι πολίτες. Πόσο εύκολο όμως είναι να δεχθεί το ΠαΣοΚ να λάβει την απόφαση για την αυτοδιάλυση του, η βάση ενός συλλογικού σχήματος; Είναι ένα από τα αγκάθια που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η επιτροπή Αλιβιζάτου.

Ένα ακόμα θέμα είναι το αν θα προηγηθεί η εκλογή αρχηγού ή το ιδρυτικό συνέδριο του νέου κόμματος. Στην ομιλία του ο Νίκος Ανδρουλάκης εξέφρασε τη διαφωνία του με τη λογική πρώτα βγάζω αρχηγό και μετά φτιάχνω κόμμα. Της ίδιας άποψης είναι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και οι Κινήσεις Πολιτών.

Οι πιθανές υποψηφιότητες για την αρχηγία

Στους διαδρόμους του ΣΕΦ αλλά και στην κεντρική αίθουσα κυρίαρχο ερώτημα είναι ποια πρόσωπα θα διεκδικήσουν την ηγεσία του νέου φορέα. Πρόκειται για ασκήσεις επί χάρτου αφού το σκηνικό θα αλλάξει ριζικά αν τελικά στο παιχνίδι του νέου φορέα μπουν το Ποτάμι και η Ώρα Αποφάσεων.

Σε κάθε περίπτωση το μεγάλο φαβορί και η μόνη βέβαιη υποψηφιότητα είναι της Φώφης Γεννηματά. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, προσανατολιζόταν στο να είναι υποψήφιος όταν υπήρχε η προοπτική της συμμετοχής στο εγχείρημα του Ποταμιού και της Ώρας Αποφάσεων. Αυτή τη στιγμή δεν το αποκλείει αλλά δεν έχει κάνει κάποιες σχετικές συζητήσεις με τους συνεργάτες του. Έντονα ακούγεται το όνομα του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, που ήταν υποψήφιος και το 2015 λαμβάνοντας ένα ποσοστό περί το 25%. Ακούγεται επίσης και το όνομα του Γιάννη Μανιάτη που καταχειροκροτήθηκε στην ομιλία του όταν τόνισε ότι η ΔΗΣΥ οφείλει να δεσμευθεί για την κατάργηση του Υπερταμείου Αποικιοκρατίας, την ακύρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μεσαίων κ χαμηλών εισοδημάτων, τη διερεύνηση των πολιτικών και ποινικών ευθυνών Τσίπρα και Βαρουφάκη το πρώτο εξάμηνο του 2015 και την αρνητικό ψήφο σε επανεκλογή Παυλόπουλου. Στην περίπτωση που το ΚΙΔΗΣΟ θελήσει να μετρήσει τις δυνάμεις του στην διαδικασία εκλογής αρχηγού ακούγεται έντονα το όνομα του Φίλιππου Σαχινίδη.

Η πιο πολυσυζητημένη υποψηφιότητα είναι αυτή του Νίκου Ανδρουλάκη που εκτιμάται ότι μπορεί να αμφισβητήσει ευθέως την κυριαρχία της Φώφης Γεννηματά. Ο ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ, δέχεται πιέσεις από τους υποστηριχτές του να ανακοινώσει την υποψηφιότητα του αλλά ο ίδιος περιμένει πρώτα να δει πως θα εξελιχθεί το εγχείρημα ενοποίησης του χώρου και μετά να λάβει τις αποφάσεις του.