Για μία ακόμη φορά η ιστορία επαναλαμβάνεται. Το success story που έχτιζε το 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου για επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές και τέλος των μνημονίων, το οποίο κατέρρευσε από την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αποτελεί, τρία χρόνια μετά, τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου μέχρι να έρθει η ώρα των επόμενων εκλογών.
Μένει να φανεί κατά πόσο η εξέλιξη αυτή θα καταγραφεί σαν φάρσα της ιστορίας, στην περίπτωση που ο κ. Τσίπρας καταφέρει να βγάλει τη χώρα από το Μνημόνιο ή σαν μία ακόμη τραγωδία αν αποτύχει με βιαστικές αποφάσεις επανόδου στις αγορές και οδηγηθούμε σε ένα νέο, τέταρτο Μνημόνιο.
Προς το παρόν, με την είσπραξη 7,5 δισ. ευρώ από τη δόση της δεύτερης αξιολόγησης ως τις 10 Ιουλίου και την έγκριση ενός επιπλέον δισ. ευρώ που θα εκταμιευθεί τον Αύγουστο για την εξόφληση οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες η οικονομία θα πάρει μια μικρή ανάσα.
Τα πρώτα χρήματα θα διατεθούν για την απονομή συντάξεων από τις χιλιάδες που εκκρεμούν στον ΕΦΚΑ και σε επιστροφές φόρων. Μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει νομοθέτημα για την απλοποίηση των σχετικών διαδικασιών.
Παράλληλα όμως βρίσκεται σε εξέλιξη το πολιτικό και οικονομικό παιχνίδι της δοκιμαστικής επανόδου της χώρας στις αγορές. Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει επενδυτές και οίκους αξιολόγησης ότι «η Ελλάδα γυρίζει σελίδα».
Το αποθεματικό
Και ταυτόχρονα να δημιουργήσει «μαξιλάρι» ασφαλείας ύψους 10 δισ. ευρώ σε συνεργασία με τον ESM ώστε να μπορεί να τεστάρει τις αγορές με μεγαλύτερη σιγουριά.
Το αποθεματικό αυτό θα τροφοδοτηθεί με χρήματα από τα αδιάθετα ποσά του τρίτου προγράμματος και μέρος των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Σε πολιτικό επίπεδο, ο Πρωθυπουργός δείχνει να βιάζεται να χτίσει το δικό του success story. Οπως είπε από το βήμα του «Economist», «η Ελλάδα θα επιστρέψει με το σπαθί της στις αγορές».
Ενώ συνεχίζονται στο παρασκήνιο οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και κυρίως τον ESM για τους χειρισμούς που πρέπει να γίνουν, έσπευσε να στείλει ένα μήνυμα ότι «μετά το τέλος του Μνημονίου, σε έναν χρόνο από σήμερα, δεν θα αναζητήσει πιστωτική γραμμή με ένα συγκαλυμμένο Μνημόνιο».
Προφανώς αναφερόταν στην προληπτική γραμμή στήριξης ECCL που αποτελούσε και το όχημα ασφαλείας το 2014, εποχή που οι δανειστές προετοίμαζαν προσεκτική επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές, σχέδιο που ναυάγησε και οδήγησε μετά και τις περιπέτειες του δημοψήσματος το καλοκαίρι του 2015 στο τρίτο Μνημόνιο.
Από την άλλη πλευρά, ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι η συμφωνία που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας «δεν βγαίνει λόγω των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων», κάτι που έθεσε και στον Κλάους Ρέγκλινγκ στο τετ α τετ που είχαν στην Αθήνα.
Το κόστος
Για τον εκτροχιασμό του προγράμματος του 2014 και το κόστος σε μέτρα και κυρίως τη χαμένη ανάπτυξη της οικονομίας θα κατηγορήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την κυβέρνηση, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση που θα γίνει αύριο Δευτέρα στη Βουλή.
«Σύμμαχό του» έχει τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος μιλώντας στο συνέδριο του «Economist» ναι μεν διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα έχει τις βάσεις για ένα success story», αλλά μίλησε και για το κόστος στην οικονομία από την περιπέτεια του 2015, καθώς υπολογίζει ότι ο χρόνος και η ανάπτυξη που χάθηκαν με την αναταραχή που δημιουργήθηκε τότε κόστισε στη χώρα 100 δισ. ευρώ. Αυτό που ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος προχθές συνεχάρη την κυβέρνηση για τα μέτρα που πήρε, ονόμασε «Syriza effect».
Επιπρόσθετα, η Νέα Δημοκρατία διά του υπευθύνου οικονομικής πολιτικής Χρήστου Σταϊκούρα προετοιμάζει το πεδίο της αντιπαράθεσης λέγοντας ότι: «Η εσωτερική στάση πληρωμών, η υπεραπόδοση εσόδων λόγω αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, που είναι μη επαναλαμβανόμενα έσοδα και φορολογική «κόπωση» των πολιτών, συνθέτουν την εικόνα των πρωτογενών πλεονασμάτων και της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού.
Στο σκέλος των δαπανών, η κυβέρνηση επιβάλλει «αυστηρή δίαιτα» σε ευαίσθητους τομείς, όπως είναι η κοινωνική προστασία, τα επιδόματα πολυτέκνων και η υγεία«».
«Κατηγορώ» Μαξίμου
Βέβαια και η κυβέρνηση ετοιμάζει τα δικά της όπλα για τη μάχη της Βουλής. Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα δώσει εκ νέου το στίγμα για την πορεία της χώρας μετά την έξοδο
από την αυστηρή επιτροπεία και τα μνημόνια το καλοκαίρι του 2018.
Οπως είπε και στην ομιλία του στο Economist, υπάρχει θετικός αντίκτυπος στις αγορές από τις αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και κυρίως τη γραμμή στήριξης, που ανοίγουν τον δρόμο για έξοδο της χώρας στις αγορές.
Περιέγραψε τον οδικό χάρτη, με βάση τον οποίο η χώρα επιδιώκει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να δημιουργήσει στην οικονομία συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Αυτό, κατά τον κ. Τσίπρα, θα δώσει τη δυνατότητα διανομής μερίσματος στο κοινωνικό σύνολο που βίωσε με σκληρό τρόπο τις συνέπειες της κρίσης και βελτίωσης του κοινωνικού κράτους.
Στην ομιλία του στη Βουλή ο κ. Τσίπρας θα επιτεθεί στη ΝΔ την οποία κατηγορεί για «ανταρτοπόλεμο». Οπως θα τονίσει «
η ΝΔ συνειδητοποιώντας ότι κατέρρευσαν τα σενάρια καταστροφής που εξύφαινε εδώ και σχεδόν ενάμιση χρόνο, από την άνοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία του κόμματος και την κατάθεση του αιτήματος για εκλογές, έχει επιδοθεί σε ανταρτοπόλεμο, με στόχο να εμφανίσει ότι η χώρα εσωτερικά διέρχεται φάση κρίσης, αδιαφορώντας τόσο για τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης όσο και για την τουριστική περίοδο που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αναμένεται να καταγράψει νέα ρεκόρ».
Στα βήματα της Πορτογαλίας Η κυβέρνηση με τις ομιλίες του Πρωθυπουργού και του Ευκλείδη Τσακαλώτου θα επισημάνει τέσσερα γεγονότα:
1. Οτι οι αγορές υποδέχτηκαν θετικά τη συμφωνία του Ιουνίου και αυτό φάνηκε στα επίπεδα των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων που βρέθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδά τους από το 2009.
2. Την αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s και οι προοπτικές της οικονομίας μας άλλαξαν σε θετικές.
3. Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα είναι συνδυασμός επέκτασης των ωριμάσεων των ομολόγων και εγγύηση των εταίρων για τη λήψη επιπλέον μέτρων που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους σε κάθε περίπτωση.
4. Τη δημιουργία ειδικού αποθεματικού ύψους 10 δισ. ευρώ που θα υποστηρίξει την έξοδο στις αγορές.
Μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος θυμίζει ότι στην περίπτωση της Πορτογαλίας δημιουργήθηκε αποθεματικό που, όπως είπε «αποδείχθηκε πολύ σημαντικό για να μπορέσει να περάσει τον κάβο η χώρα και να επιστρέψει στις αγορές».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ