Μανώλης Γλέζος: «Μη με κοιτάς έτσι, Αλέξη»

Η ανθρωπογεωγραφία όσων συγκεντρώθηκαν προ ημερών στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βουλής για να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Γλέζου «Ακρωνύμια» είχε το δικό της πολιτικό ενδιαφέρον και συμβολισμό.

Η ανθρωπογεωγραφία όσων συγκεντρώθηκαν προ ημερών στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βουλής για να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Γλέζου «Ακρωνύμια» είχε το δικό της πολιτικό ενδιαφέρον και συμβολισμό. Μπορεί το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς να έχει ζητήσει πολλές φορές δημοσίως συγγνώμη «που εμπιστεύθηκε τον Αλέξη Τσίπρα», και διότι «συνήργησε στην ψευδαίσθηση» των εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ (περί κατάργησης των μνημονίων), ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τον Πρωθυπουργό να παραστεί στην εκδήλωση και να χαιρετήσει θερμά τον κ. Γλέζο λέγοντάς του λίγα λόγια εκτίμησης στο αφτί. Οι πολιτικές διαφωνίες τους ωστόσο παραμένουν ακέραιες. «Μη με κοιτάς έτσι, Αλέξη, δεν έχουμε Μουσείο Εθνικής Αντίστασης» του είπε κάποια στιγμή ο κ. Γλέζος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του και ενώ αναφερόταν στην ανεκπλήρωτη επιθυμία του να αποκτήσει η χώρα μας ένα τέτοιο μουσείο.
Παρά τα όσα έχει καταμαρτυρήσει ο κ. Γλέζος στον Πρωθυπουργό, στον ΣΥΡΙΖΑ τον θεωρούν «κεφάλαιο» για όσα συμβολίζει ο ίδιος για την Αριστερά, κυρίως δε για την προσήλωσή του στις προσπάθειες για εθνική ενότητα όταν οι περιστάσεις το απαιτούσαν. Οπως είπε άλλωστε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, «ως πολιτικός της Αριστεράς είναι ένας πολιτικός που εκπέμπει την ανάγκη για ηγεμονία, για σύνθεση, για ενότητα, για συνύπαρξη, όχι για διχασμό». Υπό το πρίσμα αυτό ερμηνεύθηκε και η παρουσία του κ. Τσίπρα στην παρουσίαση του βιβλίου, σε μια φάση που η κυβέρνηση επιχειρεί ανεπιτυχώς να διαμορφώσει ένα πεδίο εθνικών συναινέσεων στην πορεία εξόδου της χώρας από τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Ως απόσταση ασφαλείας από τις επικοινωνιακές προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανιστεί ως υπέρμαχος των συναινέσεων, ερμηνεύθηκε η απουσία εκπροσώπου της ηγεσίας της ΝΔ, παρά τις φιλικές σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον κ. Γλέζο, ο οποίος προσφάτως με αφορμή τον θάνατο του πατέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τον είχε επισκεφθεί στην οικία του για να παραδώσει στην οικογένεια ένα συγκινητικό γράμμα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσία του ως πρώην Προέδρου της Βουλής του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ο οποίος εξήρε τον ρόλο του κ. Γλέζου αλλά με την ευκαιρία έστειλε και ευρύτερα πολιτικά «μηνύματα»: «Πέρα από τις όποιες πολιτικές διαμάχες και αντεγκλήσεις, πέρα από τις διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές αντιλήψεις ή θέσεις, υπάρχει και μια άλλη κοινή παραδοχή, ότι μπορούμε να ομονοούμε συμπράττοντας στο γενικό καλό. Τελικά έστω και σε συγκεκριμένα μεγάλα ζητήματα οφείλουμε να συνεννοηθούμε, με τις όποιες διαφοροποιήσεις μας» είπε χαρακτηριστικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός του κ. Μεϊμαράκη στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο «καραμανλικός» πρώην Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας.
Από τις απουσίες που συζητήθηκαν ήταν και εκείνες του ΠαΣοΚ αλλά και του Ποταμιού, ενώ το ΚΚΕ εκπροσωπήθηκε τυπικά διά του βουλευτή του Αθανάσιου Βαρδαλή, αφού είναι γνωστές οι διαφωνίες του Περισσού με τον κ. Γλέζο.
Η Ζωή και η «εκδίκηση»του Γλέζου
Η πρώην Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε αρνηθεί εδώ και καιρό να προλογίσει το βιβλίο του Μανώλη Γλέζου μαζί με τον προκάτοχό της Ευάγγελο Μεϊμαράκη και τον Νίκο Βούτση διευκρινίζοντας ότι δεν προλογίζει βιβλία μαζί με «μνημονιακούς και καθεστωτικούς». Ακολούθησε το περιστατικό του Διστόμου, όταν στην εκδήλωση για τη σφαγή από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής τον Ιούνιο του 1944 η κυρία Κωνσταντοπούλου όρθωσε το ανάστημά της μπροστά στον γερμανό πρεσβευτή την ώρα που εκείνος θα κατέθετε στεφάνι, προκαλώντας την οργή του κ. Γλέζου, ο οποίος παρενέβη και κρατώντας τον από το χέρι τον οδήγησε στο σημείο εναπόθεσης του στεφανιού «αδειάζοντας» μεγαλοπρεπώς την πρώην Πρόεδρο της Βουλής. Αλλά και στο βιβλίο του επιφύλαξε αντίστοιχη «έκπληξη» στην κυρία Κωνσταντοπούλου, αφήνοντας στον πρόλογο δύο σελίδες κενές κάτω από το όνομά της. Με σημειολογικό ενδιαφέρον ερμηνεύθηκε, σε σχέση με τη στάση της κυρίας Κωνσταντοπούλου έναντι του κ. Γλέζου, και η παρουσία στο πάνελ της εκδήλωσης του φιλόλογου-συγγραφέα Λαοκράτη Βάσση, επιστήθιου συντρόφου και φίλου από τους προδικτατορικούς αγώνες του Νίκου Κωνσταντόπουλου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.