Η συνάντηση του Χρήστου Χωμενίδη και του Μάκη Προβατά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Public, έμοιαζε cool. Κουβέντα για όλα εκτός της πολιτικής. Ο κόσμος στο καφέ του πολυκαταστήματος, χωρίς συγκεκριμένο dress code, έπινε χαλαρά το ποτό του και ο πρόεδρος της ΝΔ, προτού καθίσει στη θέση του, φρόντισε να βγάλει το σακάκι και να σηκώσει τα μανίκια του, δείχνοντας ότι ήταν έτοιμος για μια πιο προσωπική συζήτηση.
Ακολούθησε ένα δίωρο με ερωτήσεις που πηγαινοέρχονταν ανάμεσα στα πρώτα του διαβάσματα και μουσικά ακούσματα, στις σπουδές του, στις συμβουλές που δίνει στα παιδιά του, στις μεταφυσικές του ανησυχίες και αν πιστεύει ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παρακολουθεί από κάπου εκεί ψηλά.
Ενας άλλος ομιλητής θα μπορούσε ίσως να επιβάλει τον δικό του ρυθμό στη συζήτηση, ο κ. Μητσοτάκης όμως εγκλωβίστηκε στο φύρδην μίγδην των συνομιλητών του.
Τίποτα καινούργιο δεν μάθαμε για εκείνον. Ωστόσο, από τη συζήτηση βγήκε ένα συμπέρασμα: το πιο επιτυχημένο αυθόρμητο είναι το πολύ καλά προετοιμασμένο. Κάτι ήξερε ο Μπαράκ Ομπάμα που σπαταλούσε ώρες με το επιτελείο του προκειμένου να βρει αυτή τη μία λέξη που θα έκανε τη διαφορά στις εμφανίσεις του.

Το «House of Cards» και η πολιτική
Στον πρόεδρο της ΝΔ δεν αρέσει η σειρά «House of Cards» επειδή, όπως είπε, παρουσιάζει τους πολιτικούς χωρίς όρια, φραγμούς και αξίες. Αν την παρακολουθούσε ίσως να έβρισκε χρήσιμη μία από τις θρυλικές ατάκες του Φράνσις Αντεργουντ: «Αν δεν σου αρέσει όπως είναι στρωμένο το τραπέζι, αναποδογύρισέ το». Γιατί στην πραγματικότητα αυτό προσπαθεί να κάνει ο κ. Μητσοτάκης με το διαφορετικό στυλ επαφής του με τον κόσμο. Να αναποδογυρίσει το τραπέζι και να δείξει ότι πολιτική δεν είναι μόνο σοβαροφανείς ομιλίες, χάιδεμα της εκλογικής πελατείας και ψεύτικες υποσχέσεις αλλά και ουσιαστική επαφή με τους ανθρώπους, μεταρρυθμιστικό σχέδιο, δέσμευση στην αλήθεια.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη Θεσσαλία και συνομίλησε με αγρότες και κτηνοτρόφους. Δεσμεύτηκε να ξεμπλοκάρει ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 6 δισ. ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη, μίλησε για την ανάγκη να ενωθούν οι παραγωγοί και να λειτουργήσουν σαν μικρές επιχειρήσεις και δεν απέφυγε να αναφερθεί στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί για τη φέτα από τη συμφωνία ΕΕ – Καναδά.
Επιπλέον, υποσχέθηκε να μειώσει τη φορολογία από το 29% στο 20% και τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή από το 20% στο 9% εντός δύο ετών. Ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν καλά προετοιμασμένος και όλα θα πήγαιναν σύμφωνα με τον προγραμματισμό αν δεν υπήρχαν οι φωτογραφίες από τη συνάντησή του με αγρότες καθισμένους σε μπάλες σανό, στη μέση ενός χωραφιού στο χωριό Βλαχογιάννη της Ελασσόνας, να κάνουν ερωτήσεις με μικρόφωνο στο χέρι. Η σκηνοθεσία σχολιάστηκε ειρωνικά –το hashtag #team_sano ήταν από τα κορυφαία του ελληνικού Internet.

Επικοινωνιακά λάθη που στοιχίζουν
Ο διάβολος, όπως είναι γνωστό, κρύβεται στις λεπτομέρειες, αλλά το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ δεν τις προσέχει όσο πρέπει. Αυτές οι αστοχίες όμως, παρατηρούν έμπειρα στελέχη του κόμματος, επιτρέπουν στους αντιπάλους να σκιάζουν το επιδιωκόμενο μήνυμα αναδεικνύοντας επουσιώδη ζητήματα και μάλιστα σε μια στιγμή που η ΝΔ προηγείται με μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, διευρύνει το ακροατήριό της με μια καθαρή μεταρρυθμιστική ατζέντα και δεν πιέζεται από τίποτα.
Οι συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη με τους πολίτες θα συνεχιστούν και όλον τον Ιούλιο. Στις συζητήσεις με στοχευμένες ομάδες –π.χ. με ξενοδοχοϋπαλλήλους, τις προσεχείς ημέρες –ρίχνει το βάρος της η Πειραιώς, προκειμένου να δείξει ότι η ΝΔ και ο πρόεδρός της ακούν και λογαριάζουν τους πολίτες. Σε αυτές τις συναντήσεις καταγράφονται τα προβλήματα, οι αγωνίες, οι προτάσεις όσων συμμετέχουν και στη συνέχεια προωθούνται στην ομάδα επεξεργασίας του προγράμματος της ΝΔ ώστε να μελετηθεί πόσα από αυτά είναι εφικτό να γίνουν και να ενσωματωθούν στις τελικές θέσεις του κόμματος. Από την Πειραιώς μεταδίδουν ότι όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα ακολουθήσει νέος γύρος συναντήσεων του προέδρου της ΝΔ με τις ίδιες ομάδες πολιτών προκειμένου να τους ενημερώσει για το αποτέλεσμα των επαφών τους. Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να αποτινάξει την παραδοσιακή εικόνα της ΝΔ ότι συντάσσεται με τους πλούσιους και ισχυρούς, και δεν χάνει την ευκαιρία να τονίσει ότι κατά την πεποίθησή του ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομικής ελίτ αλλά και της επιστημονικής κοινότητας στην Ελλάδα οφείλει να δίνει πίσω στην κοινωνία. Τα προβλήματα της καθημερινότητας, η ασφάλεια των πολιτών και η ανάπτυξη αποτελούν το τρίπτυχο της αντιπολιτευτικής στρατηγικής της ΝΔ. Την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας σε εκδήλωση του Ιδρύματος Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής υπογράμμισε τις τρεις προϋποθέσεις για να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη: Η παροχή τεχνογνωσίας από τους εταίρους και συμμάχους και η προσαρμογή στα δυτικά πρότυπα διακυβέρνησης. Η «ιδιοκτησία του προγράμματος» δημοσιονομικής προσαρμογής. Η συναίνεση του λαού στην προοπτική μιας μεγάλης αλλαγής. Από το Συνέδριο του Economist κάλεσε τον κόσμο της αγοράς να επενδύσει στην Ελλάδα και εγγυήθηκε ότι η κυβέρνησή του θα δημιουργήσει ένα πλαίσιο σταθερότητας, χαμηλότερης φορολογίας, ανόθευτου ανταγωνισμού και λιγότερης γραφειοκρατίας με τη σύσταση ενός Business Advisory Group.
Στόχος οι ευρύτερες
συμμαχίες
Ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να δημιουργήσει ευρύτερες συμμαχίες, για αυτό και στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τόνισε ότι παρά τη μεγάλη αντιπαλότητα της ΝΔ και του ΠαΣοΚ την κρίσιμη στιγμή τα δύο κόμματα ένωσαν τις δυνάμεις τους για να παραμείνει η Ελλάδα στον πυρήνα της Ευρώπης και στο ευρώ. Αλλωστε στα σημαντικά εθνικά ζητήματα οι θέσεις της ΝΔ, της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού λίγο-πολύ συγκλίνουν.
Ερχεται νέα έντονη σύγκρουση στη Βουλή

Αύριο θα διεξαχθεί στη Βουλή η προ ημερησίας συζήτηση για την οικονομία, την οποία ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης και αναμένεται να διεξαχθεί σε υψηλούς τόνους. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Πειραιώς, ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να θέσει προ των ευθυνών του τον Αλέξη Τσίπρα για τη ζημιά που προκάλεσε στην οικονομία η σκληρή διαπραγμάτευση του 2015 –ο επικεφαλής τoυ ESM Κλάους Ρέγκλινγκ την υπολογίζει στα 100 δισ. ευρώ.

Θα τον κατηγορήσει για αποτυχία στη διαπραγμάτευση, η οποία έκλεισε χωρίς ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, χωρίς συμφωνία για το χρέος, χωρίς μείωση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά με πρόσθετα μέτρα 5,1 δισ. ευρώ και σοβαρές επιπτώσεις στην αναπτυξιακή δυναμική της χώρας. «Η σημερινή κυβέρνηση έχει δείξει αλλεργία ιδεολογική απέναντι στις μεταρρυθμίσεις» σχολιάζουν στην Πειραιώς.
Η ΝΔ επιμένει να αναδεικνύει το θέμα Καμμένου. Την Τετάρτη οι αρμόδιοι του Τομέα Δικαιοσύνης, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Κώστας Καραγκούνης, επισκέφθηκαν την εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου για να ζητήσουν την τήρηση της δικονομικής τάξης με αφορμή την εμπλοκή εισαγγελικής λειτουργού στην υπόθεση του «Noor 1». Την επόμενη ημέρα, 15 βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, επαναφέροντας τα ερωτήματα που έθεσε ο Αδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή και άφησε αναπάντητα ο υπουργός Αμυνας. Δεν αποκλείεται ο κ. Μητσοτάκης να συντηρήσει στην ομιλία του το θέμα αυτό στον αφρό της επικαιρότητας καθώς θεωρεί ότι είναι απολύτως διαβρωτικό για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και προσωπικά για τον κ. Τσίπρα, ο οποίος αναγκάζεται να υπερασπίζεται εξωθεσμικές και ενδεχομένως ποινικά κολάσιμες συμπεριφορές του εταίρου του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ