Το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ξεκίνησε την Παρασκευή με μια σιωπηλή αναγνώριση του πραγματικού μεγέθους του κόμματος, με περισσότερο σεβασμό στην ιστορία του ΠαΣοΚ και μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον. Η κυρία Γεννηματά δεν μπήκε στο ΣΕΦ με τα Κάρμινα Μπουράνα να παιανίζουν στα μεγάφωνα, όπως συνέβη παλαιότερα, αντιθέτως εμφανίστηκε ενωτική και άνοιξε πλήρως το παιχνίδι για την Κεντροαριστερά προαναγγέλλοντας εκλογή αρχηγού από τη βάση τον Οκτώβριο και ιδρυτικό συνέδριο του νέου, ενιαίου φορέα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017.
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κάλεσε σε συμπόρευση τον Σταύρο Θεοδωράκη, αλλά εκείνος δεν ανταποκρίθηκε άμεσα. Αντιθέτως, ο Γιάννης Ραγκούσης αποδέχθηκε την πρόσκληση της κυρίας Γεννηματά προκαλώντας ρήξη στις σχέσεις του με την Αννα Διαμαντοπούλου, τον Γιώργο Φλωρίδη και τον Γιάννη Δατσέρη και τη διαγραφή του από την Ωρα Αποφάσεων. Ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος χειροκροτήθηκε θερμά από τους συνέδρους, επέμεινε στην παρότρυνση για ενότητα και ανασυγκρότηση της παράταξης, κάνοντας φανερό το χάσμα νοοτροπίας με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος πραγματοποίησε μια αρχηγική ομιλία προκαλώντας αμηχανία και ερωτήματα για το «πού το πάει;». Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος απουσίαζε την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, αναμενόταν να μιλήσει το Σάββατο και μέχρι την τελευταία στιγμή κανένας δεν ήξερε τι θα έλεγε.
Η αλλαγή ως συμβολισμός
Ενα συνέδριο που οι περισσότεροι πίστευαν ότι θα ήταν ανούσιο, μετατράπηκε σε ενδιαφέρον πολιτικό γεγονός για τον χώρο που συρρικνώθηκε από την κρίση αλλά φιλοδοξεί να επιστρέψει με πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Η Φώφη Γεννηματά, με σύνθημα «Νέα Αλλαγή για μια νέα μεγάλη Συμμαχία Εμπιστοσύνης», επέμεινε στην αυτόνομη πορεία και έθεσε όρια απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ. Ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην παίζει με τη λέξη «Αλλαγή», «τη λέξη-σύμβολο που χρησιμοποίησε ο Ανδρέας Παπανδρέου, το ΠαΣοΚ, η Δημοκρατική Παράταξη, για να εκφράσει τις μεγάλες τομές που έγιναν στη χώρα στη δεκαετία του ’80. Η αλλαγή, ως συμβολισμός, ως προοδευτικό κίνημα και ως πολιτική, δεν πλαστογραφείται, ούτε αντιγράφεται, ούτε παραποιείται» επισήμανε. Και μίλησε για τη «συντηρητική ΝΔ που δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της για την περίοδο 2004-2009 του κ. Καραμανλή που οδήγησε στην κρίση».
Ο πρόεδρος της ΝΔ προσπέρασε στον χαιρετισμό του αυτές τις αιχμές και αναφέρθηκε στην ανάγκη αναζήτησης συγκλίσεων. Hμασταν αντίπαλοι αλλά κρατήσαμε την Ελλάδα όρθια μέσα στην Ευρώπη, είπε, κάνοντας αναφορά στον εκλιπόντα Δημήτρη Στεφάνου, με τον οποίο συνεργάστηκε εξαιρετικά στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. «Η κρίση άλλαξε τις διαχωριστικές γραμμές. Κάποιοι πόνταραν στον διχασμό, έκαναν το ψέμα επάγγελμα και καριέρα, συκοφαντούν τις προηγούμενες κυβερνήσεις γιατί τους ενδιαφέρει μόνο η εξουσία. Αλλά θα ηττηθούν από τα γεγονότα που δημιουργούν. Το αδιέξοδο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έγινε αδιέξοδο για τη χώρα» σημείωσε. Και ζήτησε από τα στελέχη της ΔΗΣΥ να μείνουν σε αυτά που τους ενώνουν και να συνεννοηθούν για ζητήματα όπως η Παιδεία, η εξωτερική πολιτική, η συνταγματική αναθεώρηση. «Για να γίνει αυτή η συνεννόηση πρέπει να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Τα κόμματά μας μπορούν να κάνουν τις υπερβάσεις που το εθνικό συμφέρον επιτάσσει. Η χώρα χρειάζεται σήμερα προοδευτική έκφραση» είπε καταχειροκροτούμενος.
Το Ποτάμι
Θερμά χειροκροτήθηκε και ο κ. Θεοδωράκης, παρά τις αιχμές που διατύπωσε για έλλειψη σεβασμού του Ποταμιού από την ηγεσία της ΔΗΣΥ, με τις μεταγραφές βουλευτών που έκανε «στη μέση της κοινοβουλευτικής περιόδου, μετά από παζάρια και υποσχέσεις. Δημιούργησαν ένα χάσμα στις σχέσεις μας. Οι αλαζονικές κινήσεις των μηχανισμών δεν είναι πολιτική» είπε. Ο επικεφαλής του Ποταμιού πρόσθεσε ότι το κόμμα του θέλει καθαρές κουβέντες και καθαρούς προοδευτικούς στόχους και απέκλεισε από την προοδευτική συμμαχία τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Είμαστε απέναντί τους γιατί αναπαράγουν όλες τις κακές στιγμές του παρελθόντος. Χρησιμοποίησαν τη διαπλοκή για να ανέβουν στην εξουσία. Τα χάλασαν στα ανταλλάγματα και τώρα διαπλέκονται με ακόμη χειρότερους» υπογράμμισε. Η λύση δεν είναι Δεξιά, δεν είναι Αριστερά, πρόσθεσε, η λύση είναι το προοδευτικό Κέντρο και ελπίζουμε ότι σε αυτόν τον αγώνα θα είμαστε πολλοί και θα συναντηθούμε.
Η σιωπή των συνέδρων
Μετά από τόσο σφυροκόπημα και ευρισκόμενος απέναντι σε αυτό το άτυπο αντικυβερνητικό μέτωπο, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέλαβε τον άχαρο ρόλο να εκπροσωπήσει τον Αλέξη Τσίπρα. «Διερχόμαστε μια περίοδο τεκτονικών αλλαγών εξαιτίας της διαχείρισης της κρίσης και το ερώτημα είναι ποια πολιτική δύναμη θα επικρατήσει και θα καθορίσει τη λύση» επισήμανε. Μιλώντας για την ελληνική Σοσιαλδημοκρατία, σημείωσε ότι δεν μπορεί να έχει ίσες αποστάσεις από τη Δεξιά και την Αριστερά. «Οι μεγάλες αλλαγές απαιτούν συνεργασίες, το ερώτημα της επόμενης μέρας είναι ανοικτό και δεν χωρά ως απάντηση τη συμμετοχή της ΝΔ. Η Κεντροαριστερά θα κριθεί από τις επιλογές που θα κάνει» είπε και κατέβηκε από το βήμα μέσα στη σιωπή των συνέδρων.
Αίτημα για εκλογές
Λίγο νωρίτερα η κυρία Γεννηματά διεκδίκησε ευθέως την ηγεμονία στον χώρο της Αριστεράς από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν δίπλα στις εμβληματικές προσωπικότητες του ΠαΣοΚ τοποθέτησε τον Λεωνίδα Κύρκο και τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη, μιλώντας για τη «σεμνότητα και το ήθος των αγωνιστών της Αριστεράς» εν μέσω παρατεταμένων χειροκροτημάτων. Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κράτησε ξεκάθαρη στάση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας εκλογές. «Ο κ. Τσίπρας», δήλωσε, «αφού εκμεταλλεύθηκε την κρίση με μνημειώδη λαϊκισμό και δημαγωγία για να ανέβει στην εξουσία, ευτέλισε αξίες της Αριστεράς και πρόδωσε τους προοδευτικούς πολίτες που τον εμπιστεύθηκαν. Τώρα που χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του, εμφανίζεται υποδυόμενος την «κυβερνώσα Αριστερά», καλώντας μάλιστα με πατερναλιστικό ύφος σε δήθεν προοδευτικά μέτωπα. Πρόκειται για μία ακόμα επίδειξη πολιτικού κυνισμού».
«Θα ηττηθούν στις εκλογές με εκκωφαντικό τρόπο» προέβλεψε. «Εδώ που έχουμε φθάσει, η λύση για τη χώρα περνάει μέσα από εκλογές. Εκλογές που η αντιπολίτευση όμως δεν μπορεί να προκαλέσει. Οσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η κυβέρνηση τόσο το καλύτερο. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και της λογικής που εκφράζει, προϋποθέτει την καθοριστική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Και όποιος βλέπει μόνο την ανάγκη να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και αδιαφορεί για τα υπόλοιπα, ουσιαστικά λέει στον κόσμο να ψηφίσει Νέα Δημοκρατία και να κρατήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε εφεδρεία» υπογράμμισε.
Συμμαχία εμπιστοσύνης
Η κυρία Γεννηματά τοποθέτησε στο κέντρο της ομιλίας της την ανάγκη ενότητας του χώρου και τη συμμαχία εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Επιπλέον, έδωσε σαφές και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα της πορείας προς το ιδρυτικό συνέδριο του νέου, ενιαίου φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Συγκεκριμένα, είπε ότι αμέσως μετά το συνέδριο της ΔΗΣΥ, τα πολιτικά κόμματα και οι φορείς που θα θελήσουν να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια οφείλουν να τοποθετηθούν και να συνδιαμορφώσουν τον οδικό χάρτη και όσα απαιτούνται για να επιτευχθεί ο στόχος της ενιαίας παράταξης. «Θέλουμε να ακούσουμε τη φωνή των κομμάτων και της βάσης της παράταξής μας. Μαζί θα διαμορφώσουμε την τελική απόφαση και το χρονοδιάγραμμά της» σημείωσε. Ισχυρή προγραμματική βάση, πρόσθεσε, αποτελούν οι αποφάσεις του συνεδρίου και το πλαίσιο της Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου για την Κεντροαριστερά, τα οποία διαμορφώνουν ξεκάθαρη ταυτότητα και πολιτικό στίγμα.
Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε:
¢ Την εκλογή του επικεφαλής της ΔΗΣΥ από την κοινωνική βάση της παράταξης, μέσα από ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες, τον προσεχή Οκτώβριο.
¢ Την άμεση συγκρότηση ανεξάρτητης επιτροπής δεοντολογίας και πιστοποίησης διαδικασιών, η οποία θα αναλάβει την εποπτεία και θα εγγυηθεί την αξιοπιστία, τη διαφάνεια και το αδιάβλητο της πορείας προς την εκλογή ηγεσίας και το ιδρυτικό συνέδριο του νέου ενιαίου προοδευτικού φορέα. Ως επικεφαλής της ανεξάρτητης αυτής επιτροπής προσωπικοτήτων υψηλού κύρους, κοινής αποδοχής, πρότεινε τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου
Νίκο Αλιβιζάτο.
«Το Βήμα της Κυριακής» επικοινώνησε μαζί του, εντοπίζοντάς τον στην Αυστραλία, από όπου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είμαι αισιόδοξος ότι ο χώρος θα βρει την ενότητα και τον βηματισμό του και θα παίξει τον αναγεννητικό ρόλο που η Δημοκρατική Παράταξη πάντοτε έπαιζε στην Ελλάδα».
¢ Τη δημιουργία μητρώου του νέου φορέα με βάση τους πολίτες που θα προσέλθουν στην ψηφοφορία και όσους άλλους το επιθυμούν. Η εκλογή των συνέδρων να γίνει με βάση το νέο μητρώο με διαφανείς διαδικασίες.
¢ Ιδρυτικό συνέδριο της νέας παράταξης και εκλογή των κεντρικών οργάνων της, με καταληκτική προθεσμία τον Δεκέμβριο του 2017.
Τα «οράματα» του Γιώργου ΠαπανδρέουΟ κ. Παπανδρέου, ο οποίος έλαβε στη συνέχεια τον λόγο, εμφανίστηκε δικαιωμένος για την πολιτική που ακολούθησε την περίοδο της πρωθυπουργίας του, επευφημούμενος από κλακαδόρους που πάντοτε τον συνοδεύουν στις δημόσιες παρεμβάσεις του. Παρότι δήλωσε ότι στρατεύεται στον κοινό αγώνα χωρίς να διεκδικεί οφίτσια, μίλησε σαν αρχηγός της παράταξης, παρουσίασε την πολιτική πλατφόρμα του λέγοντας σε πρώτο ενικό «οραματίζομαι…», έθεσε τρεις προϋποθέσεις της αλλαγής που διεκδικεί – καμία απολύτως θέση ευθύνης στο Δημόσιο μέσω κομματικής επετηρίδας, κανένας εκπρόσωπος της νοοτροπίας που χρεοκόπησε την Ελλάδα στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020, ουδεμία υποχώρηση σε θέματα ηθικής και σεβασμού του δημοσίου χρήματος. «Εχουμε περάσει πάρα πολλά για να γίνουμε κομπάρσοι στον δεξιό νεοφιλελευθερισμό ή στους αριστερούς ψάλτες του καραμανλισμού της χρεοκοπίας» τόνισε.
Η ομιλία του προκάλεσε αμηχανία, αλλά οι επόμενοι αρχηγοί έμειναν προσηλωμένοι στις δικές τους τοποθετήσεις. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος έκανε λόγο για επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και τακτικισμούς μπροστά αδιέξοδα, αναφερόμενος στην πρόταση συνεργασίας που απηύθυνε στη ΔΗΣΥ ο κ. Τσίπρας. «Συγκυβερνά με τους ΑΝΕΛ και τολμά και μιλά για προοδευτικές κυβερνήσεις» τόνισε. Ο κ. Θεοχαρόπουλος υποστήριξε ότι «άμεσα πρέπει να δημιουργηθεί ο νέος ενιαίος φορέας χωρίς συνιστώσες» και τόνισε ότι «σταθερή θέση της ΔΗΜΑΡ είναι ότι πρώτα δημιουργείς το νέο ενιαίο κόμμα και μετά προχωρείς σε εκλογή επικεφαλής του από τη βάση». Πρότεινε στην περίπτωση που προηγηθεί η εκλογή του αρχηγού να στηθεί διπλή κάλπη ώστε να αποφασίσει η βάση της Κεντροαριστεράς τη μορφή του νέου φορέα.
Η ιστορική στήλη του Βήματος στο inbox σου
Γίνε μέλος του καθημερινού newsletter που αποκαλύπτει όσα συμβαίνουν στο πολιτικό παρασκήνιο και απόκτησε πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο. Την ανάγκη συγκρότησης νέου ενιαίου φορέα της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας επεσήμανε εκ μέρους των Κινήσεων Πολιτών ο Γιάννης Τούντας και τόνισε ότι «εμείς θέλουμε να συμπορευθούμε και με το Ποτάμι, και με την Ωρα Αποφάσεων και με τους Μεταρρυθμιστές του Σπύρου Λυκούδη και με όλα τα αξιόλογα στελέχη της παράταξής μας».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ