Με φόντο τα απομεινάρια των σκουπιδιών που έπνιξαν την Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας το τελευταίο δεκαήμερο, τις οδομαχίες των Εξαρχείων και τις απορίες που δημιουργεί η δραστηριότητα του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έρχεται αντιμέτωπη με την παταγώδη αποτυχία της στους στόχους που ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε προ εβδομάδων: την αντιμετώπιση της καθημερινότητας και την αποκατάσταση της κανονικότητας στη χώρα.
Συζητούν ανασχηματισμό
Η αποτυχία αυτή αναγκάζει την ομάδα περί τον Πρωθυπουργό και τον ίδιο να αναζητήσουν νέους ελιγμούς, οι οποίοι πάντως δεν είναι εύκολοι και τελούν υπό την αίρεση άλλων εξελίξεων. Ο πρώτος από αυτούς είναι ο σχεδιασμός ενός ανασχηματισμού, ο οποίος τοποθετείται για τις αρχές του φθινοπώρου.
Ο δεύτερος, η καλλιέργεια ενός νέου μυθεύματος, αυτού της «εξόδου στις αγορές» για την οποία ο κ. Τσίπρας δείχνει να βιάζεται, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κρίνει ότι πρέπει να γίνει «όχι υπερβολικά γρήγορα», όπως είπε στο Συνέδριο του Economist. Ολα αυτά διανθίζονται με τη διατήρηση ανοικτών μετώπων σε νευραλγικούς τομείς για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους, όπως η Ασφάλεια και η Δικαιοσύνη.
Η διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης μετά το πέρας της μακράς φάσης της διαπραγμάτευσης και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης την έφεραν αντιμέτωπη με τις λιγότερο… ηρωικές διαστάσεις της διακυβέρνησης. Οπως η κρίση των σκουπιδιών. Εκεί αναδείχθηκαν αδυναμίες, είτε ως προς την πολιτική πρακτική είτε ως προς την ουσία. Αποτέλεσμα ήταν η κυβέρνηση και η ηγεσία της να καταστούν όμηροι των εργαζομένων στους δήμους και να καταλήξουν σε μια άτακτη υποχώρηση, με τη γνωστή υπόσχεση των διορισμών.
Είχαν όμως προηγηθεί άκομψοι χειρισμοί, οι οποίοι στην ουσία άφησαν εκτεθειμένους τόσο τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη όσο και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Ο μεν πρώτος επί ημέρες βρισκόταν σε ανοικτή αντιπαράθεση με τους απεργούς, καταφερόταν εναντίον τους και έφθασε στο σημείο να τους εκδιώξει από το γραφείο του έπειτα από μία συνάντηση πέντε μόλις λεπτών.
Ο δεύτερος τους κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς να καταστεί δυνατή η άμεση αποκλιμάκωση της κρίσης, με αποτέλεσμα να αναμένει τις αποφάσεις τους και υποκύπτοντας ουσιαστικά άρον άρον στις πιέσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρωθυπουργικό περιβάλλον είχε κυριαρχήσει η εντύπωση ότι και μόνο η παρέμβαση του κ. Τσίπρα θα έλυνε το πρόβλημα. Ομως αποδείχθηκε ότι η πληροφόρηση ήταν ελλιπής και πάντως ο Πρωθυπουργός υπέστη μία επικοινωνιακή ήττα, όταν αναγκάστηκε να ακούει τους απεργούς να απαιτούν γραπτώς την πρότασή του.
Μέτωπα παντού
Κατόπιν αυτών, στην πρώτη της μάχη με την καθημερινότητα η κυβέρνηση έφθασε στο σημείο της αυτοακύρωσης. Μία κρίση που δημιουργήθηκε εν πολλοίς και λόγω προσδοκιών που καλλιέργησε για διορισμούς και νομιμοποιήσεις εξελίχθηκε σε μετωπική αντιπαράθεση και άτακτη υποχώρησή της.
Παράλληλα, σε άλλα πεδία όπως αυτό της Ασφάλειας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, προκειμένου να αποτρέψει μια συγκέντρωση αστυνομικών στα Εξάρχεια, άνοιξε μέτωπο με τους υφισταμένους του. Απαγόρευσε την εκδήλωση και το ίδιο βράδυ οι γνωστές ομάδες της περιοχής πανηγύρισαν κατά τα αναμενόμενα την κατάκτηση του «χώρου» τους, με μία σειρά επιθέσεων κατά των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες περιορίστηκαν στην παρατήρηση των βομβαρδισμών με μολότοφ.
Σε ναρκοπέδιο εξελίσσεται εν τω μεταξύ η συνεργασία με τον
Π. Καμμένο. Οι πληροφορίες που έρχονται στη δημοσιότητα από τη δικαστική έρευνα για τις επικοινωνίες του με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη έχουν προκαλέσει ενόχληση σε αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όσο υπό τις παρούσες συνθήκες το κόμμα τους και η επίσημη ηγεσία της κυβέρνησης καλούνται να στηρίζουν τον υπουργό Αμυνας και να ταυτίζονται πολιτικά μαζί του. Δεδομένης της συνέχειας της εισαγγελικής έρευνας, κάποια στελέχη της αντιπολίτευσης δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να μετατραπεί η υπόθεση σε θρυαλλίδα εξελίξεων και παράμετρο αλλαγής των δεδομένων στο πολιτικό σκηνικό τους επόμενους μήνες.
Προειδοποιήσεις Τσακαλώτου – ΧουλιαράκηΜε τις απόπειρες του Μεγάρου Μαξίμου να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις της διακυβέρνησης να πέφτουν στο κενό, κάποιες νέες πτυχές του γρίφου των εσωκομματικών συσχετισμών αρχίζουν να αποκαλύπτονται. Και κρίνονται σημαντικές καθώς με τον έναν ή τον άλλον τρόπο η κυβέρνηση μπαίνει μετά το καλοκαίρι στην τελική ευθεία πριν από τη λήξη της θητείας της.
Δεδομένης της απόστασης Τσίπρα – Τσακαλώτου ως προς τους χειρισμούς κατά την περίοδο της αξιολόγησης, ο υπουργός Οικονομικών έστειλε ένα μήνυμα τις προηγούμενες ημέρες. Με συνέντευξή του στην κομματική «Αυγή» θέλησε να υπογραμμίσει και να επιβεβαιώσει για πρώτη φορά επισήμως ότι δεν είναι μόνιμος στη θέση του υπουργού Οικονομικών, θέτοντας μάλιστα όρους και προϋποθέσεις. «Δεν έχω ερωτευθεί την καρέκλα μου και μπορώ να είμαι πολιτικά χρήσιμος και από άλλα πόστα, στο κόμμα, στην κυβέρνηση, στο πανεπιστήμιο. Η μοναδική προϋπόθεση είναι να συμφωνώ με το πολιτικό πρόγραμμα που καλούμαι να υπηρετήσω» είπε ο κ. Τσακαλώτος.
Λίγες ημέρες αργότερα, ο αναπληρωτής υπουργός του Γ. Χουλιαράκης φρόντισε να καταρρίψει όλο το στρατήγημα του Αλέξη Τσίπρα της περιόδου της διαπραγμάτευσης. Μεταξύ των άλλων ο κ. Χουλιαράκης τόνισε στο Συνέδριο του Economist: «Πρέπει να πετύχουμε τους στόχους και να δώσουμε και μια αναδιανεμητική διάσταση και να διαχειριστούμε το ζήτημα των φόρων για να κάνουμε τον προϋπολογισμό πιο φιλικό προς την ανάπτυξη». Επιπλέον πήρε σαφείς αποστάσεις από τη θεμελιώδη αρχή του κ. Τσίπρα, μιλώντας για τη σημασία της «ανάκτησης της ιδιοκτησίας του προγράμματος», την οποία ο Πρωθυπουργός απορρίπτει, όπως έκανε προσφάτως σε συνέδριο στις Βρυξέλλες.
Η ιστορική στήλη του Βήματος στο inbox σου
Γίνε μέλος του καθημερινού newsletter που αποκαλύπτει όσα συμβαίνουν στο πολιτικό παρασκήνιο και απόκτησε πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο. Επιπλέον ο κ. Χουλιαράκης δήλωσε από το ίδιο βήμα ότι η επιστροφή στις αγορές θα κριθεί από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τη μακροοικονομική σταθερότητα ενώ αιφνιδίασε τους πάντες όταν ακύρωσε οριστικά τη διαπραγματευτική τακτική του Μεγάρου Μαξίμου σε σχέση με το χρέος: «Ολοι ξέραμε ότι τα μέτρα για το χρέος θα διευκρινίζονταν πλήρως και θα δίνονταν προς το τέλος του προγράμματος»…
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ