ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

Ειδικοί και ...φίλοι

Ειδικοί και …φίλοι
Στα χέρια των ειδικών βρίσκεται πλέον η υπόθεση της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές. Ηδη ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχει προχωρήσει στην κατάλληλη προετοιμασία (ενημέρωση τραπεζών, επαφές με ξένους οίκους και εκπροσώπους funds) σε συνεργασία με τον ESM ο οποίος είναι πλέον και ο μεγαλύτερος δανειστής της χώρας μας. Ü «Κλειδί» για την ομαλή εξέλιξη στην πορεία επανόδου της χώρας στις αγορές ίσως αποτελεί και η στενή σχέση που έχουν αναπτύξει εδώ και χρόνια ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Στέλιος Παπαδόπουλος με τον γερμανό επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Ü Θυμίζουμε ότι στην αρχή της κρίσης το 84% του δημοσίου χρέους ήταν στα χέρια ιδιωτών ενώ σήμερα, μετά τα τρία πακέτα βοήθειας που δόθηκαν στην Ελλάδα και την αναδιάρθρωση (το PSI του 2012), το 82% του ελληνικό χρέους ανήκει στον επίσημο τομέα.

Τοποτηρητής
O κ. Αντώνης Βογιατζής, μέχρι πρότινος γενικός εμπορικός διευθυντής της Lavipharm, επελέγη από τις πιστώτριες τράπεζες αλλά και την οικογένεια Λαβίδα να αναλάβει χρέη γενικού διευθυντή και να χαράξει τη στρατηγική εξόδου της Lavipharm από την κρίση. Μετά την αποχώρηση της κυρίας Βρανοπούλου από τη θέση της αναπληρώτριας διευθύνουσας συμβούλου, πιστώτριες τράπεζες και βασικός μέτοχος έψαχναν να βρουν ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής για να «τρέξει» την εταιρεία. Μάλιστα, στην αρχή από την πλευρά του βασικού μετόχου προτάθηκε ένα άλλο στέλεχος, επίσης μέσα από την εταιρεία, γένος θηλυκού, το οποίο όμως απερρίφθη από τις τράπεζες. Ü Ο κ. Βογιατζής όμως δεν θα είναι μόνος του. Θα τοποθετηθεί δίπλα του άνθρωπος από τις τράπεζες που θα παρακολουθεί την υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης και θα ενημερώνει. Υπενθυμίζεται πως οι τράπεζες ρύθμισαν πρόσφατα χρέη 26 εκατ. ευρώ της φαρμακοβιομηχανίας.

Αλήθειες…
Μιλώντας στην εκδήλωση για την εισαγωγή του ομολόγου των 300 εκατ. ευρώ της Μυτιληναίος στην αγορά του ΧΑ, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος (σκίτσο) τόνισε πως το επιτόκιο 3,10% με το οποίο δανείστηκε ο όμιλος από ιδιώτες (περίπου 10.000 αιτήσεις) και θεσμικούς επενδυτές (30 εκατ. έβαλε η EBRD) δεν μπορεί να το προσφέρει σήμερα καμία ελληνική τράπεζα. Για αυτό και παρότρυνε τους έλληνες επιχειρηματίες να χρησιμοποιήσουν αυτό το επενδυτικό εργαλείο. Ü Ο επικεφαλής του ομίλου όμως είπε και άλλη μια αλήθεια: «Μην περιμένουμε κούρεμα χρέους ή κάποια ειδική συμφωνία από τους εταίρους. Ολα αυτά είναι ευχολόγια. Πρέπει να στρωθούμε στη δουλειά για να σπάσουμε αυτό τον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Μόνο ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να τραβήξει τη χώρα μπροστά». Ü Διαφωνεί κανείς;
Ψηλά ο πήχης
Με ενθουσιασμό υποδέχθηκαν το αφήγημα που παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου για την επιστροφή του ομίλου σε βιώσιμη κερδοφορία (με στόχο τα 700 εκατ. ευρώ το 2020) 350 στελέχη της τράπεζας, σε μια συνάντηση που πρώτη φορά γίνεται σε τόσο ευρεία κλίμακα στην ιστορία της τράπεζας. Ü Ο κ. Μεγάλου παρέθεσε το σχέδιο δράσης που έχει εκπονήσει, σημειώνοντας πως θα υπάρχουν συνεχείς αξιολογήσεις της εφαρμογής του. Ü «Οπως εγώ ελέγχομαι από το ΔΣ έτσι κι εσείς θα ελέγχεστε από τους επικεφαλής των γενικών διευθύνσεων» είπε το νέο αφεντικό της τράπεζας, θέτοντας εξ αρχής ψηλά τον πήχη των επιδόσεων.
Δεύτερη γενιά…
Το νέο αίμα του ελληνικού banking αναλαμβάνει καθήκοντα. Ο λόγος για τον Βασίλη Καραμούζη, υιό του προέδρου της Eurobank Νίκου, ο οποίος μετά από πολυετή παρουσία σε ξένες τράπεζες τοποθετήθηκε βοηθός γενικός διευθυντής στην Εθνική Τράπεζα. Ü Πρόκειται για μία από τις πολλές κινήσεις ανανέωσης του στελεχικού δυναμικού του ομίλου που όπως με πληροφορούν υλοποιεί ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Ü Ο κ. Καραμούζης είναι 41 ετών και προέρχεται από την HSBC Λονδίνου, όπου εργαζόταν τα τελευταία 5 χρόνια. Εχει επίσης εργαστεί στην Deutsche Bank.

Ποιοι σπουδάζουν με bitcoin;
«Ολο και περισσότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα δέχονται το εικονικό νόμισμα, μεταξύ των οποίων πανεπιστήμια στο Λονδίνο και στην Ελλάδα» σημειώνει η ιστοσελίδα του BBC. Ü Αποκαλύπτει μάλιστα ότι οι διευθυντές των δύο Μοντεσσοριανών Σχολείων της Νέας Υόρκης ενώ δεν δέχονται πιστωτικές κάρτες από τους γονείς που θέλουν να εγγράψουν τα παιδιά τους δέχονται να πληρωθούν με bitcoin!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.