Δεν σας έχω μιλήσει πολλές φορές για τη δημοσιογραφία, αλλά αυτή δεν σε προδίδει ποτέ. Μαθαίνεις νέα εκεί που δεν το περιμένεις. Εμαθα λοιπόν από τρίτο πρόσωπο που καμία σχέση δεν έχει με τη ΝΔ το περιεχόμενο των συζητήσεων που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και αμέσως σας το μεταφέρω…
nnn
Ο γερμανός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης είπε λοιπόν σε συνομιλητή του στις Βρυξέλλες ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι πολύ καλός και σοβαρός.
«Ναι, αλλά κάνει αντιπολίτευση όπως ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014» του ανταπάντησε διακόπτοντάς τον ο συνομιλητής μας. Και τέλος πάντων, του λέει, «είναι υπερβολικός στις προσδοκίες που καλλιεργεί για μείωση των φόρων, των φορολογικών συντελεστών και των πρωτογενών πλεονασμάτων».
nnn
«Ζήτησε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά του εξήγησα ότι κάτι τέτοιο οδηγεί σε μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του χρέους» είπε ο κ. Ρέγκλινγκ. Ο Κυριάκος όμως επέμενε και τότε ο Ρεγκλινγκ φέρεται να του είπε: «Good luck». Τα υπόλοιπα μπορείτε να τα φανταστείτε.
Η επίσκεψη στον Παπαδήμο
Ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος πήρε την Παρασκευή το εξιτήριο στα χέρια του από τον Ευαγγελισμό όπου νοσηλευόταν μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του με το τρομοδέμα. Το κυριότερο τραύμα που είχε στο πόδι μαθαίνω πως έχει επουλωθεί, και περπατάει πλέον κανονικά.
nnn
Στον Ευαγγελισμό τον πρώην πρωθυπουργό είχε επισκεφθεί ο Κλάους Ρέγκλινγκ, με τον οποίο συνδέονται με 20 χρόνια φιλίας και συνεργασίας, από την εποχή που ο σημερινός γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης ήταν υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Οι επαφές τους έγιναν πιο συστηματικές όταν το 2010 ξεκίνησαν οι πρώτες συζητήσεις για το Ευρωπαϊκό Ταμείο που εξελίχθηκε σε ESM.
nnn
Στον δέκατο όροφο του Ευαγγελισμού όπου νοσηλευόταν ο κ. Παπαδήμος είχε με τον κ. Ρέγκλινγκ μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για την ελληνική οικονομία. Και τούτο γιατί ειπώθηκε ότι μετά την αξιολόγηση η χώρα θα πάρει μια ανάσα, η οποία είναι ικανή να βοηθήσει βραχυπρόσθεσμα την αναζωπύρωση της αναπτυξιακής δραστηριότητας. Ωστόσο η πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την ένταση και την ταχύτητα της τρίτης αξιολόγησης που θα αρχίσει το φθινόπωρο.
nnn
Και κάτι ακόμη που δεν μπορώ να παραλείψω. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ ήρθε από το εξωτερικό και πήγε στον Ευαγγελισμό για να δει πώς πάει η υγεία του πρώην πρωθυπουργού και να συνομιλήσει μαζί του. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αρκέστηκε μόνον σε ένα… tweet και μόλις προκλήθηκε σάλος για το tweet του, έκανε και ένα τηλεφώνημα.
Τα εύσημα του Στουρνάρα
Δεν γνωρίζω εάν το προσέξατε, αλλά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ι. Στουρνάρας παραδίδοντας την ετήσια έκθεση της Τράπεζας στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση απέφυγε να αναφέρει το όνομα Αλέξης Τσίπρας και προσγείωσε την εκτίμηση της κυβέρνησης για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2017 στο 1,6% από 2,5%. Αντιθέτως, έπλεξε το εγκώμιο των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Χουλιαράκη λέγοντας «τους αξίζουν εύσημα για τη δουλειά που έκαναν στη δεύτερη αξιολόγηση». Και τους δύο, όπως έλεγε αργότερα σε συνεργάτες του, «τους έκανα… θεούς επειδή το αξίζουν». Μάλιστα ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Μάκης Μπαλαούρας ακούγοντας τον κ. Στουρνάρα να δίνει εύσημα στους Τσακαλώτο και Χουλιαράκη θέλησε να τον καλέσει σε ειδική συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής για να κάνει μια ανάλυση της έκθεσης.
nnn
Ακουσε ο κεντρικός τραπεζίτης «κλήση σε επιτροπή» και θυμήθηκε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία όταν ήταν Πρόεδρος της Βουλής τον απειλούσε ακόμη και με βίαιη προσαγωγή (ή και σύλληψη) για να πάει να καταθέσει σε μία αντίστοιχη επιτροπή του Κοινοβουλίου. Κοίταξε, λοιπόν, τον κ. Μπαλαούρα και του είπε χαμογελώντας: «Ευχαρίστως θα έρθω στην επιτροπή να σας πω για την έκθεση, αλλά σύντομα. Πριν από τις διακοπές. Κλείσαμε…». Ο κ. Μπαλαούρας ακόμη προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τα λόγια του κεντρικού τραπεζίτη.
nnn
Του το είχε φυλαγμένο η Φώφη Γεννηματά του Αλέξη Τσίπρα αυτό το «κυβερνώσα Αριστερά» που είπε όταν την κάλεσε μετά το πέρας των μνημονίων για συμπόρευση. Στην εναρκτήρια ομιλία της στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης του απάντησε χαρακτηρίζοντας το «κάλεσμά του» ως «πράξη πολιτικού κυνισμού», την οποία μάλιστα έκανε με πατερναλιστικό ύφος σε δήθεν προοδευτικά μέτωπα. Και βεβαίως δεν έμεινε εκεί. Είπε πως όλοι έχουν αντιληφθεί ότι ο κ. Τσίπρας έχει προ πολλού διαβεί τον πολιτικό του Ρουβίκωνα και οδεύει προς την απέναντι όχθη της… αβύσσου.

Τι έγινε στο ΣΕΦ
Πρόσεξα την κατά τα άλλα εντυπωσιακή είσοδο του Γ. Παπανδρέου στο στάδιο όπου διεξάγεται το Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης. Ηταν σαν να μην πέρασε μια μέρα, σχολίασε κάποιος ακούγοντας τους «οπαδούς» του να φωνάζουν ρυθμικά «Παπανδρέου – Παπανδρέου». Χαιρετούσε τους πάντες, χαμογελούσε συνέχεια, φιλούσε όποιον και όποια έβρισκε στο διάβα του. Κάθισε δίπλα στον κ. Θεοχαρόπουλο και χειροκροτούσε όλους τους ομιλητές. Και συμπλήρωσε: «Το μόνο που δεν μας είπε είναι ότι λεφτά υπάρχουν».
nnn
Η ζέστη στο ΣΕΦ ήταν αφόρητη, ελάχιστοι έμειναν με τα σακάκια τους και όλοι με ένα μπουκαλάκι νερό στα χέρια. Η υποδοχή που έγινε στον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΠαΣοΚ Κώστα Σημίτη ήταν θερμή. Κάθισε δίπλα στην κυρία Γεννηματά, η οποία στην ομιλία της τον καλωσόρισε λέγοντας: «Η παρουσία σου, πρόεδρε, μας τιμά». Τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν τον υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα, αλλά αυτός χαιρέτησε όλους όσοι βρίσκονταν στην πρώτη σειρά (Φώφη Γεννηματά, Γ. Παπανδρέου, Κ. Σημίτη), ακόμη και τον Δ. Τζανακόπουλο που εκπροσωπούσε τον κ. Τσίπρα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κυρία Γεννηματά και στον Στ. Θεοδωράκη λέγοντας: «Σταύρο, η παρουσία σου μας τιμά, είμαστε όλοι στο πλευρό σου στη δύσκολη μάχη που δίνεις και είμαστε σίγουροι ότι θα βγεις νικητής».
Ντέκλαν καλεί Εφη
Η Εφη Αχτσιόγλου είναι ένα από τα νέα πρόσωπα στο Υπουργικό Συμβούλιο τα οποία ο κ. Τσίπρας πρόκειται να διατηρήσει στο νέο κυβερνητικό σχήμα, δημιουργώντας μια ομάδα κρούσης (ή «αντεπίθεσης» όπως την αποκαλεί) στον επερχόμενο ανασχηματισμό, που για πολλούς θα είναι ένας προεκλογικός ανασχηματισμός. Χαίρει εκτίμησης ακόμη και από τους δανειστές. Δεν ήταν τυχαίο ότι στο συνέδριο του Economist ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο διέσχισε ολόκληρο τον προθάλαμο που σερβίρονταν τα cocktails για να πάει να της μιλήσει.
nnn
Αυτό που ξέρω πάντως είναι ότι η υπουργός Εργασίας δεν κάθισε στο επίσημο τραπέζι του Πρωθυπουργού, αλλά προτίμησε την παρέα του Αλέκου Φλαμπουράρη και του Δημήτρη Λιάκου σε διπλανό τραπέζι. Ισως γιατί σε αυτό καθόταν και ο πρώην πολιτικός της προϊστάμενος Γιώργος Κατρούγκαλος. Σε κάθε περίπτωση την ομιλία του Πρωθυπουργού δεν την παρακολούθησε ούτε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που είχε βρεθεί στο συνέδριο ως ομιλητής σε πάνελ και προτίμησε να μην κατεβεί στο αποπνικτικά ζεστό Λαγονήσι και το βράδυ της Πέμπτης. Η απουσία του Γ. Χουλιαράκη ήταν δικαιολογημένη, αφού βρισκόταν στο εξωτερικό.

Ο νέος επικεφαλής του ΤΧΣ

«Ανετος και προσιτός». Ετσι χαρακτηρίστηκε (προκαταβολικά) ο νέος διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Μάρτιν Τσούρντα από τραπεζίτη που τον συνάντησε στη Γενική Συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας.

nnn

Ο ψηλόλιγνος Τσούρντα, ο οποίος έχει καταλάβει στο παρελθόν υψηλόβαθμες θέσεις σε τράπεζες της χώρας του, της Αυστρίας, αλλά και στην Ολλανδία, υπόσχεται προκαταβολικά να βάλει τάξη στο μέχρι προσφάτως «ακυβέρνητο» ΤΧΣ και να εκκινήσει μια παραγωγική διαδικασία τόσο με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο όσο και με τον Γιάννη Στουρνάρα.

nnn

Πάντως μου λένε πως η συνεργασία του Αυστριακού με τον Γάλλο Ερίκ Τουρέ, ο οποίος είναι σήμερα αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ, δεν είναι η πλέον εύκολη του κόσμου. Ακόμη, με ενημερώνουν πως ο Τσούρντα δεν πολυκαταλαβαίνει τα αγγλικά του πρόεδρου του ΤΧΣ Γιώργου Μιχελή, για τον οποίο κακές γλώσσες λένε πως θα αποχωρήσει σύντομα από το Ταμείο.

nnn

Ζήτησε ο τραγουδιστής και πρώην μέλος του συγκροτήματος «Τρύπες» Γιάννης Αγγελάκας την απόσυρση από τη διδακτέα ύλη των Θρησκευτικών το τραγούδι «Γιορτή»: «Δεν θέλω να συμμετάσχω σε εκπαιδευτικά πονήματα εάν αυτά χρειάζονται την έγκριση του ιερατείου» αναφέρει στην επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας.

nnn

Στη δική μας Προοδευτική Συμμαχία δεν έχει θέση για τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είπε στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, του οποίου να σημειώσω έγινε θερμή υποδοχή. Δεν ήταν μόνον τα καλά λόγια της Φώφης Γεννηματά, ήταν και το κάλεσμα που του έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου: «Σταύρο, σε θέλουμε συνοδοιπόρο στη μάχη για τη μεταπελατειακή Ελλάδα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ