Την άνοιξη του 2013 ο ειδικός εκκαθαριστής της Αγροτικής Τράπεζας είχε προκηρύξει διαγωνισμό για την πώληση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Η εμβληματική βιομηχανία της Βορείου Ελλάδος που αποτελούσε για 10.000 τευτλοπαραγωγούς της περιοχής το στήριγμά τους δεν ήταν στα καλύτερά της, αφού αντιμετώπιζε για χρόνια το χαρακτηριστικό πρόβλημα των κρατικών επιχειρήσεων: είχε μεγαλύτερα έξοδα από έσοδα. Είχε υποχρεωθεί να κλείσει και δύο ζαχαρουργεία σε Ξάνθη και Λάρισα.
Η γαλλική Cristal Union ανακηρύχθηκε πλειοδότης προσφέροντας 117 εκατ. ευρώ (τίμημα και ανάληψη δανείων) και είχε εξαιρέσει τα επενδυτικά ακίνητα της εταιρείας, τα οποία άφηνε στον ειδικό εκκαθαριστή.
Η αντιπολίτευση με μπροστάρη τον ΣΥΡΙΖΑ εναντιώθηκε, οι εργαζόμενοι με μέσο μισθό 42.000 ευρώ δεν ήθελαν να χάσουν τη βολή τους, ο εκκαθαριστής φοβήθηκε, η κυβέρνηση δεν τον κάλυψε και ο διαγωνισμός απέβη άκαρπος.
Οταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ, το 2015, τα προβλήματα για την ΕΒΖ είχαν διογκωθεί –είχαν κλείσει και τα ζαχαρουργεία σε Ορεστιάδα και Σέρρες –αλλά δεν ελήφθη κανένα μέτρο συγκράτησης του κόστους. Αντιθέτως, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου έδωσαν 30 εκατ. ευρώ από λεφτά των φορολογουμένων για να «καούν» άμεσα και πιστοί στις εξαγγελίες τους «να ανάψουν πάλι τα φουγάρα» λειτούργησαν και το ζαχαρουργείο στην Ορεστιάδα για 8 ημέρες φορτώνοντας με πρόσθετα –αχρείαστα –κόστη 3 εκατ. ευρώ τον ισολογισμό.
Τα λεφτά τελείωσαν και η Πειραιώς ως βασικός πιστωτής επέβαλε ένα σκληρό μνημόνιο για να αναδιαρθρώσει τα δάνεια και να χρηματοδοτήσει την πτωχευμένη εταιρεία. Η κυβέρνηση χρειάστηκε να αλλάξει δύο διοικήσεις αυτό το διάστημα γιατί τα κομματικά στελέχη που είχαν διοριστεί δεν μπορούσαν να «υπηρετήσουν» το πρόγραμμα και η εταιρεία αντί να βγάζει από πάνω της βαρίδια, φορτωνόταν και άλλα. Ο τέως πρόεδρος μάλιστα της ΕΒΖ πριν αποχωρήσει είχε προλάβει να κάνει και ένα σέρβις στο αυτοκίνητό του καταθέτοντας τα τιμολόγια στο λογιστήριο της εταιρείας.
Πριν από τρεις ημέρες, την ώρα δηλαδή που λήγει η χρήση 2016 – 2017, η ΕΒΖ «κατάφερε» να δημοσιεύσει τον ισολογισμό της χρήσης 2015 – 2016 με συσσωρευμένες ζημιές 263 εκατ. ευρώ και αρνητική καθαρή θέση 92 εκατ. ευρώ.
Αυτή την περίοδο για να σωθεί η ΕΒΖ στην Ελλάδα υποχρεώνεται να πωλήσει τα ασημικά της. Δύο θυγατρικές που διαθέτει στη Σερβία με τίμημα που σε σύγκριση με άλλες εποχές, όπως θα έλεγε και ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι «ψίχουλα».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ