Η Δημοκρατία στο κατηχητικό

Από ό,τι φαίνεται η Εκκλησία της Ελλάδος κατανίκησε ακόμη μια φορά την ελληνική πολιτεία

Από ό,τι φαίνεται η Εκκλησία της Ελλάδος κατανίκησε ακόμη μια φορά την ελληνική πολιτεία, κατέπνιξε μια ακόμη προσπάθεια να χαλαρώσει αυτός ο σφικτός εναγκαλισμός θρησκείας και κράτους που καμιά σχέση δεν έχει με την πίστη ενώ αντιθέτως παράγει τέρατα, νοθεύοντας και το θρησκευτικό συναίσθημα και το δημοκρατικό πολίτευμα.
Παρά το γεγονός ότι η πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής δεν κατέτασσε το μάθημα των Θρησκευτικών στο λύκειο ως υποχρεωτικό, οι διαπραγματεύσεις της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος με το υπουργείο Παιδείας φαίνεται ότι κατέληξαν στην επιβολή όλων των απόψεων των αρχιερέων. Οι κόκκινες γραμμές της Εκκλησίας έγιναν αποδεκτές στο σύνολό τους αφού, εκτός του ότι τα Θρησκευτικά δεν έγιναν μάθημα επιλογής, δεν αλλάζουν επίσης οι ώρες διδασκαλίας ενώ κάθε σκέψη για αλλαγή της ονομασίας του μαθήματος εγκαταλείφθηκε αμέσως.
Εδώ είμαστε λοιπόν, στις αρχές του 21ου αιώνα η Εκκλησία της Ελλάδος θα ελέγχει όπως δήλωσε προχθές ο Αρχιεπίσκοπος το περιεχόμενο των βιβλίων των Θρησκευτικών «πριν τυπωθούν θα τεθούν εις την διάθεσιν της Εκκλησίας για την απαιτούμενη δογματική παρακολούθηση». Δηλαδή το μάθημα των Θρησκευτικών δεν διέπεται από τους κανόνες της επιστήμης της θεολογίας και της διδακτικής αλλά πρωτίστως συμμορφώνεται με το ορθόδοξο δόγμα, με τον τύπο και το γράμμα του! Στην ουσία πρόκειται για κατήχηση η οποία μάλιστα είναι υποχρεωτική, εξετάζεται και βαθμολογείται! Ο Αρχιεπίσκοπος επέμεινε μάλιστα, στην ομιλία του στην έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας, ότι ο διάλογος έγινε από μηδενική βάση και ότι σε όλα τα θέματα ο υπουργός τον διαβεβαίωσε θα υπάρχει συναπόφαση Εκκλησίας και Πολιτείας.
Εκτός από το Ποτάμι που σχολίασε αμέσως τη σκοτεινή πλευρά του κυβερνητικού συμβιβασμού με την Ιεραρχία, δεν αντιλήφθηκα καμιά αντίδραση από κανενός είδους εκσυγχρονιστή, ευρωπαϊστή, από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠαΣοΚ ή τον ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος έχει το κουράγια να σπάσει τον φαύλο κύκλο της εξάρτησης του Κράτους με την Εκκλησία; Ποιος έχει τη δύναμη να πείσει το πλήθος των πιστών ότι η κατήχηση πρέπει να γίνεται στην εκκλησία, ότι δεν απειλείται η πίστη και το έθνος όταν οι άνθρωποι ακηδεμόνευτα επιλέγουν και ότι αντιθέτως στον πυρήνα της χριστιανικής διδασκαλίας βρίσκεται η ελευθερία, ο σεβασμός της προσωπικότητας του ανθρώπου; Ποιος επιτέλους θα εξηγήσει πειστικά ότι μόνο οι κοσμικές εξουσίες των θρησκευτικών αξιωματούχων ενισχύονται από το σφιχταγκάλιασμα Κράτους και Εκκλησίας; Ποιος θα αναδείξει αποτελεσματικά ότι η απόλυτη πίστη που απαιτεί κάθε θρησκεία για τη σωτηρία της ψυχής είναι μη συμβατή με τη διαρκή αμφισβήτηση και αμφιβολία που έχει ανάγκη η ολοκλήρωση της δημοκρατίας;
Και την επόμενη χρονιά οι μαθητές του γυμνασίου θα διδάσκονται μόνο τρεις ώρες Βιολογία, τη σημαντικότερη επιστήμη της εποχής μας, ενώ θα μαθαίνουν επί έξι ώρες εβδομαδιαίως τα δογματικώς ελεγμένα Θρησκευτικά. Ειδάλλως ο κ. Καμμένος θα ρίξει την κυβέρνηση…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.