Στο 98,9% του ΑΕΠ έφθασε το δημόσιο χρέος της Γαλλίας

Ξεκίνησε να ράβεται το κοστούμι της λιτότητας για τους Γάλλους. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η κυβέρνηση του

Ξεκίνησε να ράβεται το κοστούμι της λιτότητας για τους Γάλλους. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η κυβέρνηση του Εντουάρντ Φιλίπ παρέλαβαν τα στοιχεία για την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών πραγμάτων στη χώρα και οι πρώτες αντιδράσεις (εκ μέρους του πρωθυπουργού) προοιωνίζονται σφίξιμο στο ζωνάρι των Γάλλων, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις δημόσιες δαπάνες, για το «νοικοκύρεμα» της δεύτερης, μετά τη γερμανική, οικονομίας της Ευρωζώνης.
Πρώτη οικονομική είδηση στον γαλλικό Τύπο της Παρασκευής ήταν το «δημοσιονομικό χάος» που κληροδότησε ο απελθών πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και οι κυβερνήσεις των Σοσιαλιστών στη νέα διακυβέρνηση της χώρας. «Κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας του ο Ολάντ αύξησε το δημόσιο χρέος της Γαλλίας κατά 341,6 δισ. ευρώ» γράφουν οι εφημερίδες και οι σχολιαστές έπιασαν τα iPhones τους για να κάνουν τις απαραίτητες διαιρέσεις και να βρουν πόσο χρέωσε συνολικά τον κάθε γάλλο πολίτη ο Ολάντ (5.098 ευρώ), πόσο τον χρέωνε καθημερινά, πόσο αυξανόταν το χρέος κατ’ έτος, κατά μήνα, κατά εβδομάδα, κατά ημέρα, κατά ώρα, κατά λεπτό…
Υποσχέσεις 8 δισ. ευρώ

Την προηγουμένη, την Πέμπτη, ο πρώτος πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Γαλλίας Ντιντιέ Μιγκό είχε εμφανιστεί αμείλικτος απέναντι στον Ολάντ. Είχε δηλώσει δίχως περισπασμούς ότι ο πρώην πρόεδρος είχε «καμουφλάρει» τη δραματική κατάσταση των δημοσίων οικονομικών προτού παραδώσει την εξουσία στον Εμανουέλ Μακρόν.
«Κληρονομούμε μια απόκλιση οκτώ δισεκατομμυρίων ευρώ. Οκτώ δισεκατομμύρια υποσχέσεων δίχως χρηματοδότηση, οκτώ δισεκατομμύρια ακάλυπτων επιταγών… Είναι απαράδεκτο» σχολίασε ο Εντουάρ Φιλίπ παραλαμβάνοντας από τα χέρια του Μιγκό την έκθεση για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Ο γάλλος πρωθυπουργός αναφερόταν στις προεκλογικές υποσχέσεις του πρώην προέδρου και της κυβέρνησής του Εμανουέλ Βαλς.
Εδώ θα παρατηρούσε κανείς ότι ο Φιλίπ αλλά και σύμπας ο γαλλικός Τύπος στο μέτρο που κατακεραυνώνει τον Ολάντ και τις κυβερνήσεις του εκθέτουν το νυν πρόεδρο Μακρόν, διότι ο Μακρόν μπορεί να είναι τώρα επικεφαλής της «πρώτη φορά πουθενά» διακυβέρνησης της χώρας στην οποία μετέχουν δεξιοί, αριστεροί και κεντρώοι, υπήρξε όμως επί προεδρίας Ολάντ υπουργός Οικονομίας, Βιομηχανίας και Ψηφιακών Υποθέσεων της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Βαλς (από τις 26 Αυγούστου 2014 έως τις 30 Αυγούστου 2016) και ως εκ τούτου φέρει και αυτός μέρος της ευθύνης για την υπερχρέωση των Γάλλων, ακόμα και για τα 8 δισ. των προεκλογικών υποσχέσεων.
Υπερχρεωμένο το «G7»

Εν πάση περιπτώσει, το πρωί της Παρασκευής η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Γαλλίας (Insee) διευκρίνισε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2017 το δημόσιο χρέος της Γαλλίας έφθασε στα 2,21 τρισ. ευρώ, καθώς αυξήθηκε κατά 62,3 δισ. ευρώ συγκριτικά με το επίπεδο που βρισκόταν στα τέλη του Μαρτίου 2016. Ετσι, το 2012 που εκλέχθηκε ο Φρανσουά Ολάντ παρέλαβε το χρέος στα 1,87 τρισ. ευρώ και το αύξησε για την ακρίβεια κατά 341,6 δισ. ευρώ.
Ως ποσοστό του ΑΕΠ το γαλλικό χρέος έχει φθάσει αισίως στο 98,9%. Και, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΟΣΑ, θα ξεπεράσει το 100% εντός του 2018. Η Γαλλία θα γίνει, δηλαδή, η τέταρτη (!) οικονομία του ομίλου των επτά μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη (G7) που θα έχει τριψήφιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Οι άλλες τρεις είναι οι ΗΠΑ, η Ιταλία και η Ιαπωνία με ποσοστά 106,1%, 132,6% και… 250,4% αντιστοίχως το 2016. Σημειωτέον ότι το ανώτατο επίπεδο δημοσίου χρέους που επιτρέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας στις οικονομίες της ευρωζώνης είναι 60%.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.