Την εκτίμηση ότι εάν «δεν πάρουμε την ιδιοκτησία του προγράμματος σαν χώρα όπως η Εθνική πήρε την ιδιοκτησία του δικού της Σχεδίου Αναδιάρθρωσης, τότε η προσπάθειά μας κινδυνεύει θα πέσει στο κενό», διατύπωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτό που χρειάζεται η οικονομία μας είναι τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος πρόσφορου για επενδύσεις αλλά και την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης των καταθετών».

Όπως είπε, «ο τρόπος που εμείς προσπαθούμε εδώ και δύο χρόνια να ξαναφέρουμε την εμπιστοσύνη είναι με αυτά που κάνουμε και όχι με αυτά που λέμε. Με έργα και όχι με λόγια: με την πιστή και επιτυχή τήρηση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσής μας, αλλά και με την παράλληλη προστασία της αξίας της Τράπεζας που έχει κρατηθεί και που θα μεγαλώσει».

Αναφερόμενος στη αναδιάταξη της Εθνικής, ο κ. Φραγκιαδάκης υποστήριξε πως «δείξαμε ότι ακόμη και ένα πρόγραμμα αποεπενδύσεων δεν μπορεί να πλήξει μια μεγάλη Τράπεζα που μπορεί να προσαρμοστεί στις αντίξοες συνθήκες μιας δύσκολης εποχής, να αναδιαρθρώσει τις δραστηριότητές της και τελικά να βγει πιο δυνατή. Να βγει πιο δυνατή ανταποκρινόμενη πλήρως στις απαιτήσεις ενός αυστηρότερου εποπτικού πλαισίου που διαμορφώθηκε σταδιακά μετά το 2008 και την κρίση. Είναι κάτι που μας δίνει αυτοπεποίθηση στο παρόν και εμπιστοσύνη για το μέλλον. Κι αυτό γιατί οδηγός μας στο μέλλον είναι η αξία της Εθνικής Τράπεζας που επιβεβαιώθηκε».

Στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σημείωσε πως «μένουμε πιστοί στη φιλοσοφία που έχουμε μοιραστεί μαζί σας και στο παρελθόν. Σεβόμενοι τους μετόχους και τους καταθέτες μας, θα υποστηρίξουμε αυτούς που θέλουν και μπορούν να επανενταχθούν στο παραγωγικό δυναμικό της χώρας».

Πρόσθεσε ωστόσο πως «δεν θα δείξουμε ανοχή σε όσους από μόνοι τους δεν σέβονται τα κεφάλαιά μας, δηλαδή τα κεφάλαιά σας. Είμαστε έτοιμοι και υλοποιούμε γενναιόδωρες και δραστικές λύσεις με μακροχρόνιο ορίζοντα για όσους επιθυμούν να συνεργαστούν μαζί μας. Όμως η Εθνική θα είναι γενναιόδωρη μόνο με όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη και μοιράζονται μαζί μας τη φιλοσοφία πληρωμών».

Αναφερόμενος στις επιδόσεις του ομίλου το 2016, ανέφερε τα εξής:

· Συνεχίσαμε την υλοποίηση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης, καθώς ολοκληρώθηκε η πώληση της Finansbank, του ΑΣΤΗΡ Παλλάς και της NBGI. Από τις αποεπενδύσεις αυτές, τα κύρια βασικά ίδια Κεφάλαια της τράπεζας αυξήθηκαν κατά 750μ.β.
· Ειδικά η πώληση της Finansbank μάς επέτρεψε να αποπληρώσουμε την κρατική βοήθεια ύψους €2δις που η Τράπεζα είχε λάβει υπό τη μορφή μετατρεψίμων ομολογιών κατά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015. Στο τέλος του έτους _ και ύστερα από την αποπληρωμή των CoCos _ o δείκτης CET1 ανήλθε σε 16.3%
· Εξαλείφθηκαν οι ζημιές στον Όμιλο, επιτυγχάνοντας κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες €53εκατ. και σημειώνοντας αύξηση 31% των οργανικών κερδών προ προβλέψεων σε σχέση με το 2015 _ είναι κάτι που προήλθε τόσο από την αύξηση των εσόδων όσο και από την μείωση των λειτουργικών εξόδων
(-3.7%).
· Ξεπερνώντας τον στόχο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού κατά €0,5δις., τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα της τράπεζας μειώθηκαν κατά €2.8δις, διατηρώντας το υψηλότερο επίπεδο κάλυψής τους και σημειώνοντας επίσης την υψηλότερη μείωση στο Ελληνικό Τραπεζικό σύστημα. Έτσι, στο τέλος του 2016 ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 45,1% _ πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα του του εγχώριου τραπεζικού κλάδου. Ενώ το ποσοστό κάλυψης από σωρευμένες προβλέψεις ανήλθε σε 56,5% στην Ελλάδα _ είναι το υψηλότερο του κλάδου
· Τέλος και όχι λιγότερο σημαντικό, πρέπει να πω ότι διατηρήθηκε η συγκριτικά ισχυρή θέση ρευστότητάς μας καθώς, στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα, είναι η Εθνική Τράπεζα που έχει τη μικρότερη έκθεση στον ELA στο ύψος των €5.8δις κατά το τέλος του τέταρτου τριμήνου του 2016

Σε σχέση με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, υποστήριξε ότι ακολουθήθηκε σχολαστική και διαφανή διαδικασία με πέντε στόχους:

· Την μεγιστοποίηση του τιμήματος πώλησης
· Την συγκρισιμότητα των προσφορών με ξεκάθαρους όρους
· Τον έλεγχο της ποιότητας των επενδυτών, δηλαδή την απόδειξη ότι κατέχουν τα απαραίτητα κεφάλαια και τις προθέσεις τους για την ανάπτυξη της εταιρίας
· Την προστασία της στενής και επιτυχημένης σχέσης μεταξύ τράπεζας και ασφαλιστικής: Την σύναψη συμφωνίας αποκλειστικής συνεργασίας για την διάθεση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων μέσω της τράπεζάς μας για 10 χρόνια με την επιλογή για περαιτέρω ανανέωση για 5 χρόνια
· Τέλος, την διαφύλαξη του εμπορικού σήματος, σεβόμενοι την ιστορία της Ασφαλιστικής αλλά και την αξία του ονόματός μας

Όπως είπε ο κ. Φραγκιαδάκης, η Εθνική Τράπεζα θα ενισχύσει τα κεφάλαιά της κατά 110 μονάδες βάσεις ενώ θα ενισχυθεί με ρευστότητα περίπου 770 εκατ. Ευρώ.

«Τόσο τα αυξημένα κεφάλαια όσο και η ρευστότητα που απορρέει από τη Συναλλαγή θα διοχετευθούν στην κύρια δραστηριότητά μας: τη χρηματοδότηση της οικονομίας μας και των επιχειρήσεων» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης

Τις αποφάσεις τις γενικής συνέλευσης των μετόχων της που έλαβε χώρα στις 30 Ιουνίου 2017, ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος.

Αναλυτικά, η γενική συνέλευση έλαβε τις κάτωθι αποφάσεις:

Ενέκρινε τη συναλλαγή πωλήσεως του 75% της συμμετοχής της Εθνικής Τράπεζας στη θυγατρική εταιρεία με την επωνυμία Α.Ε.Ε.Γ.Α. «Η ΕΘΝΙΚΗ», έναντι 718 εκατ. ευρώ.

Ενέκρινε, μετά από την υποβολή των Εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και των ελεγκτών, τις Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις της Τράπεζας και του Ομίλου, που αφορούν στην εταιρική χρήση 2016 (1.1.2016 – 31.12.2016).

Απάλλαξε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τους Ελεγκτές της Εθνικής Τράπεζας από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τις Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις και τη διαχείριση της εταιρικής χρήσης 2016 (1.1.2016 – 31.12.2016).

Εξέλεξε για τον έλεγχο των Ετήσιων και των Εξαμηνιαίων οικονομικών καταστάσεων της Τράπεζας και του Ομίλου της για τη χρήση 2017, την ελεγκτική εταιρεία «PriceWaterhouseCoopers (PwC)» και εξουσιοδότησε το Διοικητικό Συμβούλιο όπως καθορίσει την αμοιβή της, κατόπιν εισήγησης από την Επιτροπή Ελέγχου της Τράπεζας.

Ενέκρινε τις αμοιβές των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας για την εταιρική χρήση 2016, σύμφωνα με το άρθρο 24 παρ. 2 Κ.Ν. 2190/1920, προσδιόρισε τις αμοιβές του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, του Διευθύνοντος Συμβούλου, των Αναπληρωτών Διευθύνοντων Συμβούλων, και των μη εκτελεστικών μελών Διοικητικού Συμβουλίου μέχρι την Τακτική Γενική

Συνέλευση έτους 2018, ενέκρινε τις αμοιβές των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας για την εταιρική χρήση 2016, ως μελών των επιτροπών Ελέγχου, Εταιρικής Διακυβέρνησης και Υποψηφιοτήτων, Ανθρώπινου Δυναμικού και Αμοιβών, Διαχείρισης Κινδύνων, Στρατηγικής και προσδιόρισε τις αμοιβές τους μέχρι την Τακτική Γενική Συνέλευση έτους 2018 και ενέκρινε τις συμβάσεις της Τράπεζας με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κατά το άρθρο 23α Κ.Ν. 2190/1920.

Χορήγησε άδεια, σύμφωνα με το άρθρο 23 παρ. 1 του Κ.Ν. 2190/1920 και το άρθρο 30 παρ. 1 του Καταστατικού, στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, στους Γενικούς Διευθυντές, τους Βοηθούς Γενικούς Διευθυντές και τους Διευθυντές, να μετέχουν σε Διοικητικά Συμβούλια ή στη Διεύθυνση Εταιρειών του Ομίλου που επιδιώκουν όμοιους ή παρεμφερείς σκοπούς.

Εξέλεξε ως τακτικά μέλη της Επιτροπής Ελέγχου του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Τ.Ε., με θητεία έως την Τακτική Γενική Συνέλευση του έτους 2018 τους κ.κ. Claude Piret (Πρόεδρος Επιτροπής Ελέγχου), Πέτρο Σαμπατακάκη (Αντιπρόεδρος Επιτροπής Ελέγχου), Mike Aynsley, Marianne Okland, Eva Cederbalk, και Παναγιώτα Ιπλιξιάν και ως αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Ελέγχου, με θητεία έως την Τακτική Γενική Συνέλευση του έτους 2018, τον κ. Χαράλαμπο Μάκκα.

Τέλος, στην Γενική Συνέλευση ανακοινώθηκε στους Μετόχους, σύμφωνα με το άρθρο 18 παρ. 7 του Κ.Ν. 2190/1920 και το άρθρο 18 παρ. 3 του Καταστατικού της Τράπεζας, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο σε σχετικές συνεδριάσεις του εξέλεξε τα εξής μη εκτελεστικά μέλη Διοικητικού Συμβουλίου: κκ Παναγιώτης-Αριστείδης Θωμόπουλος (Πρόεδρος Δ.Σ.), Χαράλαμπος Μάκκας (Ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος), Claude Piret (Ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος), Σπυρίδων Λορεντζιάδης (Μη εκτελεστικό μέλος), Eva Cederbalk (Μη εκτελεστικό μέλος), Παναγιώτης Λευθέρης (Εκπρόσωπος Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), Παναγιώτα Ιπλιξιάν (Εκπρόσωπος Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας). Οι εν λόγω εκλογές μελών έλαβαν χώρα σε πλήρωση κενών θέσεων ανεξάρτητων μη εκτελεστικών και μη εκτελεστικών μελών.