Την αισιοδοξία για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, εάν αρθεί η αβεβαιότητα, λόγω του αποθεματικού αναπτυξιακής δυναμικής που διαθέτει η χώρα, εξέφρασε από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων τηςAlphaBankο Δημήτρης Μαντζούνης, διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας.

Όπως είπε, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων για τα κόκκινα δάνεια είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς ανοίγουν το δρόμο για την αποτελεσματική αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους.

Ο κ. Μαντζούνης εκτίμησε ότι εάν τα νέα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες χρησιμοποιηθούν σωστά, θα επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης των κόκκινων δανείων.

Με τον τρόπο αυτό, συνέχισε, θα απελευθερωθούν υγιείς επιχειρηματικές δυνάμεις, θα υπάρξει αύξηση των επενδύσεων και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Σε σχέση με την πολιτική πιστοδοτήσεων της AlphaBank, ο κ. Μαντζούνης είπε ότι η τράπεζα θα στηρίξει επενδυτικά σχέδια με προοπτική και εξαγωγικό προσανατολισμό.

Στόχος είναι οι νέες χρηματοδοτήσεις την περίοδο 2017-2019 να φτάσουν στα 4 δισ. ευρώ, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας και των υποδομών.


Β. Ράπανος: Ευκαιρίες το 2017

Στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για την ελληνική οιικονομία το 2017, μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, αναφέρθηκε ο πρόεδρος τηςAlphaBankΒασίλειος Ράπανος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «διαμορφώνονται για την Ελλάδα θετικές προσδοκίες, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, για επιστροφή στην κανονικότητα».

Όπως εξήγησε, «η διασφάλιση της συμμετοχής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ με την υλοποίηση του τρίτου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής αποδεικνύεται ανθεκτική ασπίδα προστασίας».

Ο ίδιος μίλησε και για το πρόβλημα της στενής φορολογικής βάσης και της υπέρμετρης αύξησης της φορολόγησης και των ασφαλιστικών εισφορών.

Τόνισε δε, την ανάγκη εκσυγχρονισμού της κατάρτισης τουπροϋπολογισμού και της παρακολούθησης των δαπανών όλων των φορέων του Δημοσίου και χαρακτήρισε κομβική την ανάγκη απεμπλοκής μεγάλων επενδυτικών σχεδίων και επενδύσεων ως για την πλήρη ανάκτηση της εμπιστοσύνης.

Όπως είπε, απαιτείται αύξηση των επενδυτικών δαπανών άνω του 10% ετησίως ώστε να επιτευχθούν οι προβλέψεις για την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, καθώς η καταναλωτική δαπάνη αδυνατεί, λόγω των επιπτώσεων των δημοσιονομικών μέτρων, να τονώσει την ανάπτυξη.