Σήμερα, λόγω καύσωνος, λέω να σας μεταφέρω παρά θίν’ αλός. Σε ένα ειδυλλιακό και καλά προστατευόμενο από σκουπίδια και διαδηλώσεις μέρος, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα, στο Λαγονήσι, όπου διεξάγεται το Συνέδριο του Economist. Και ακριβώς λόγω υψηλών θερμοκρασιών, σε ένα τόσο σοβαρό Συνέδριο που ανέλυε την οικονομία της χώρας μας, ορισμένοι προσήλθαν με καλοκαιρινή διάθεση. Πρώτα απ’ όλα ο συνήθης ύποπτος στο παράξενο dress code υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (φωτογραφία). Αυτή τη φορά στο πρόχειρο, τσαλακωμένο ντύσιμό του προστέθηκαν και τα ολοκαίνουργια μαύρα παπούτσια του με μπλε ελεκτρίκ κορδόνια τα οποία τα φορούσε χωρίς κάλτσες, λόγω ζέστης υποθέτω. Ηταν γνωστής (ακριβής) μάρκας υποδημάτων και πολύ πιθανόν να τα έφερε από την Αγγλία, όπου βρισκόταν το τελευταίο διάστημα αναζητώντας επενδύσεις…
nnn
Το κλίμα αυτή τη φορά στο Λαγονήσι ήταν υποτονικό. Κάποιες ηχηρές απουσίες που σημειώθηκαν όπως για παράδειγμα του πρώην υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, κάτι η ζέστη, ή η απουσία καλών ομιλητών, η απουσία επίσης της Ντέλια Βελκουλέσκου (εμφανίστηκε μέσω skype από τις ΗΠΑ), η ραστώνη ορισμένων επιχειρηματιών να αναζητήσουν συμμάχους ή ακόμα και επενδυτές, μείωσαν κατά πολύ εφέτος την πάλαι ποτέ λάμψη των συνεδρίων του Economist. Να σκεφθείτε ότι ο πιο δραστήριος μέσα και έξω από την αίθουσα του Συνεδρίου δεν ήταν κανένας πολιτικός ή επιχειρηματίας, αλλά ο εμπορικός ακόλουθος της αμερικανικής πρεσβείας Αντρεα Τζόνσον ο οποίος, όπου τον έχανες και όπου τον έβρισκες, δίπλα σε κάποιον έλληνα επιχειρηματία συζητούσε. Ακόμα και τα εδέσματα που προσφέρθηκαν ήταν λιτά και δεν ήταν λίγοι που έφυγαν από το ξενοδοχείο για τις γύρω ψαροταβέρνες για να τσιμπήσουν καμιά τσιπούρα ή καμιά κουτσομούρα.
nnn
Αντιθέτως υπήρχαν πολλά και νόστιμα γλυκά. Περισσότερα από τα… αλμυρά, κάνοντας τους κάποιας ηλικίας συνέδρους να βρίσκονται σε αμηχανία, μπας και φάνε κάτι που δεν πρέπει και ανεβάσουν το σάκχαρό τους.
nnn
Η καλά κλιματιζόμενη αίθουσα ζωήρεψε κάπως με την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τις δεσμεύσεις του για τη μείωση της φορολογίας και του ΕΝΦΙΑ. Πολλοί χειροκρότησαν και δεν ήταν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ που ακολουθούν τον πρόεδρό τους σε τέτοιες εκδηλώσεις. Ο κ. Μητσοτάκης κάθισε στο γεύμα δίπλα στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Νεγρεπόντε και είχαν συνομιλία για τη διεθνή οικονομική κατάσταση.
nnn
Αίσθηση όμως προκάλεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χ. Γκότσης. Οχι βεβαίως από την ομιλία του (που δεν ξέφυγε από τα συνηθισμένα) αλλά από τη… συνοδό του. Κατά την είσοδό του, λοιπόν, στην αίθουσα συνεδριάσεως (λίγο πριν ξεκινήσει η ομιλία του κ. Τσακαλώτου) εμφανίστηκε δίπλα σε μία όντως εντυπωσιακή κυρία. Παριστάμενος μου την περιέγραψε ως «χαριτωμένη μελαχρινή, με εκφραστικά μάτια, με μοδάτο ντύσιμο», κάτι που, όπως μου είπε, έκανε την ομήγυρη του κ. Γκότση να επιδείξει ένα είδος ζηλοτυπίας και αυτό φάνηκε και από τα επιφωνήματα θαυμασμού που ακούστηκαν.
nnn
Αυτή ακριβώς η περιγραφή μού τράβηξε την προσοχή, οπότε έσπευσα να μάθω περί ποίας πρόκειται. Ονομάζεται Δήμητρα Καλογήρου και είναι ομόλογος του κ. Γκότση στην Κύπρο. Απ’ ό,τι με ενημέρωσαν η κυρία Καλογήρου δεν είναι μόνο μία εντυπωσιακή κυρία αλλά και εξαιρετική ομιλήτρια με βαθιά γνώση των εποπτικών καθηκόντων της. Για την αρτιότητα μάλιστα του ρεπορτάζ σάς αναφέρω ότι μόνο τον τελευταίο χρόνο η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου έχει βάλει λουκέτο σε 17 εταιρείες που ειδικεύονταν παρανόμως σε στοιχήματα σε συνάλλαγμα (Forex). Μαθαίνω μάλιστα ότι ο κ. Γκότσης ζήτησε τεχνογνωσία από την κυρία Καλογήρου, δηλαδή της ζήτησε βοήθεια ώστε να εφαρμόσει και τις μεθόδους της εδώ στην Ελλάδα.
nnn
Να μην ξεχάσω να σας πω ότι τη συζήτηση ζωήρεψαν και ορισμένες ερωτήσεις προς τους κυβερνώντες που έκαναν νέοι επιχειρηματίες, φοιτητές και δημοσιογράφοι, αλλά και πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές. Οπως μια ερώτηση που υπεβλήθη στον κ. Τσακαλώτο από μια πρώην ευρωβουλευτή για το θέμα της Ανάπτυξης. Τον ρώτησε πώς να περιμένουμε ανάπτυξη με capital controls, με υπερχρεωμένα νοικοκυριά, με τα καλύτερα μυαλά της Ελλάδας στο εξωτερικό. Και ο κ. Τσακαλώτος απάντησε γενικά, ότι δηλαδή θα σταθούμε στα πόδια μας προβλέποντας έξοδο στις αγορές μέχρι και τέσσερις φορές, αλλά όπως είπε (ακόμα μία πρόβλεψη) «όχι υπερβολικά σύντομα».
nnn
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε όμως και στον λαϊκισμό (κυρίως τον ευρωπαϊκό), λέγοντας ότι όσοι πιστεύουν ότι με την ήττα της Λεπέν και των άλλων εθνικιστών ο λαϊκισμός στην Ευρώπη ηττήθηκε «ζουν σε σύννεφα»!


Ενας σύμβουλος ήρθε από τα παλιά

Επειτα από «μακρά εξαφάνιση», ο Μάθιου Νίμιτς επανακάμπτει. Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Σκοπιανό θα επισκεφθεί την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας το διάστημα 1-4 Ιουλίου για συνομιλίες με τη νέα κυβέρνηση της χώρας. Θα συναντήσει εκεί και τον παλαιό του γνώριμο από τις προ δεκαετίας διαπραγματεύσεις Νίκολα Ντιμιτρόφ, σήμερα υπουργό Εξωτερικών. Ο κ. Νίμιτς αναμένεται να επισκεφθεί και την Αθήνα σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί προσεχώς, αφού ολοκληρωθούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό στην Ελβετία. Η έλευση Νίμιτς επιβεβαιώνει πάντως ότι όντως «κάτι κινείται» ξανά στο Σκοπιανό.

HeliosPlus