Παιδιά -ενήλικες σήμερα- που επέζησαν του πολέμου της Μπιάφρας συγκεντρώνονται 30 Ιουνίου και 1η Ιουλίου, για πρώτη φορά, στην Αθήνα, στο πλαίσιο της documenta 14, στη Βουλή των Σωμάτων (Πάρκο Ελευθερίας) για να μοιραστούν τις ιστορίες τους και να μιλήσουν για τα τραύματα της εμφύλιας σύρραξης του 1967 στη Νιγηρία, τον μεγάλο λιμό που προκλήθηκε από τον πλήρη αποκλεισμό της περιοχής, τον μαζικό εκτοπισμό και τον αποχωρισμό από την οικογένεια.
Την εκδήλωση οργανώνει ο Όλου Ογκουίμπε ο οποίος συμμετέχει ως καλλιτέχνης στην documenta 14. Έχει γράψει για τις εμπειρίες του από την παιδική του ηλικία στην Μπιάφρα και η εγκατάστασή του με αρχειακό χαρακτήρα και τίτλο Biafra Time Capsule (Χρονοκάψουλα της Μπιάφρας) εκτίθεται στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ).
Το 1968 υπολογιζόταν ότι σχεδόν 6.000 κάτοικοι της Μπιάφρας πέθαιναν καθημερινά, στην πλειονότητά τους πεινασμένα παιδιά. Ο θάνατος και η σφαγή στην Μπιάφρα προκάλεσαν τη διεθνή κατακραυγή, όπως και η σύμπραξη των παγκόσμιων δυνάμεων, ειδικά της Μεγάλης Βρετανίας και της Σοβιετικής Ένωσης, για την καταστολή της εξέγερσης και του αγώνα για επιβίωση στην Μπιάφρα.
Οι φωτογραφίες των υποσιτισμένων παιδιών με τις πρησμένες κοιλιές έγιναν συχνά εξώφυλλα των ειδησεογραφικών περιοδικών και πρώτη είδηση στα βραδινά δελτία ειδήσεων στις τηλεοράσεις όλου του κόσμου. Ο Τζον Λένον, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, επέστρεψε το μετάλιο του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στη βασίλισσα Ελισάβετ και ο Ζαν Πωλ Σαρτρ περιέγραψε την Μπιάφρα ως τη συνείδηση του 20ού αιώνα.
Ακόμα και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, εγγονός του Βρετανού πρωθυπουργού, έγραψε μια σειρά άρθρα σε εφημερίδα καταγγέλλοντας την κατάσταση στην Μπιάφρα. Σε όλο τον κόσμο φοιτητές οργάνωναν διαδηλώσεις, καθιστικές διαμαρτυρίες μπροστά σε πρεσβείες, μέχρι και απεργία πείνας στη Νορβηγία. Στις 29 Μαΐου 1969, ο 20χρονος φοιτητής Μπρους Μέιροκ αυτοπυρπολήθηκε μπροστά στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών για να καταγγείλει την αποτυχία του γενικού γραμματέα Ου Θαντ να λάβει μέτρα ώστε να σταματήσει ο πόλεμος γενοκτονίας εναντίον της Μπιάφρας.
Μουσικοί όπως ο Τζίμι Χέντριξ και η Τζόαν Μπαέζ έδωσαν συναυλίες για να ευαισθητοποιήσουν το κοινό και να συλλέξουν βοήθεια. Μια ομάδα νέων γάλλων γιατρών που πήγαν ως εθελοντές στην Μπιάφρα θα ίδρυαν στο μέλλον την οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα ως αντίδραση στον ανθρώπινο πόνο που αντίκρισαν εκεί.
Οι μαρτυρίες των επιζώντων από την Μπιάφρα υπενθυμίζουν το τίμημα κάθε σύγκρουσης σε ανθρώπινες ζωές.
Η εκδήλωση «Τα Παιδιά της Μπιάφρας: Συνάθροιση Επιζώντων» πραγματοποιείται την Παρασκευή, 30 Ιουνίου, 5 – 10 μ.μ. και το Σάββατο 1 Ιουλίου, 11 π.μ.- 9 μ.μ.