Η Σάμος, το κατάφυτο νησί του Βορείου Αιγαίου με την πλούσια ιστορική παράδοση, είναι παγκοσμίως γνωστή για το Άσπρο Μικρόρωγο Μοσχάτο∙ τη μοναδική στον κόσμο ποικιλία από την οποία παράγονται τα εξαιρετικής ποιότητας σαμιώτικα κρασιά. Aυτό το καλοκαίρι όμως, ο Συνεταιρισμός της Σάμου, μας προτείνει να δοκιμάσουμε και τα λευκά ξηρά μοσχάτα του νησιού: Ψηλές Κορφές, Αγέρι του Αιγαίου, Samena και Golden Samena. Όλα έχουν ως φόντο τα χαρακτηριστικά αρώματα του Σαμιώτικου Μοσχάτου, αλλά παντρεύουν γεύσεις από ανθισμένα λουλούδια και εξωτικά φρούτα που θα αναδείξουν κάθε πιάτο.

Το Αγέρι του Αιγαίου – Aegean Breeze- το τραγανό μοσχάτο του ΕΟΣ Σάμου χαρακτηρίζεται από το ιδιαίτερα λαμπερό χρυσοπράσινο χρώμα του. Ένα φρέσκο κρασί με έντονη προσωπικότητα, φρουτώδη χαρακτήρα και ζωντανή οξύτητα, είναι ιδανικό για θαλασσινά και μεγάλα ψάρια.

Το Ψηλές Κορφές είναι ένα αρωματικό, αλλά όχι κραυγαλέο κρασί όπου τα τυπικά, ανθώδη και φρουτώδη αρώματα του μοσχάτου εκφράζονται εκλεπτυσμένα με μια δροσιστική οξύτητα. Το Ψηλές Κορφές πίνεται κάλλιστα μόνο του και ως απεριτίφ, αλλά μπορεί να συνοδεύσει και έντονα αρωματικά πρώτα αλλά και κυρίως πιάτα.

Το Golden Samena, με λαμπερό, ανοιχτόχρωμο χρώμα και αρώματα από λευκόσαρκα φρούτα όπως ροδάκινο, βερίκοκο και πεπόνι, ισορροπεί μεταξύ ξηρού και γλυκού. Συνοδεύει διεθνείς κουζίνες και ιδιαίτερα τις ασιατικές.
Στο Samena, ένα κλασικό μεσογειακό κρασί, συναντώνται τα διακριτικά ανθώδη αρώματα με εκείνα του μοσχάτου. Ο σχετικά ισχυρός γευστικός χαρακτήρας του είναι που το κάνει ιδανικό συνοδό για διάφορα παραδοσιακά ορεκτικά, μαγειρευτά ή φαγητά φούρνου.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι άνθρωποι του ΕΟΣ Σάμου φροντίζουν το άσπρο μοσχάτο στις ορεινές και ημιορεινές πεζούλες ξερολιθιάς του νησιού από το 1934, ενώ η εμπορική διάθεση όλων των προϊόντων του γίνεται από την Ελληνικά Κελλάρια Οίνων Α.Ε.