Η Νεοϋορκέζα δασκάλα του Πιλάτες Νίκι Κράμερ τρώει κουάκερ. Σκέτο φυσικά. Σε τρεις ώρες ακριβώς θα φάει μία μπανάνα. Δεν θα τα συνδύαζε ποτέ. Όταν βγαίνει παραγγέλνει ψητό σερβιρισμένο με σπανάκι. Είναι απόλυτη σε ό,τι τρώει γιατί σε δυόμισι μήνες κατάφερε να χάσει 6 κιλά χωρίς να πεινάσει. Το σύστημα δεν είναι καινούργιο. Χρονολογείται από το 1920, όταν οι flappers ανακάλυψαν τη Δίαιτα Χέι. Ο γιατρός Γουίλιαμ Χάουαρντ Χέι υποστήριζε ότι η πρωτεΐνη δεν πρέπει να συνδυάζεται με το άμυλο βάσει του επιχειρήματος ότι οι πρωτεΐνες χρειάζονται ένα όξινο περιβάλλον για να χωνευτούν ενώ το άμυλο ένα αλκαλικό.
Όταν τα βάζουμε μαζί στο στομάχι επιβραδύνεται η πέψη οδηγώντας σε αύξηση του βάρους. Όμως η δίαιτα είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Τα μπλογκ γράφουν πως η Κάθριν Ζέτα Τζόουνς και η Ελίζαμπεθ Χάρλεϊ είναι φαν της. Στη Γαλλία ο εναλλακτικός θεραπευτής Ρόμπερ Μασόν κάνει σεμινάρια για το πόσο σημαντικό είναι να τρώει κανείς τα πιο εύπεπτα γεύματα νωρίς και τα πιο πλούσια αργότερα μέσα στη μέρα. Η make-up artist Λάουρα Μερσιέ είναι οπαδός του και αποδίδει τα κιλά που έχασε στη διακοπή της συνήθειάς της να τρώει φρούτα μετά το φαγητό.
Στο μπεστ σέλερ The Beauty Detox Solution η κλινική διαιτολόγος Κίμπερλι Σνάιντερ εξηγεί γιατί πρέπει να τρώμε το φρούτο με άδειο στομάχι: όταν το τρώμε μετά το φαγητό επιβραδύνεται η πέψη δίνοντάς του χρόνο να κάνει ζυμώσεις και να καταστήσει όξινα τα άλλα φαγητά που φάγαμε. Η οξύτητα αυτή εξουδετερώνει το αλκαλικό pH που είναι απαραίτητο για να χάσει κανείς βάρος.
Η Σνάιντερ παρακινεί επίσης τις διάσημες πελάτισσές της, όπως η Ντρου Μπάριμορ, να ξεκινούν κάθε γεύμα με σαλάτα. «Η σαλάτα πριν από το γεύμα έχει νόημα», λέει ο παθολόγος Ράφαελ Κέλμαν, συγγραφέας της Microbiome Diet. Αν περιέχει λαχανικά όπως πράσο, αγκινάρα και μηλόξιδο τρέφει τα φιλικά βακτήρια που είναι απαραίτητα για τη διάλυση των λιπών. «Με αυτό τον τρόπο προετοιμάζει το έδαφος για καλύτερη πέψη».
Όσο για τη Νίκι Κράμερ, η δοκιμή την έχει πείσει και δεν χρειάζεται περισσότερες αποδείξεις: όταν σταμάτησε το πρόγραμμα ξαναπήρε το μισό βάρος απ’ όσο είχε χάσει. Από τότε κατάλαβε πως οι συνδυασμοί των τροφών «είναι ένα από αυτά τα πράγματα που πρέπει να κάνεις σε όλη σου τη ζωή».
Οι λάθος συνδυασμοί που εμποδιζουν το αδυνατισμα: 1. Πρωτεΐνες με άμυλο: ποτέ μαζί
Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να συνδυάζετε ψωμί, ρύζι, μακαρόνια ή πατάτες με κρέας, ψάρι και αυγά. Συνοδεύστε κάτι απ’ όλα αυτά με πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μαρούλι, σπανάκι) και μη αμυλούχα λαχανικά (σπαράγγια, μπρόκολο).
2. Μην ανακατεύετε τις πρωτεΐνες
Κάθε πρωτεΐνη έχει διαφορετική πεπτική διαδικασία. Μόνο το γάλα και τα αυγά έχουν την ίδια, οπότε μπορείτε να συνδυάσετε τυρί με αυγά αλλά όχι με κρέας ή ψάρι. Τα διαφορετικά κρεατικά μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους.
3. Τα φρούτα πρέπει να τρώγονται μόνα τους
Αν θέλετε να τα συνδυάσετε με πρωτεΐνη, συνοδεύστε τα με ξηρούς καρπούς (σε αναλογία 5 ξηρούς καρπούς προς ένα φρούτο). Μην αναμειγνύετε τα αμυλώδη φρούτα (μπανάνες) με τα όξινα (πορτοκάλια, φράουλες).
4. Άμυλο με όξινες τροφές: ποτέ μαζί
Δηλαδή ξεχάστε τα πρωινά με ένα μπολ δημητριακών (άμυλο) και πορτοκαλάδα (όξινο).
5. Πόσες ώρες πρέπει να μεσο-λαβούν ανάμεσα στα γεύματα
Αν θέλετε να φάτε μια τροφή που δεν συνδυάζεται πρέπει να περιμένετε δύο ώρες έπειτα από φρούτο, τρεις έπειτα από άμυλο και τέσσερις έπειτα από πρωτεΐνες.
6. Επιδόρπια: τρεις ώρες μετά το φαγητό
Επειδή σε κάθε γλυκό συνδυάζονται διάφορες αταίριαστες ομάδες τροφών (π.χ. γάλα με αλεύρι), το επιδόρπιο σταματάει τη διαδικασία της πέψης. Αν πρέπει οπωσδήποτε να ενδώσετε, τουλάχιστον φάτε το μόνο του (ώστε να μην μπλοκάρει και την πέψη των υπόλοιπων τροφών).