Η κωλοχτύπα του υπουργού

Στο Οίτυλο, ένα πανέμορφο χωριό της Μάνης με περίπου 1.000 κατοίκους και τρία... νεκροταφεία, υπάρχουν ακόμα

Στο Οίτυλο, ένα πανέμορφο χωριό της Μάνης με περίπου 1.000 κατοίκους και τρία… νεκροταφεία, υπάρχουν ακόμα κάτοικοι που πιστεύουν ότι είναι απόγονοι των… Μεδίκων. Εχουν μάλιστα και σχετικό πολιτιστικό σύλλογο. Κάτω από το Οίτυλο, στα παράλια στην περιοχή Λιμένι, βρίσκεται μια γραφική ψαροταβέρνα, ιδιοκτήτης της οποίας είναι ένας… καθαρόαιμος Μανιάτης, ο οποίος είναι μεν εξυπηρετικότατος, πλην όμως δεν σηκώνει και πολλές κουβέντες. Κυρίως τώρα με την υπέρμετρη φορολογία και τα capital controls…
nnn
Η ταβέρνα είναι πασίγνωστη για τις περίφημες κωλοχτύπες (ένα είδος αστακοκαραβίδας) και όσοι περνούν από την περιοχή όλο και μια στάση θα κάνουν να γευτούν την κωλοχτύπα ψημένη στη σχάρα που προσφέρει με πολλή μαεστρία ο ταβερνιάρης. Η φήμη αυτή της ταβέρνας έφτασε και στα αφτιά γνωστού υπουργού. Πήρε λοιπόν το φουσκωτό του και τράβηξε με την (απαραίτητη) συνοδεία του στην ταβέρνα. Εστειλε έναν από τους συνοδούς του να κλείσει τραπέζι για να μη βρεθεί προ εκπλήξεως και του πουν ότι όλα τα τραπέζια είναι κλεισμένα. Ο συνοδός απευθύνεται στον ιδιοκτήτη: «Ξέρεις, είναι ο υπουργός (τάδε) στο φουσκωτό και θέλει να φάει κωλοχτύπα». Ο ιδιοκτήτης μόλις άκουσε το όνομα του υπουργού τού είπε κοφτά: «Κωλοχτύπες τέλος, δεν έχουμε». Ο συνοδός κοιτάζοντας τα άλλα τραπέζια που ήταν γεμάτα με λαχταριστές κωλοχτύπες λέει στον ταβερνιάρη: «Και αυτοί όλοι τι τρώνε;». Ο ταβερνιάρης, είπαμε, δεν σήκωνε πολλές κουβέντες και απάντησε στον συνοδό του υπουργού: «Oλοι αυτοί είναι φίλοι μου». Και του γύρισε την πλάτη.


Ενας ρακένδυτος επιχειρηματίας

Ξέρετε τι θυμήθηκα; Τέτοια μέρα πέρυσι, πάλι μεσούντος του καύσωνος, ο ελληνορώσος επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ και νεόκοπος καναλάρχης είχε κάνει μια σειρά συναντήσεων με πολιτικούς όλων των αποχρώσεων στο ξενοδοχείο Hyatt Regancy ώστε να ακούσει τις απόψεις τους για τα νέα επιχειρηματικά του σχέδια που έβαζε εμπρός. Στις συναντήσεις αυτές είχε και έναν διερμηνέα και απ’ ό,τι μου εξιστόρησαν δεν μετάφραζε καλά στα ελληνικά και τον διόρθωνε ο ελληνορώσος επιχειρηματίας. Η συζήτηση με τους πολιτικούς άρχιζε συνήθως με μια εξομολόγηση (υπό τύπον βιογραφικού) του επιχειρηματία, η οποία έτσι όπως μου τη μετέφεραν έχει το ενδιαφέρον της. Τους έλεγε λοιπόν ότι ήρθε το 1991 από την πρώην Σοβιετική Ενωση στην Ελλάδα «ρακένδυτος», χωρίς μόνιμη στέγη και ζούσε αποκλειστικά με δανεικά από φίλους. Ούτε βενζίνη δεν είχε να βάλει στο Lada και γενικά έλεγε ότι δεν είχε χρήματα ούτε για φαγητό: «Και πώς έχετε εξελιχθεί έτσι, σε τόσο μεγάλο επιχειρηματία που θέλετε να τα αγοράσατε όλα; Πείτε μας τον τρόπο ώστε να γίνουμε και εμείς έτσι» τον ρώτησε ένας από τους πολιτικούς που συνομιλούσε μαζί του. Ο ελληνορώσος επιχειρηματίας δεν απάντησε, απλώς είπε ότι επέστρεψε στη Ρωσία επί εποχής Γέλτσιν και έκλεισε τη συζήτηση εκεί. Τα συμπεράσματα δικά σας.


Τον έχασε η ιατρική, τον κέρδισε η πολιτική (και η ΝΔ)

Ισως να μην το γνωρίζατε αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήθελε να γίνει πολιτικός. Και ούτε ποτέ σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να ήταν αρχηγός κόμματος και εν δυνάμει πρωθυπουργός. Δεν του άρεσε καθόλου η πολιτική. Ηθελε από μικρός να γίνει γιατρός. Η ιατρική τον έχασε διά παντός όταν ο πατέρας του έγινε πρωθυπουργός. Τότε πήγε μάλιστα στο Χάρβαρντ για να σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες. Σου λέει, ποιος ξέρει, ίσως μου φανούν χρήσιμες στο μέλλον. Και εκεί που είχε κατασταλάξει να ακολουθήσει τον μακρύ δρόμο της πολιτικής, έχασε τις εκλογές ο πατέρας του από τον Ανδρέα Παπανδρέου και σκεφτόταν να εγκαταλείψει την πολιτική.
nnn
Αυτή την εξομολόγηση (εάν μπορούμε να την παρουσιάσουμε έτσι) έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ σε μια συζήτηση στα Public (την Τρίτη το βράδυ) μαζί με τον συγγραφέα Χρήστο Χωμενίδη και τον δημοσιογράφο Μάκη Προβατά. Μια συζήτηση η οποία συμφωνήθηκε να μην είναι πολιτική, αλλά εξελίχθηκε σε μια lifestyle παρουσίαση του κ. Μητσοτάκη. Ηταν στο πάνελ κινητικός, φαινόταν ότι το απολάμβανε, σε τέτοιο σημείο που τα μισά από όσα είπε δεν τα είπε μπροστά στο μικρόφωνο (μετακινούνταν συνεχώς) με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να μην ακούν ή να μην καταλαβαίνουν τι λένε. Ποιο ήταν το ακροατήριο; Στην πλειονότητά τους μέλη της ΟΝΝΕΔ και ένας πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ, ο Συμεών Κεδίκογλου.


Διάβασε Μαρξ, ακούει Pink Floyd

Γενικό συμπέρασμα. Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως παρακολουθεί τη δημοφιλή σειρά «House of Cards», με τη διαπίστωση όμως ότι κάνει ζημιά στην πολιτική επειδή παρουσιάζει τους πολιτικούς χωρίς όριο και φραγμούς. Οτι ο πρώτος δίσκος που αγόρασε ήταν Pink Floyd, το «Wish you were here», και ότι είχε μαγευτεί από το «Star Wars». Δήλωσε υπερηφάνως ότι διάβασε Μαρξ, λέγοντας μάλιστα πως ο Μαρξ δεν είναι στοχαστής αλλά ιστορικός και εν συνεχεία αναφέρθηκε για πώς χειρίζεται τα social media (στα οποία οι πολιτικοί, όπως είπε, είναι γυμνοί) και στο πώς είναι ως γονιός. Η συζήτηση, πάντως, δεν είχε κανένα πολιτικό ενδιαφέρον.

Γιατί δεν ήρθε ο Λιου

Ενα σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα (πέθανε η πεθερά του) κράτησε τον Τζακ Λιου, πρώην υπουργό Οικονομικών (επί κυβερνήσεως Μπαράκ Ομπάμα), στις ΗΠΑ και έτσι ακύρωσε την επίσκεψή του στην Αθήνα. Ο κ. Λιου επρόκειτο να πάρει μέρος στο συνέδριο του Economist που διεξάγεται στο Λαγονήσι και την Πέμπτη το πρωί είχε προγραμματισθεί να συναντηθεί με τον Ευ. Μυτιληναίο. Αλλά τυπικός όπως είναι ανανέωσε, όπως έμαθα, το ραντεβού του με τον κ. Μυτιληναίο για τις 25 Σεπτεμβρίου (με την ευκαιρία ενός νέου συνεδρίου του Εconomist).

Ο Ευκλείδης και ο Απόστολος Παύλος

Εχει γίνει πλέον συνήθεια στον Ευ. Τσακαλώτο να επικαλείται τα… θεία για να εξηγήσει καμιά φορά τα ανεξήγητα. Οπως για παράδειγμα να δικαιολογήσει την ίδρυση του Υπερταμείου και να απορρίψει τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Αυτή τη φορά όμως υπερέβη εαυτόν. Δεν είναι μόνον ότι ανάμειξε και τον Απόστολο Παύλο, αλλά και τα βρέφη με τα μπουγαδόνερα (το τελευταίο το είπε καθαρά χωρίς σαρδάμ). Και όλα αυτά για να αποδείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπέστη μετάλλαξη. Ετσι, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει υποστεί μετάλλαξη – «δεν υπέστη ό,τι ο Απόστολος Παύλος στον δρόμο για τη Δαμασκό», όπως είπε χαρακτηριστικά – αλλά ακολουθεί μια πολιτική που είναι αποτέλεσμα συμβιβασμών και συμπλήρωσε: «Δεν έγινε μετάλλαξη αλλά συμβιβασμός και μέσα σε αυτόν τον συμβιβασμό κρατήσαμε το μωρό και πετάξαμε το μπουγαδόνερο». Σε άλλο σημείο, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, είπε: «Θα προσπαθήσουμε μέσα από αυτόν τον συμβιβασμό να προστατεύσουμε όσα είναι δημόσια. Τεράστια η διαφορά του Υπερταμείου με το δικό σας ΤΑΙΠΕΔ. Ολος ο κόσμος ξέρει ότι δεν υπάρχουν τέτοιες εταιρείες με διάρκεια ζωής λιγότερη από 50 χρόνια. Είναι ταμείο που έχει και αποκρατικοποιήσεις και αύξηση περιουσίας με άλλους τρόπους».

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.