Ήταν η πιο αραχνιασμένη υπόθεση της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου στη Γερμανία: Το σχέδιο νόμου για την πλήρη αναγνώριση του γάμου των ομοφύλων. Από το 2015 μέχρι σήμερα, το νομοθέτημα αυτό πήγε 30 φορές στην αρμόδια Νομική Υπηρεσία της Βουλής για τελική επεξεργασία – για να επανέλθει κάθε φορά άδοξα στα συρτάρια των εμπνευστών του.
Η Ολομέλεια της Βουλής, που θα το ψήφιζε στην έτοιμη μορφή του, ούτε που είχε ακούσει γι αυτό. Αύριο Τετάρτη όμως, η ψήφισή του θεωρείται σίγουρη. Το πράσινο φως στην ψήφιση το έδωσε τελικά εκείνη που ήταν και το μεγαλύτερο εμπόδιο της: Η Άνγκελα Μέρκελ. Η «κομψή» φόρμουλα που επέλεξε για την φαινομενικά απρόοπτη στροφή της ήταν, ότι οι βουλευτές του κόμματός της αφήνονται τώρα ελεύθεροι να ψηφίσουν «κατά συνείδηση», και όχι στην συνήθη βάση της κομματικής πειθαρχίας. Έστω και αργά ελπίζει έτσι ότι δεν θα ξεπεραστεί από τις εξελίξεις.
Και οι εξελίξεις αυτές είναι καταιγιστικές. Με πιο κύριες, πρώτον, τη στάση του γερμανικού πληθυσμού, που ξεπερνώντας το κομματικό κατεστημένο, τάσσεται σήμερα (σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση) κατά 80% υπέρ του «γάμου για όλους» – ανεξάρτητα από τις σεξουαλικές προτιμήσεις που έχουν. Δεύτερον, την αιφνιδιαστική πρωτοβουλία του προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών και υποψήφιου καγκελάριου του κόμματός του Μάρτιν Σουλτς να φέρει, παρά τις αντιρρήσεις του κυβερνητικού του εταίρου, των Χριστιανοδημοκρατών, την ερχόμενη Πέμπτη προς ψήφιση το θέμα στη Βουλή. Και τρίτον, τη δήλωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, της Linke (Αριστεράς) και των Πράσινων, ότι θα ψηφίσουν υπέρ του νομοσχεδίου. Και μόνο οι ψήφοι των τριών αυτών κομμάτων φτάνουν για την υπερψήφισή του.
«Γάμος για όλους»: Ο τελευταίος ίσως σοβαρός αναχρονισμός στην κατά τα άλλα κοινωνικά εκσυγχρονισμένη Γερμανία, καταργείται. Για πολλούς ειδικούς ανήκει στις «μεταρρυθμίσεις του αιώνα», αφού αποκαθιστά την τιμή και τα δικαιώματα εκατομμυρίων ανθρώπων, που μέχρι τώρα υφίσταντο πολυειδείς διακρίσεις λόγω της σεξουαλικής τους κατεύθυνσης. Η επίσημη αναγνώριση του γάμου τους αναμένεται να αλλάξει το κλίμα προς όφελός τους και στην καθημερινή ζωή.
Το έναυσμα για την αλλαγή το έδωσαν οι Πράσινοι, που στο συνέδριό τους, προ δυο εβδομάδων, αποφάσισαν ότι ο «γάμος για όλους» αποτελεί απαρέγκλιτο όρο για την συμμετοχή τους σε κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο. Ακολούθησαν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), οι οποίοι είναι μεν προς το παρόν εκτός ομοσπονδιακής Βουλής, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις όμως θα αναδειχθούν ίσως (με 9%) το τρίτο σε δύναμη κόμμα στις εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου. Και το αποκορύφωμα ήρθε με την ξαφνική πρωτοβουλία του κ.Σουλτς, που όπως προέκυψε από την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής τους ομάδας το βράδυ της Τρίτης, άφησε άναυδους τους Χριστιανοδημοκράτες.
Το αποτέλεσμα: Και τα τρία κόμματα, με τα οποία θα μπορούσε να συνεργαστεί μετεκλογικά η κ.Μέρκελ, δήλωναν κατηγορηματικά, ότι δεν θα το κάνουν, αν εκείνη δεν έκανε στροφή 190 μοιρών στο θέμα.
Η καγκελάριος έδειξε, ότι πήρε το μήνυμα. Για τους αντιπάλους τους όμως αυτό δεν φτάνει. «Άλλαξε γραμμή από καθαρό οπορτουνισμό» έλεγε ο σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Κρίστιαν Φλίζεκ. «Στην στάση και στην σκέψη της έμεινε όμως η ίδια. Μένω αποσβολωμένος μπροστά σε τόσο ασπόνδυλο χαρακτήρα. Ο τρόπος που χειρίζεται τόσο ευαίσθητα θέματα είναι ξεδιάντροπος».
Αλλά και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης σχολιάζουν κριτικά τους «σπασμωδικούς» ελιγμούς της καγκελάριου. «Βατερλό για τη Μέρκελ» έκρινε ραδιοσχολιαστής. Κανείς ειδικός όμως δεν τολμά προς το παρόν να προβλέψει, αν αυτή η πολιτική ήττα της θα έχει σοβαρές συνέπειες για την τέταρτη κατά σειρά υποψηφιότητά της για την καγκελαρία στις 24 Σεπτεμβρίου.