Η αυξημένη κατανάλωση φυτικής πρωτεΐνης φαίνεται να προστατεύει τις γυναίκες από την πρόωρη εμμηνόπαυση και να παρατείνει την αναπαραγωγική τους λειτουργία, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.
Μαύρο ψωμί και δημητριακά
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης «Amherst» και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας «T.H. Chan» του Χάρβαρντ, υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση εμπλουτισμένων ζυμαρικών, μαύρου ψωμιού και δημητριακών μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο, κάτι που δεν συμβαίνει στην περίπτωση της κατανάλωσης ζωικής πρωτεΐνης.
Η πρόωρη εμμηνόπαυση, δηλαδή πριν την ηλικία των 45 ετών, αφορά περίπου το 10% των γυναικών και σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, οστεοπόρωσης και πρόωρης γνωστικής εξασθένησης.
Ελάχιστες μελέτες έχουν εστιάσει στο πώς η πρόσληψη πρωτεΐνης σχετίζεται με την εμμηνόπαυση. Για το λόγο αυτό, η Μέγκαν Μπούτοτ και η καθηγήτρια της Ελίζαμπεθ Μπέρτον-Τζόνσον μελέτησαν τη σχέση διατροφής-κινδύνου πρώιμης εμμηνόπαυσης σε δείγμα γυναικών που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη Nurses’ Health Study II (NHS2) – πρόκειται για μια διαρκή προοπτική μελέτη 116.000 γυναικών που ήταν ηλικίας 25-42 ετών όταν ξεκίνησε η έρευνα το 1989.
Οι συμμετέχουσες ερωτήθηκαν για το πόσο συχνά κατανάλωναν μια μερίδα από 131 είδη τροφίμων, ποτών και συμπληρωμάτων διατροφής τους προηγούμενους 12 μήνες, με συχνότητα από «ποτέ» ή «λιγότερο από μια φορά τον μήνα» έως «έξι συν ανά ημέρα».
16% χαμηλότερος κίνδυνος
Οι ερευνήτριες παρατήρησαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν περίπου 6,5% των ημερήσιων θερμίδων τους από φυτικές πρωτεΐνες είχαν 16% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης, συγκριτικά με γυναίκες που η συνολική πρόσληψη θερμίδων ήταν 4%.
Για μια γυναίκα με ημερήσια πρόσληψη περίπου 2.000 θερμίδων ημερησίως αυτό αναλογούσε σε τρεις με τέσσερις μερίδες τροφών, όπως εμπλουτισμένα ζυμαρικά, δημητριακά, ξηρούς καρπούς και φυτικό τυρί, ή περίπου 32,5 γραμμάρια/ημέρα.
«Αν και σχετικά λίγες γυναίκες στο δείγμα κατανάλωναν πολύ υψηλά επίπεδα φυτικών πρωτεϊνών, όσες έπαιρναν το 9% ή και περισσότερο των θερμίδων τους από πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης είχαν αναλογία κινδύνου 0,41, συγκριτικά με εκείνες που έτρωγαν λιγότερο από 4%», εξηγεί η δρ Μπέρτον-Τζόνσον.
Newsroom ΔΟΛ