Στα χέρια της τακτικής δικαιοσύνης παραπέμπεται από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής ο Γιάννος Παπαντωνίου σχετικά με το υπό διερεύνηση αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα («ξέπλυμα βρώμικου χρήματος»).
Αυτό αποφάσισε με ευρεία πλειοψηφία η προανακριτική επιτροπή, η οποία επιβεβαίωσε με τον τρόπο αυτό όσους δήλωναν από την αρχή –μεταξύ αυτών και νομικοί από τον κύκλο του ΣΥΡΙΖΑ- ότι η Βουλή είναι αναρμόδια για να ερευνήσει το εν λόγω αδίκημα καθώς εαν τελέστηκε, αυτό δεν συνέβη την περίοδο που ο κ. Παπαντωνίου ήταν υπουργός.
Αλλά και η αντιπολίτευση είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι το μόνο που θα καταφέρει είναι να εκθέσει την Βουλή. Από τον ΣΥΡΙΖΑ πάντως επιμένουν ότι «ήταν μονόδρομος» η συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής και δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά αν και όλοι γνώριζαν ότι αφ’ ενός το αδίκημα του «ξεπλύματος» ανήκει στον φυσικό δικαστή, αφ’ ετέρου το αδίκημα της απιστίας έχει παραγραφεί. Έτσι η πλειοψηφία της προανακριτικής κατέληξε στα εξής:
• «Η Βουλή οδηγεί τον πρώην Υπουργό Ι. Παπαντωνίου να δικαστεί από το αρμόδιο ποινικό δικαστήριο, για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες πράξεις. Έγινε διάκριση των πράξεων που αποδίδονται στον κ. Ι. Παπαντωνίου και για μεν την πράξη της απιστίας κρίθηκε ότι έχει εξαλειφθεί το αξιόποινο, λόγω της τασσόμενης από το Σύνταγμα ειδικής προθεσμίας, για δε τη πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κρίθηκε ότι αυτή δεν τελέστηκε κατά την διάρκεια των υπουργικών του καθηκόντων. Κατά συνέπεια η δίωξή της αποτελεί αρμοδιότητα των κοινών Ποινικών Δικαστηρίων».
• «Ο πρώην Υπουργός θα αντιμετωπίσει επομένως τη Δικαιοσύνη όπως ο κοινός πολίτης, χωρίς τις ειδικές και ευνοϊκές, ως προς τη διάρκεια του αξιόποινου, ρυθμίσεις, που ισχύουν κατά το Σύνταγμα για μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργούς. Η κρίση αυτή της επιτροπής στηρίζεται στο άρθρο 86 παρ. 1 του Συντάγματος, που ορίζει ότι μόνο για εγκλήματα, που οι πολιτικοί τέλεσαν κατά τη διάρκεια των καθηκόντων τους, ανακύπτει η ειδική αρμοδιότητα της της Βουλής».
Όπως αναφέρεται μάλιστα «η παραπάνω διαδικαστική πορεία, γνωστή κι από την προηγούμενη περίπτωση του πρώην υπουργού κ. Α. Τσοχατζόπουλου, διασφαλίζει επιτάχυνση και αποτελεσματικότητα της απονομής δικαιοσύνης με όρους κράτους δικαίου».
ΝΔ και ΔΗ.ΣΥ., αν και συμφώνησαν με την προδιαγεγραμμένη αυτή κατάληξη, υπενθύμιζαν τις προσδοκίες και τις εντυπώσεις που είχε καλλιεργήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σχετικά με την συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής για τον Γιάννο Παπαντωνίου ακόμα και για την υπόθεση του χρηματιστηρίου, ενώ το ΚΚΕ διαφώνησε με την κατάληξη της επιτροπής λέγοντας ότι έπρεπε να έχει συσταθεί εξ αρχής εξεταστική για το σύνολο των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Αντίθετο ήταν και το Ποτάμι το οποίο πρότεινε να συνεχιστεί η έρευνα της προανακριτικής υποστηρίζοντας ότι η πρόταση της πλειοψηφίας για την παραπομπή της υπόθεσης από τη Βουλή στη Δικαιοσύνη λόγω αναρμοδιότητας, «αντιβαίνει στο Σύνταγμα και πάσχει νομικά και δικονομικά». Από το πόρισμα της πλειοψηφίας διαφοροποιήθηκε και η Χρυσή Αυγή.
Η διαδικασία προβλέπει ότι το πόρισμα και οι παρατηρήσεις που προστέθηκαν από τα κόμματα που διαφώνησαν θα κατατεθεί στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και ακολούθως θα οριστεί συνεδρίαση της Ολομέλειας όπου θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί.